Foto: AFI
Ceturtdien, 4. septembrī, aprit desmit gadi kopš leģendārā puskailās meitenes Zemenes (attēlā centrā) skrējiena laukumā Pasaules čempionāta kvalifikācijas spēles laikā starp Latvijas un Portugāles futbola izlasēm.

Toreiz vēl astoņpadsmit gadus jaunā meitene Liene Buldure, kura sevi dēvēja par Zemeni, tērpusies tikai biksītēs, mača 54. minūtē izskrēja laukumā. Skrienot pa laukumu, viņa uz brīdi apķērās Portugāles izlases futbolistam Rikardu Karvalju un pēc tam skrējienu turpināja, līdz policisti viņu no laukuma aizveda.

Zīmīgi, ka tieši pēc Zemenes skrējiena Portugāles izlase guva divus vārtus un ar rezultātu 2:0 sagrāva Latvijas valstsvienību, kas bija acīmredzami apmulsusi.

Pēc spēles pret jauniņo meiteni tika ierosināta lieta un viņa stājās tiesas priekšā, bet neilgi pēc skandāla norimšanas Zemene Latviju pameta, un pēdējos gados par viņas gaitām plašākai sabiedrībai nekas nav zināms.

Jau toreiz bija skaidrs, ka šis skrējiens ir organizēta akcija, bet vairākus gadus galvenais vaininieks - apvienības Jaffa Riga vadītājs Artūrs Mednis publiski noliedza jebkādu saistību ar šo skrējienu. Piecus gadus pēc skrējiena Mednis gan DELFI atklāja, ka skrējiena organizatori ir bijuši Jaffa Riga un Bad Dog.

Mednis atzina, ka pēc šiem gadiem vairs tā īsti neatceroties, bet, iespējams, tā bija reklāmas kampaņa vai nu Converse kedām vai Nordea bankai.

"Tas tika darīts, lai visiem būtu jautri, reklamētu Latvijas futbolu un lai padarītu nezināmu cilvēku slavenu, jo viņa pēc tam gatavojās piedalīties talantu šovā," stāstīja Mednis un atklāja, ka sākotnēji bijis iecerēts, ka laukumā varētu izskriet kails puisis. 

"Piedāvāju Zemenei aprunāties ar viņas brāli, kas bija panks, bet viņa teica, ka brālis nekad nepiekritīs, ja vien neskries arī viņa pati. Teicu, ka baigi žēl, bet viņa piekrita skriet, un tad jau es padomāju, ka brālis nemaz nav vajadzīgs," atmiņās gremdējās Mednis.

Organizatori skrējienam bija gatavojušies nopietni - nedēļu pirms spēles tika iegādātas biļetes, slepeni izpētīts futbola laukums, lai zinātu, no kurienes skriet un no kurienes skrējienu filmēt. 

Tāpat jau nedēļu pirms skrējiena tika radīta leģendārā pastkarte ar puskailu Zemeni un futbola bumbu, lai gan tad vēl nav bijis zināms, vai pasākums izdosies. Vēlāk Portugāles futbola fanu klubs iegādājies 100 pastkartes ar Zemenes autogrāfu par 2000 eiro.

Tāpat leģendāru statusu iemantoja arī šīs spēles komentētājs Krišjānis Kļaviņš, kurš pēc tam atzina, ka Zemenes skrējiens spilgti iespiedies viņa atmiņā, jo tas bijis "neordinārs un Latvijā nebijis notikums", bet audio fragments ar neoficiālo nosaukumu "Kailums uz laukuma!" savu burvību nav zaudējis arī desmit gadus pēc notikuma.

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Kailums.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>;

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!