Foto: Vida Press

Latvijas iedzīvotāji allaž izrādījuši pastiprinātu interesi par britu karalisko ģimeni, sākot ar princesi Diānu, beidzot ar princi Viljamu, viņa sievu Keitu un bērniem. Sociālantropologs Roberts Ķīlis atklāj, ka šai tendencei ir vairāki loģiski izskaidrojumi.

"Viens no iemesliem, kāpēc daudzu valstu iedzīvotāji pastiprināti interesējas par notikumiem britu karaļnamā, ir vēlme pēc monarhijas, kas joprojām ir ļoti aktuāla dažādās sabiedrībās.

Otrs - ir skaidrs, ka britu karaliskā ģimene ir "A" klases zvaigzne. Tagad pasaulē valda zvaigžņu kults, un britu karaliskā ģimene ir pati īstākā zvaigzne. Īsta, jo viņas zvaigznes statuss nav radies nesen un nesaprotamu iemeslu pēc - viņas zvaigznes statusam ir sena vēsture.

Britu karaliskās ģimenes locekļi ir visīstākās zvaigznes, kas vien var būt. Tā, iespējams, nav senākā, taču ir zināmākā karaliskā ģimene," sarunā ar DELFI Izklaidi skaidro eksperts.

Viņš skaidro, ka karaliskās ģimenes kults pasaulē sākās princeses Diānas laikā, jo tieši Diāna ar savu "vienkāršās sievietes" tēlu atvēra britu karaļnama durvis plašākam skatītāju pulkam. "Iepriekš karalisko ģimeni publiski varēja redzēt, labi ja kādas bēru ceremonijas laikā.

Diāna sāka iet uz veikalu, vest savus bērnus uz parastu skolu - karaļnams pēkšņi kļuva publiski pieejams," lietu vēsturisko virzību iezīmē Ķīlis. Viņš atklāj, ka cilvēkiem visā pasaulē patīk skatīties uz karaliskās ģimenes likstām, līdzīgi kā mums patīk vērot šovus un seriālus, taču, ja runājam par britu augstdzimušajiem ļaudīm, tas viss ir vēl aizraujošāk, jo notiek pavisam pa īstam.

"Amerika vispār uzlūko britus un viņu dzīvi kā vienu lielu Disnejlendu. Karaliskā ģimene šajā Disnejlendā ir top atrakcija.

Tā ir kā sekošana ziepju operai, tikai šī ziepju opera notiek pa īstam. Tas ir ilglaicīgi un stabili, jo tas ir īsti. Nekas tur nav inscinēts šova pēc. Mums ir iespēja sekot "A" klases zvaigznēm ar senu vēsturi un savām dīvainībām. Un tas ir tas, kas mūs fascinē," fenomenu izskaidro Ķīlis.

Priecīgā ziņa ir tā, ka latvieši fanošanas ziņā vēl turas saprāta robežās un nav tik absolūti neprātīgi kā citi, piemēram, amerikāņi.

"Ja salīdzina ar citu tautu interesi par britu karaļnamu, latvieši, iespējams, nav tie paši aktīvākie fani. Latvieši nav tik nojūgušies kā amerikāņi.

Piemēram, Amerikā, laikā, kad precējās Keita un Viljams, rīkoja pat īstas svinības par godu kāzām, kurās viesi vēroja notiekošo uz ekrāna. Latvijā tik traki vēl nav bijis. Tāpat kā latvieši uzreiz neskrien šūt saviem bērniem tādas pašas drēbītes, kādas redzējuši mugurā mazajam Džordžam," tautiešus mierina eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!