Foto: Vida Press
Iespējams, atminēta viena no vēstures lielākajām mīklām. Vēsturnieks un Kalifornijas Universitātes profesors Pols Sonino apgalvo, ka viņam izdevies noskaidrot ieslodzītā, kas tiek dēvēts par "cilvēku dzelzs maskā", identitāti.

1698. gadā Bastīlijas cietumā ieslodzīja kādu vīrieti, kura seja tika slēpta. 1703. gada novembrī viņš nomira un jau nākamajā dienā tika apbedīts. Cietuma grāmatā ierakstīts, ka viņš bija aptuveni 45 gadus vecs un viņa vārds bija Marčiole.

Vīrieša identitāte un seja tika turēta lielā slepenībā. Šī iemesla dēļ izrietējušas neskaitāmas spekulācijas un hipotēzes par vīrieša vārdu un izcelsmi. Iespējams, gadsimtiem ilgi šķetinātā mīkla beidzot atrisināta.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz Pola Sonino grāmatu The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story, vēsta, ka "vīrietis dzelzs maskā" bijis kardināla Mazarīni sulainis.

Vīrietis, kurš pazīstams arī kā Žils Mazarīns, 1642. gadā tika iecelts par Francijas Pirmo ministru. Viņš negodīgā ceļā tika pie lielas turības un varu izmantoja, lai apzagtu ne tikai Francijas, bet arī Anglijas karaļnamu.

Vēsturnieks apgalvo, ka "vīrietis dzelzs maskā" bija gados jauns Mazarīni mantziņa sulainis vārdā Justašs Dožērs, kurš zinājis visus sava kunga noslēpumus un netīros darījumus.

Nelaimīgā kārtā Dožērs izpļāpājis Mazarīni noslēpumus. Lai sulainis turpmāk turētu muti, viņš uz trīsdesmit gadiem ieslodzīts. Savukārt viņa seja paslēpta zem maskas, kura, kā apgalvo vēsturnieks, patiesībā bijusi samta, nevis dzelzs. Turklāt viņš to valkājis tikai reizumis.

Sulainim piedraudēts, ka gadījumā, ja viņš kādam atklāts savu vārdu, viņš uzreiz tiks nogalināts.

Gadu gaitā nevēlamais liecinieks pārvietoties no viena cietuma uz otru, līdz beidzot tika nogādāts Bastīlijā, kur viņš aizvadīja pēdējos savas dzīves gadus un pēc nāves tika apglabāts ar neīstu vārdu.

Laika gaitā izvirzītas dažādas versijas par ieslodzītā vīrieša identitāti, un dažas robežojušās ar pasaku cienīgu scenāriju.

Jau vēstīts, ka pirmās versijas par mīklaino personību parādījās XVIII gadsimta vidū, kad tika izvirzīta hipotēze, ka tas ir hercogs Vermanduā – karaļa Luija XIV ārlaulības dēls, kurš slepenības dēļ tika uz mūžu ieslodzīts cietumā.

Vēlāk tika izvirzītas arī citas versijas: "cilvēks dzelzs maskā" ir šķietami neauglīgās Austrijas Annas ārlaulības dēls (tātad arī Luija XIV nelikumīgi dzimušais vecākais brālis), karaļa finanšu ministrs, kā arī vairāki cilvēki, kas mēģinājuši gāzt "karali Sauli" no troņa.

Tāpat visai populāra bija versija, ka "cilvēks dzelzs maskā" ir Luija XIV dvīņubrālis. Šī hipotēze apspēlēta arī 1998. gada Holivudas filmā "The Man in the Iron Mask", kura veidota pēc rakstnieka Aleksandra Dimā stāsta motīviem. Tajā galveno lomu atveido aktieris Leonardo Dikaprio (attēlā kadrs no filmas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!