Foto: DELFI

Pēc tam, kad Ventspils mērs Aivars Lembergs apņēmis par sievu 25 gadus jaunāku skaistuli, bet Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess saderinājies ar aptuveni 20 gadus jaunāku latvieti, daļa sabiedrības nevis priecājas par mīlas uzvaru, bet vārās niknumā. Kāpēc tauta tik asi reaģē uz attiecībām, kurās vīrieti un sievieti šķir gadu desmiti, skaidro psihoterapeite Aina Poiša.

Kā novērojusi Poiša, tās, kas šūmējas ap populāru cilvēku attiecībām un komentāros vai kādā citā veidā pauž nosodījumu par šādu vecuma starpību, pārsvarā ir sievietes, kuras pašas kaut kādā veidā vīlušās vīriešos.

"Tās ir sievietes, kuras tur sevī dusmas par kādām vīriešu pārestībām. Redzot, ka vīrietis apprec par sevi krietni jaunāku sievieti, šīs sievietes vēl saniknojas, jo tas ir apliecinājums tam, ka vīrieši var atļauties vairāk.

Te ir runa par katra iekšējo brīvību. Ja sievietes pēc attiecību izjukšanas jūtas spiestas uzņemties visu atbildību par bērniem, bet vīrietis tikmēr var atļauties precēt jaunāku, tas izraisa skaudību un dusmas," skaidro Poiša.

Eksperte skaidro, ka tādi piemēri kā Ilvess un Lembergs ļauj sievietēm, kuras vīlušās pašas savā dzīvē, visu vispārināt, ja runa par vīriešiem.

"Visi vīrieši tiek ielikti vienā maisā, uzsverot ka visi ir pelnījuši nosodījumu," izskaidro Poiša, atklājot, ka šādi piemēri ļauj neapmierinātajām sievietēm atkal bļaustīties, ka "visi vīrieši ir cūkas", nemaz neiedziļinoties lietas būtībā.

Patiesībā no psiholoģijas viedokļa šādas savienības, kurās vīrietis vecāks par savu sirdsdāmu, neliecina par neko sliktu, tāpēc dažādi aizspriedumi te ir nevietā.

"Sievietei ir vajadzīgs vīrietis, uz kuru var paļauties. Ja vīrietis ir nobriedis vecuma ziņā, ir liela iespēja, ka viņš ir stabilāks un strukturētāks, līdz ar to sieviete viņam blakus var vairāk justies kā sieviete," atklāj Poiša, norādot, ka arī šis var būt iemesls citu sieviešu skaudībai.

Tās kuras lamā svešu pāru vecuma starpību, dziļi sirdī, iespējams, pašas ilgojas stiprāka pleca. Taču eksperte atgādina, ka pasē rakstītais ir viens - svarīgāk, kā cilvēks reāli jūtas.

"Pases dati neliecina par iekšējo vecumu. Var būt tā, ka satiekas tiešām līdzīgas personības, vienādi nobriedušas, lai gan pases dati abiem pavisam atšķirīgi," vecumam pārāk lielu uzmanību nepievērst mudina Poiša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!