Foto: AFP/Scanpix

Pagājušas tikai mazliet vairāk kā divas nedēļas kopš slavenais Holivudas aktieris Čārlijs Šīns (attēlā ar Maiku Taisonu) atklāja, ka jau vismaz četrus gadus ir HIV pozitīvs. Šīna atklāsme izraisījusi diskusiju vētru visā pasaulē, un, kā secinājis Latvijas seksa eksperts Edgars Toretto, tā iekustinājusi lavīnu arī Latvijā.

"Šīnam varu izteikt tikai lielu respektu par atklātību. Ko tādu atklāti pateikt nav viegli. Daudzi izvēlas klusēt un necīnīties, tāpēc pasaulē par HIV joprojām valda neskaitāmi aizspriedumi," sarunā ar DELFI Izklaidi skaidro Toretto.

Viņš uzsver, ka Latvija šādā ziņā ir izcili negatīvs piemērs. Latvijas HIV slimnieki lielākajā daļā gadījumu izvēlas klusēt, radot sajūtu, ka pie mums šī slimība vispār nav aktuāla. Tāpēc ziņa, ka Latvijā HIV izplatība ir neticami augsta, varētu būt pārsteigums lielai daļai tautas.

"Latvijā pret HIV slimniekiem joprojām ir ļoti daudz aizspriedumu, tāpēc viņi baidās atklāties, baidās cīnīties. Tas rezultējas sliktā valsts attieksmē - HIV slimnieks Latvijā ar mokām var izsist sev zāles, kuru bezmaksas pieejamība attīstītajās valstīs ir pašsaprotama.

Arī es pazīstu cilvēkus, kurus skārusi šī slimība, un redzu, ka Šīna atklāšanās ir iedrošinājusi arī viņus. Šīns ir tikai sākums izmaiņām. Es domāju, ka tuvākajā laikā no HIV skapja izkāps tūkstošiem cilvēku, kuri līdz šim slēpās.

Tāpat kā geji savulaik slēpās, bet nu ir iznākuši no skapja, lai cīnītos par savā tiesībām, arī HIV slimnieki, Šīna iedvesmoti, sāks atklāties. Un viņu cīņu, atšķirībā no geju cīņas, es atbalstīšu, jo HIV ir tas, kas var skart visus. Tā sen vairs nav geju slimība.

HIV var dabūt arī heteroseksuāli cilvēki, turklāt dzirdēts par gadījumiem, kad visādi debiliķi speciāli inficē ļaudis klubos," skaidro eksperts. Viņš uzskata, ka Latvijas slimnieku slēpšanās tikai padara problēmu nopietnāku - valsts nepievērš viņiem uzmanību, nav iespēju ārstēties, līdz ar to slimība izplatās arvien straujāk.

"Man ir prieks, ka pasaule beidzot pievērš nopietnu uzmanību slimībai, kas eksistē jau desmitiem gadu, bet joprojām ir aizspriedumiem apvīta. Iespējams, arī Šīna iedrošināti, Latvijā ir sākuši publiski izteikties un atklāties HIV aktīvisti.

Kā īpaši pozitīvu piemēru varu minēt žurnālistu un fotogrāfu Jāni Ogli, kurš nopietni sācis cīnīties par labu dzīvi un medicīnas pieejamību HIV slimniekiem Latvijā. Un es esmu gatavs viņam pievienoties kādās kampaņās un akcijās, jo uzskatu - HIV ir valstiska problēma, par ko jārunā," uzsver eksperts.

Toretto uzsver, ka Šīns kā jaunā HIV "seja" neatbilst stereotipiskajiem priekšstatiem par šo slimību, un tieši tāpēc viņa atklāsme ir vēl jo svarīgāka.

"Paskatieties uz Šīnu! Saviem gadiem viņš izskatās perfekti. Viņš kustās, aktīvi darbojas, viņu joprojām iekāro sievietes. Jā, tieši tāds var būt HIV slimnieks. Ar šo slimību var sadzīvot, bet tas nav iespējams bez citu palīdzības.

Laiks lauzt mītus par to, ka HIV ir geju slimība, un ka tās nēsātāji izskatās drausmīgi un knapi kustas. Ar Šīnu ārzemēs un Ogli Latvijā lavīna ir iekustināta. Un jo vairāk cilvēku par to runās, jo vairāk tiks panākts šīs slimības profilakses un ārstēšanas ziņā, kā arī izpratnē par to," rezumē eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!