Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkas pilsētas Izglītības departaments pieņēmis lēmumu no mācību testiem izņemt aptuveni 50 vārdus, kas, pēc ierēdņu domām, varētu aizskart noteiktas skolēnu grupas vai būt traumējoši bērnu psihei, tostarp veselu virkni ikdienā lietojamu jēdzienu kā dzimšanas diena, dinozaurs un nabadzība.

Daudzi iebilst un ironizē par jauno lēmumu, jo īpaši skaidrojumiem, kāpēc kāds vārds iekļaujams aizliegto sarakstā. Piemēram, vārdu dinozaurs iesaka nelietot, jo tas ietver atsauci uz evolūciju, kas varētu aizskart to skolēnu jūtas, kuri tic, ka pasauli radījis dievs.

Savukārt vārds Helovīns ir nevēlams, jo rada asociācijas ar pagānismu, bet jēdziens dzimšanas diena iekļuvis sarakstā, jo to nesvin Jehovas liecinieki.

Sarakstā ir arī vārdi, kas attiecas uz materiālo stāvokli, jo tie varot radīt greizsirdības jūtas nabadzīgākajos skolēnos. No otras puses, aizliedzams ir arī vārds nabadzība, jo arī amerikāņus skarot krīzes sekas un daudzi vecāki neesot pietiekami bagāti.

Ieteikumos tāpat minēti vārdi slimība un šķiršanās, jo bērniem varot būt saskarsme ar šīm problēmām ģimenē. Savukārt vārds diskotēka uzskatāms par "pārāk nepiedienīgu un provocējošu".

Televīzijas kanāla CBS New York aptaujātie skolēni neslēpa, ka jaunie noteikumi viņiem šķiet smieklīgi. "Ja tu nesvini kādus svētkus, var taču būt kāds draugs, kas tos atzīmē. Nesaprotu, kāpēc tas varētu kādu aizvainot," sacīja Kērtisa vidusskolas audzēkne Džamella Lūisa.

Izglītības departamenta ierēdņi, kuri saņēma daudz sūdzības par jaunajiem noteikumiem, taisnojās, ka tie esot tikai politkorektas attieksmes paraugs, kas palīdzēs testu veidotājiem taktiskāk izturēties pret to saturu.

Nevēlamo vārdu sarakstā ir arī šādi vārdi un termini: alkohols un tabaka; ķermeņa funkcijas; dabas katastrofas; slavenības; mājas datori (bet pieņemams vārds attiecībā uz skolu vai bibliotēku); noziedzība; nāve; mājas ar peldbaseiniem; ātrā ēdināšana; medības; darba zaudēšana; kodolieroči; okultās tēmas; politika; pornogrāfija; reps un rokenrols; reliģija.

Tāpat arī mazajiem amerikāņiem nevajadzētu pārbaudes darbos saskarties ar bēgšanu no mājām; seksu; verdzību; terorismu; televīziju un videospēlēm; dzīvnieku patversmēm; kaitēkļiem (žurkām un tarakāniem); vardarbību; karu un slaktiņiem; ieročiem; un burvestībām.

Ar pilnu aizliedzamo vārdu sarakstu var iepazīties CBS New York publikācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!