Foto: Tagsharks.com
Jūras un okeāna dzīļu pētnieku grupa Apvienotās Karalistes ūdeņos tikusi pie branga guvuma. Zinātnieki notvēruši baisu radījumu – reti sastopamas haizivju sugas pārstāvi.

Zinātnieki, kuri pēta un uzskaita Skotijas krastos dzīvojošās haizivju sugas, šonedēļ vietnē Tagsharks.com snieguši publisku paziņojumu, ka notverts jūras radījums, kurš pēdējoreiz Apvienotās Karalistes ūdeņos manīts vairākus desmitus gadus atpakaļ. Savukārt Skotijas krastos tas redzēts pirmo reizi.

Veicot izpēti, secināts, ka atrastais dzelmju iemītnieks ir viltus kaķhaizivs - ļoti tuvs kaķhaizivju sugas radinieks, kas nereti tiek dēvēts arī par "dīvāna haizivi". Pētnieki notverto indivīdu nodēvējuši par unikālu un negaidītu guvumu.

Jūras biologs Fransiss Nīts, kurš piedalījies ekspedīcijā, izdevumam The Mirror atklājis, ka pētnieki reto haizivi nosvēruši, izmērījuši un pēc tam palaiduši atpakaļ ūdenī.

No jūras izceltais radījums svēris aptuveni 60 kilogramus, un tā garums bijis divarpus metri. Haizivs notverta Skotijas rietumu piekrastē aptuveni 600 metru dziļumā, taču, kā pastāstījis Nīts, šīs sugas pārstāvji mēdzot mitināties pat pusotra kilometra dziļumā.

Kā vēsta The Mirror, šobrīd Skotijas teritoriālajos ūdeņos mitinās aptuveni 72 dažādas haizivju sugas un pasugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!