Foto: Kadrs no Youtube/arturrehi
Kāds igauņu puisis atklājis desmit, viņaprāt, savdabīgus faktus par Latviju un publiskojis tos savā "YouTube" video blogā. Interesanti apskatīties, kas šķitis izcelšanas vērts Amerikā dzīvojošam igaunim.

Puisis Arturs Rehī šobrīd dzīvo Losandželosā un studē aktiermākslu. Viņš savu atraktīvo dabu realizē dažādos video, kuri ļauj ielūkoties Igaunijas kaimiņu iezīmēs. Artura video klāstā ir dīvaini fakti arī par somiem, kā arī atklāsmes – ko igauņi domā par latviešiem, krieviem, zviedriem un citiem kaimiņiem.

Jaunākajā video igaunis aicina tautiešus saausīties un uzzināt 10 dīvainus faktus par Latviju, no kuriem gan daži nav ļoti precīzi.

1. Vārda maiņa maksā tikai 70 eiro (sākumā gan Arturs min 17 eiro): "Tu vari mainīt vārdu kaut vai četras reizes mēnesī. Hmm... Ir pirmdiena – es šodien gribu būt Pīters... Tu vari kļūt kaut vai par Čaku Norisu. 70 eiro, un maini vārdu, cik bieži gribi."

2. Latvijā dzīvo pasaulē garākās sievietes: "Šis fakts patiks gara auguma vīriešiem. Latvietes vidēji ir 1,7 metrus garas. Mans augums ir 1 metrs 94 centimetri – man latviešu sievietes varētu tīri labi derēt."

3. Džinsu bikses ir radījis latvietis Džeikobs Deiviss: "Lūdzu, pasaule. Latvija ir palīdzējusi jums visiem."

4. Latvijā ir vairāk nekā 12 000 upju un 3000 ezeru: "Viņi uz ezeriem ir gandrīz vai tikpat traki kā somi. Vai Igaunija ir vienīgā valsts, kurā nav daudz ezeru un upju? Mums ir tikai divas lielas salas."

5. Latvijas karogs ir viens no vecākajiem pasaulē: "Tas datējams ar 1280. gadu. Velns, tas tiešām ir vecs. Tomēr pasaulē vecākais karogs ir Dānijai. Kāpēc Dānija tā izturas? Tāpēc, ka esam no Baltijas? Tas ir rasisms. Stulbā Dānija."

6. Garākā diena Latvijā ilgst mazliet vairāk nekā 17 stundas: "Garāko dienu viņi svin kā Jāņus. Tas ir diezgan traki. Tas nozīmē, ja mamma saka, lai esi mājās pirms tumsas, tad tu vari darīt ko gribi gandrīz visu diennakti."

7. Ventas rumba – tas ir platākais platākais ūdenskritums Eiropā: "Un, ja tu dodies to apskatīt, tu redzi, kā tam pāri lēkā zivis. Ja tev patīk ūdens, zivis un kritums – tad saliec to kopā un tev sanāk Ventas rumba. Tas jocīgais latviešu ūdenskritums."

8. Latvijas internets ir piektais ātrākais pasaulē: "Piektais – tas ir viens no paša topa augšgala. Gribi interneta spēļu ballīti ar draugiem? Brauc uz Latviju. Gribu kļūt par interneta noziedznieku un zagt naudu no kontiem? Nē, nē – tā labāk nedari."

9. Uļjana Semjonova ir pasaules garākā basketboliste: "Ū – viņa ir gara. Viņa ir tā kā kalns. Viņa varētu tēlot Kalna sievu "Troņu spēlē". Un tad sanāktu mazi kalnu bērniņi."

10. Pusi Latvijas teritorijas klāj meži: "Tas padara Latviju par vienu zaļākajām valstīm pasaulē. Tā turpināt. Neizcērtiet mežus, bet, ja cērtiet, stādiet vietā jaunus mežus!"

Arturs raksta, ka pievieno jaunus video katru pirmdienu un piektdienu. Viņš arī aicina atstāt savā "YouTube" kanālā komentārus, taču lūdz to nedarīt latviski, bet gan angliski, jo latviešu valoda viņam galīgi neesot saprotama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!