Taizeme tiek uzskatīta par geju un transseksuāļu paradīzi, tomēr, sasniedzot 21 gadu vecumu, arī dzimumu mainījušajiem puišiem jāstājas militārā dienesta iesaukšanas komisijas priekšā.

Kā vēsta aģentūra "Reuters", puišiem, kuri labāk jūtas sieviešu tēlā, tas kļūst par murgu.

"Daudzi no viņiem baidās un ir uztraukušies, ka tiks izģērbti, ka uz viņiem lūrēs vai publiski pazemos," aģentūrai atzinis Taizemes transseksuāļu tiesību alianses pārstāvis Jetsada Tasombats.

Viņš arī atzinis – tuvojoties 21 gadu vecumam, daži no transseksuāļiem bailēs no karaklausības pat apsverot pašnāvības iespēju.

Taizemes puišiem ir divas iespējas – pēc noteiktā vecuma sasniegšanas viņi var brīvprātīgi pieteikties sešus mēnešus ilgam dienestam. Otrs variants ir piedalīties loterijā – ja izkrīt melna biļete, viņi var doties mājup, bet, ja tiek sarkana biļete, gaida divus gadus ilgs dienests.

Armijas atlase ik gadu notiek aprīlī, un liela daļa no transseksuāļiem izvēlas tur ierasties kā sievietes. Tad viss ir komisijas darbinieku rokās – viņi arī lemj, kurš var pievienoties dienestam un kurš nē.

Foto: Reuters/Scanpix
"Es piedzimu kā vīrietis, tāpēc man šeit ir jābūt, kā pienākums sauc," aģentūrai "Reuters" atzinis kāds 21 gadus vecs jauneklis, kurš medicīnisko pārbaudi apmeklējis koķetā kleitiņā un pirms stāšanās komisijas priekšā spogulītī pielabojis frizūru un grimu.

No dienesta tiek atbrīvotas personas, kuras ir fiziski vai garīgi nespējīgas. Tāpat atbrīvojumu var saņemt transseksuāļi, bet viņiem jāpierāda, ka nenotiek krāpšanās – dakteri pārbauda, vai viņi veikuši medicīniskās procedūras, lai mainītu dzimumu.

Ja tiek saņemts slēdziens par fiziskām izmaiņām, ko noteikuši "dzimuma identitātes traucējumi", puisis uz visiem laikiem tiek atbrīvots no dienesta, bet, ja šādu fizisku rādītāju nav, puišiem jādodas dienēt.

"Reuters" vēsta, ka oficiālā Taizemes armijas nostāja ir izturēties pret transseksuāliem karavīriem kā pret sievietēm, tomēr transseksuāļu kopiena ir pretējās domās – attieksme pret viņiem ir citāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!