Foto: DELFI

Tautas nedienas ar Rīgas satiksmi turpinās. Par Facebook sensāciju kļuvis diriģenta, bijušā grupas Cosmos mūziķa un TV sejas Jāņa Ozola (attēlā) stāsts par to, kā sodu iekasētāji, paša diriģenta vārdiem, lika viņam sajusties kā "psiholoģiski izvarotam bezspēcīgam kroplim".

"Šodien, sēžot savā automašīnā pie Blaumaņa ielas 34 nama un runājot pa telefonu (jo, kā zināms pēc CSDD noteikumiem, braucot ar automašīnu runāt aizliegts), pie manis pienāca Rīgas satiksmes darbinieks Māris Kauliņš un, sakot, ka jau vairāk nekā piecas minūtes neesmu apmaksājis stāvvietu, sāka izrakstīt soda kvīti.

Man paralēli šajā brīdi bija tiešām svarīga saruna, jo norit darbs pie jauniešu kora Maska 15 gadu jubilejas CD miksēšanas, un jautājumi, par kuriem ar skaņu režisoru runājam, kā jau varat iedomāties, ir neatliekami un svarīgi," situāciju Facebook skaidrojis Ozols.

Mākslinieks pārtraucis svarīgo sarunu un skaidrojis Rīgas satiksmes censonim, ka šo dažu minūšu laikā vēl nav paspējis samaksāt, jo pats vēl atrodas auto, turklāt dzinējs nav izslēgts. Kauliņa kungs pastāvējis uz to, ka vienalga jāmaksā sods, tiesa, nemācējis atbildēt, kādi noteikumi to paredz.

"Es varot ieiet Rīgas satiksmes mājas lapā un ar tiem iepazīties. Paralēli viņš turpina savu darbu. Zvanu uz 8585 (viņu saucamās palīdzības tālrunis), kur man apstiprina, ka, jā, piecas minūtes ir tas laiks, un, ja Kauliņa kungs gribot turpināt soda izrakstīšanu, viņi nekā nevar palīdzēt.

Es vēlāk, kad Kauliņa kungs būs to kvīti izrakstījis, drīkstēšot to, redz, apstrīdēt. Bet, es pat neesmu izslēdzis auto aizdedzi," ar nejēdzīgo sistēmu iepazīstina Ozols. Mākslinieks mēģinājis tajā pašā brīdī ieiet Mobilly aplikācijā, lai uzsāktu auto apmaksu, bet atklājies, ka šī iespēja viņam jau nobloķēta.

Nav līdzējis pat cienījamā diriģenta piedāvājums Rīgas satiksmes darbiniekam parādīt Mobilly apmaksas vēsturi, kas norāda, ka Ozols un viņa ģimene par auto stāvvietām norēķinās bieži un regulāri, un Rīgas satiksmei par stāvvietām jau samaksājuši pamatīgas summas, kas apliecinātu, ka mākslinieks nav nekāds krāpnieks.

Kauliņa kungu tas nav ietekmējis - Ozolam iedota soda kvīts par summu 20,50 eiro. "Tātad Rīgas satiksmes ļaudis drīkst pilnīgi oficiāli no fiziskas personas, kura atrodas darbinieka klātbūtnē, piecās minūtēs iekasēt 20,50 eiro. Manuprāt, pat krāpnieki, kas strādā uz ielām, neaizdomātos par tik ekselentu shēmu!

Lūk, tā mūs apzog! Un, ja teikšu, ka esmu smagi vīlies sistēmā, būšu teicis ļoti saudzīgi. Jūtos kā apzagts, psiholoģiski izvarots, bezspēcīgs kroplis, kuru drīkst oficiāli, atvainojos jau iepriekš, izdrā** tādi Kauliņa kungi!

Uz kvīts, ja kas, nav neviena vārda par to, kur un kā var apstrīdēt šo sodu! Jo visdrīzāk mīļā miera labad cilvēks jau samierināsies un neies meklēt šo informāciju, jo laiks ir nauda, un naudas nav," publiski savu sašutumu paudis Ozols.

Ozola ieraksts pāris stundu laikā kļuvis par Facebook sensāciju - ar to dalījušies jau gandrīz 500 cilvēki, tostarp, daudzi sabiedrībā atpazīstami un cienījami ļaudis.

Populārie cilvēki centušies rast radošus risinājumus, kā cīnīties ar Rīgas satiksmes visatļautību. Operdziedātāja Elīna Šimkus devusi padomu sodu maksāt pa vienam centam, lai ašajiem Rīgas satiksmes darbiniekiem būtu vēl kāda aizraujoša nodarbe bez soda kvīšu rakstīšanas.

Šova Latvijas princese uzvarētāja un dūla Katrīna Puriņa atklājusi, ka arī viņai ir dziļš naids uz Rīgas satiksmi, un vienīgais veids, kā tikt galā ar sodu iekasētājiem, esot rīkoties tikpat nekaunīgi kā viņi.

"Šādos brīžos vienkārši laižos lapās, bet esmu tik laimīga redzēt viņa sejiņu - raksta kvīti, bet es aizlaižos. Viņam taču jānofotografē pie loga," vēl kādu oriģinālu ideju piespēlē Puriņa. Ozols galu galā secinājis, ka situācijā zaudējis tikai un vienīgi savas pieklājības un ticības dēļ, ka arī Rīgas satiksmes cilvēki ir cilvēki - ja viņš būtu laidies lapās, problēmu nebūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!