Foto: Twitter.com/phronemophobe

Plašu ažiotāžu un sociālo tīklu lietotāju sašutumu izraisījis ceturtdien, 17. maijā, portāla "Delfi" sadaļā "Versijas" publicētais Saeimas deputāta Jāņa Dombravas raksts "Ārvastu studenti – kebabu cepēji", kurā viņš dalījies savās pārdomās par ārvalstu studentiem Latvijā un viņu patiesajiem nolūkiem, ierodoties šeit it kā studēt.

Dombrava norādījis, ka pēdējos gados Rīgā ir parādījušās neskaitāmas ēstuves, kurās strādā imigranti, bet pa ielām pārvietojas cilvēki Latvijai netipiskos apģērbos. "Daudziem pirmā doma ir, ka tie varētu būt patvēruma meklētāji. Tomēr nē, lielākā daļa no šiem imigrantiem ir ieceļojusi Latvijā zem piesega "ārvalstu students"," vēstījis politiķis.

Kā norādījis Dombrava, kopš 2012. gada trešo valstu valstspiederīgo studentu un apmaiņas studentu skaits ir pieaudzis piecas reizes (no 696 līdz 3397) un liela daļa no šiem studentiem nāk no valstīm, kurās ir augsts terorisma līmenis.

Politiķis izvirzījis versiju, ka ne visi ārvalstu studenti šeit tiešām ieradušies izglītoties. Viņaprāt, daudziem ieceļotājiem tas ir tikai aizsegs, lai varētu dzīvot un strādāt Eiropas Savienībā, jo Imigrācijas likums paredz iespēju ārvalstniekam būt "mūžīgajam studentam".

"Uz augstskolu nenāc, samaksā studiju maksu un turpini "studēt" un dzīvot Latvijā kaut 10 gadus," prātojis Dombrava, piedāvājot risinājumu noteikt, ka turpmāk kopējais studiju ilgums drīkstēs būt tikai par vienu gadu ilgāks, nekā ir studiju programmā noteiktais gadu skaits.

Šie izteikumi sociālajos tīklos izraisījuši pamatīgu šūmēšanos. Lai gan netrūkst tādu, kas atbalsta Dombravas viedokli, daudzi deputātu arī nopēluši un neganti izsmējuši, viņa lielo satraukumu dēvējot par nepamatotu un pilnīgi muļķīgu.

Par Dombravas rakstu izteikušies arī daudzi citi "Twitter" lietotāji, kurus viņa izteikumi nav atstājuši vienaldzīgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!