Foto: AFP/Scanpix
Neliela daļa pasaules iedzīvotāju ir gudri, vairums – visai pastulbi, bet ir daži, kuru prāta spējas un intelekta koeficients ievērojami pārsniedz vidējos rādītājus. Šajā sakarā ārvalstu eksperti sastādījuši sarakstu ar desmit gudrākajiem mūsu planētas iemītniekiem (neranžētā secībā).

Merilina vos Savanta (1946)

Amerikāņu rakstniece, dramaturģe un žurnāliste iekļauta Ginesa Rekordu grāmatā kā visaugstākā IQ rādītāja īpašniece pasaulē. Saskaņā ar dažādiem testiem Savantas intelekta koeficients ir bijis 167+, 218, 228 un 230. Protams, apgalvojums, ka viņa ir pasaulē gudrākais cilvēks, ir visai strīdīgs, taču gudra viņa ir neapšaumāmi.

Kims Pīks (1961 - 2009)

Amerikānis ar fenomenālu atmiņu, kurš atcerējies 98% lasītās informācijas, par ko ieguvis iesauku "Kim-puter". Būdams savantisma slimnieks, viņš kalpojis par prototipu grāmatas un filmas Lietus cilvēks galvenajam varonim. Lai izlasītu vienu grāmatas atvērumu, Kīmam bija nepieciešamas 8 līdz 10 sekundes, turklāt viņam bija vienalga, kā bija izvietots teksts attiecībā pret viņu pašu. Dzīves beigās Kīms atmiņā paturēja 12 000 izlasīto grāmatu tekstus.

Daniels Tammets (1979)

Ārkārtīgi apdāvināts savantisma slimnieks. Galvā spēj operēt ar sarežģītiem matemātiskiem aprēķiniem, kuros ir skaitļi, kas sastāv vairāk nekā no simts cipariem. Nedēļas laikā spēj iemācīties iepriekš nezināmu valodu. No galvas atceras 22 514 ciparus, kas seko aiz skaitļa Pī komata.

Alberts Einšteins (1879 - 1955)

Šis ebreju izcelsmes vācu fiziķis sava prāta spēju dēļ tiek iekļauts visos gudrāko cilvēku sarastos, pat ņemot vērā visu pasaules vēstures gājumu. Einšteins sarakstījis vairāk bekā 300 zinātniskus darbus, no kuriem slavenākais ir relativitātes teorijas radīšana.

Arrans Fernandess (1995)

Šobrīd tikai 16 gadus vecs angļu brīnumbērns, visjaunākais Kembridžas universitātes students. Atestātu par vidusskolas izglītību ieguvis jau piecu gadu vecumā. Tiešajā ēterā sacentās ar pazīstamo matemātiķi Džoniju Bolu un uzvarēja, nodemonstrējot spējas galvā no lieliem skaitļiem izvilkt piektās pakāpes saknes.

Viljams Džeimss Sidiss (1898 - 1944)

Amerikāņu brīnumbērns, kurš bija apveltīts ar neparastām matemātiskām un lingvistiskām spējām, zināja vairāk nekā 40 valodas. Rakstīt Viljams iemācījās, nebūdams pat gadu vecs, trīs gadu vecumā izlasīja Homēra eposus oriģinālā, līdz astoņu gadu vecumam bija sarakstījis četras grāmatas, tostarp monogrāfiju par anatomiju. 16 gadu vecumā ar izcilību beidza Hārvarda universitāti.

Kims Ung-jongs (1962)

Arī šis korejiešu brīnumbērns savulaik bija iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā cilvēks ar visaugstāko IQ rādītāju - 210. Četru gadu vecumā viņš prata lasīt korejiešu, japāņu, vācu un angļu valodās. Sešu gadu vecumā absolvēja universitāti, bet septiņu gadu vecumā tika aicināts strādāt NASA. Aptuveni 90 zinātnisku publikāciju autors.

Gregorijs Smits (1990)

Vēl viens brīnumbērns, kurš lasīt iemācījis divu gadu vecumā, bet universitātē iestājās, būdams desmit gadus vecs. Četras reizes viņš jau nominēts Nobela prēmijai, tiesa, pagaidām to nav saņēmis.

Akrits Jasvals (1993)

Brīnumbērns, šobrīd ir jaunākais students Indijā un atzīsts par šīs valsts gudrāko cilvēku. Septiņu gadu vecumā nejauši veica savu pirmo "ķirurģisko" operāciju: apdegumu dēļ kāda meitenīte nespēja atbrīvot dūri, bet Akrits bez jebkādas medicīniskās izglītības spēja viņas pirkstiem atgriezt kustīgumu.

Maikls Kevins Kīrnijs (1984)

Viens no jaunākajiem cilvēkiem, kāds jebkad absolvējis augstskolu - arheoloģijas bakalaura grādu viņš ieguva jau 10 gadu vecumā. No 17 gadu vecuma pats pasniedz universitātē. Maikls visā pasaulē kļuva pazīstams pēc tam, kad virtuālajā spēlē Gold Rush izcīnīja galveno balvu - miljonu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!