Foto: Privātais arhīvs
Literāts Nils Sakss jeb Nils Konstantinovs (attēlā) pēkšņi palicis bez graša kabatā. Piektdienas, 3.oktobra, vakarā viņš secinājis, ka bez kāda brīdinājuma un paskaidrojuma bloķēti visi viņa bankas konti.

"Pzgc, dzīve Latvijā- piektdienas vakarā saprotu, ka bloķēti konti. Bankā saka, tiesu izpildītājs uzlicis arestu. Bet uzzināt par ko - nevar. Teātrī saka, ka viņiem esot vēl kaut kāds "tiesas raksts", kādu es, protams, neesmu redzējis. "Bet summa nav liela - kādi tūkstoš eiro."

Izpildītāju birojā - nenormāli aroganta bička. Tā arī nesaprotu, par ko un kas. Uzzināt neko arī nevar. Konti, protams, bloķēti. Šodien zvanu - Nacionālais teātris licis piedzīt naudu, kuru esmu viņiem samaksājis pirms pusgada. Painformēt nav bijis pienākums," sociālajā tīklā Twitter sarežģīto situāciju izskaidrojis Sakss.

Saksa vairākus gadus ilgušais tiesas process pret muzikālās drāmas Vadonis libreta autoru Kasparu Dimiteru un Latvijas Nacionālo teātri par autortiesību aizskārumu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu noslēdzies jau gada sākumā, kad pats Sakss atsaucis savu apelācijas sūdzību.

2011. gada martā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa noraidīja Saksa sākotnējo prasību, uz ko prasītājs iesniedza minēto apelācijas sūdzību. Sākotnēji tā netika pieņemta nesamaksātās valsts nodevas dēļ, taču vēlāk prasītājs nodevu samaksāja.

Tā kā literātam tā arī neizdevās pierādīt to, ka viņš, nevis Dimiters uzrakstījis sākotnējo Vadoņa libretu, Sakss bija spiests segt arī otras puses tiesāšanās izdevumus. Sarunā ar DELFI Izklaidi Sakss rēķina, ka jau samaksājis aptuveni pusotru tūkstoti eiro, taču nu pēkšņi izrādījies, ka teātris licis no viņa piedzīt vēl 1200 eiro.

Nekādu informāciju par šādu papildus summu vai brīdinājumu par tās laicīgu nesamaksāšanu Sakss nav saņēmis, tāpēc sākotnēji viņš pat nav saistījis kontu bloķēšanu ar jau pirms pusgada beigušos tiesu.

"Galējā spriedumā bija minēta summa, ko es arī samaksāju, un pat nevarēju iedomāties, ka jāsedz vēl kaut kādi izdevumi. Sākumā, uzzinot, ka man nobloķēti konti, pat domāju, ka noticis kāds cits pārpratums - nemaz nesaistīju to ar teātra lietu," stāsta Sakss. 

Sazinājies ar Nacionālo teātri, viņš sapratis, ka konti bloķēti tiesas dēļ, lai gan visu naudu viņš jau labu laiku kā samaksājis.

"Izskatās, ka Rubenis vienkārši rupji atriebjas. Teātrī man atbildēja, ka viņi esot aizsūtījuši tiesu izpildītājam pirmās instances spriedumu vēl no 2011.gada. Protams, tam nav nekādas varas, jo pēc tam tas tika pārsūdzēts augstākā instancē un spēkā ir tās tiesas spriedums, kuru es arī esmu apmaksājis. Bet kamēr to visu noskaidros, tikmēr man konti bloķēti.

Nesaprotu - vai tad nevarēja vismaz atsūtīt kādu brīdinājumu, nevis pēkšņi bloķēt kontus? Man nebija ne jausmas par to, ka papildus jau samaksātajai summai, jāmaksā arī šī, jo galējā spriedumā tas nav norādīts. Protams, pastāv iespēja, ka var atrast kaut kādu likuma robu, pēc kura man jāapmaksā arī šī summa.

Šobrīd man naudas nav nekādas, tātad arī aiziet pie advokāta pēc padoma es nevaru. Aizgāju pie tiesu izpildītāja, bet viņam, lūk, šodien brīvdiena. Mēģināšu atkal iet rīt.

Diez vai Putina Krievijā būtu sliktāk - secinājums, ka nedrīkst turēt naudu uz konta, jo valsts var vienkārši vienā brīdī bez jebkāda brīdinājuma visu nobloķēt. Un vēl pašam jāiet skaidroties un attaisnoties. Tas viss par uzdrīkstēšanos stāties pretim kaut kādiem nacionālajiem varoņiem un korumpētiem valsts iestāžu direktoriem," sašutis par absurdo situāciju ir Sakss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!