Foto: Publicitātes foto
Sirds operācijas laikā vienā no Norvēģijas slimnīcām ārsti nejauši aizdedzinājuši pacientu, kurš, neraugoties uz pielietoto narkozi, pamodies uz operāciju galda.

Kā vēsta vietējā presē, operāciju ķirurgi veikuši ar elektriskā skalpeļa palīdzību, bet tad pēkšņi uzliesmojis spirtu saturošais šķidrums, kas izmantots atvērtās rētās dezinficēšanai. Rezultātā pacients guvis trešās pakāpes apdegumus.

"Mēs runājam par retu, bet ļoti nepatīkamu incidentu," teicis slimnīcas galvenais ārsts Rolfs Busunds. "Šis notikums ir skaidrs apliecinājums, ka, neraugoties uz mūsdienu medicīnas attīstību," ārstiem joprojām jābūt ārkārtīgi uzmanīgiem."

Viņš piebildis, ka savu 26 ārsta prakses gadu laikā vēl ne reizi nebija kļuvis par šāda incidenta liecinieku.

"Lai gan pats neesmu redzējis, pēdējo gadu medicīnas literatūrā tamlīdzīgi gadījumi ir aprakstīti. Dažos rakstos, ko esmu izlasījis, teikts, ka dezinficējošo līdzekļu izmantošana var kļūt par pacienta pašaizdegšanās iemeslu," komentējis Busunds.

Lai gan Norvēģijā šādi incidenti ir retums, citviet pasaulē tie fiksēti biežāk - tikai ASV vien aizvadītajā gadā reģistrēti vismaz 100 pacientu aizdegšanās gadījumi.

Kā medijiem skaidrojis Losandželosas Grosmana centra ārstniecības iestādes vadītājs doktors Pīters Grosmans, visbiežāk aizdegšanās notiek, ja elektriskais instruments vai lāzers aizdedzina skābekli (neraugoties uz risku, šādi instrumenti medicīnā tiek izmantoti aizvien biežāk).

"Iz divi galvenie iemesli, kāpēc pacienti aizdegas uz operāciju galda, - tas ir skābeklis un elektrība. Cilvēka ķermeņa audi akumulē elektrību, bet skābeklis šādos gadījumos kalpo kā savdabīgs detonators," skaidrojis doktors Grasmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!