Foto: AP/Scanpix
1963. gada novembrī atentātā Dalasā tika nogalināts ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs. Ietekmīgā vīra slepkavībā tika vainots Lī Hārvijs Osvalds, taču pāris dienu vēlāk arī viņš tika nošauts. Šo traģisko notikumu joprojām apvij noslēpumi, sazvērestības teorijas un dažādas leģendas.

Daudzi joprojām netic, ka prezidentu tiešām noslepkavoja Lī Hārvijs Osvalds, un šonedēļ ārvalstu medijus pāršalkusi vēsts, ka kāds nu jau miris informators oskarotajam amerikāņu režisoram Oliveram Stounam savulaik atklājis patiesību par atentātu.

Deviņdesmito gadu sākumā iznāca Stouna veidotā filma "JFK" ("Džons F. Kenedijs"). Tajā tika iztirzāts mīklainās Kenedija nāves noslēpums. Kino darbs kļuva par īstu sensāciju, kā arī izpelnījās divus "Oskarus" un citus prestižus apbalvojumus. Jāatzīmē, ka kinolente īpaši simpatizēja konspirācijas teoriju piekritējus.

Septembra vidū plašākas sabiedrības novērtējumam tiks sniegta amerikāņu kino kritiķa un publicista Meta Zolera Zeica grāmata "The Oliver Stone Experience". Tajā būs izlasāmi fakti par režisora Olivera Stouna gaitām.
Foto: Vida Press

Autors medijiem sniedzis paziņojumu, ka grāmatā būs izlasāmi arī jauni fakti par Kenedija nāvi. Olivers Stouns (attēlā) pats personīgi viņam esot atklājis ilgi glabātu noslēpumu, kuru savulaik viņam izpaudis kāds mirstošs vīrs, kurš sevi saucis par "Ronu".

"Rons", kurš sevi pieteicis kā bijušo prezidenta drošības dienesta darbinieku, režisoram esot nosūtījis vairākas dīvainas vēstules, kurās netieši norādījis, ka Lī Hārvijs Osvalds nav bijis Kenedija slepkava.

Lai gan Stouns sākumā izturējies skeptiski pret noslēpumainā labdara sūtītajām vēstulēm, viss mainījies, kad abi beidzot satikušies kādā Ņujorkas viesnīcā.

Kad Stouns saticis "Ronu", viņš uzzinājis, ka vīrietim ir vēzis un viņš mirst. Kenedija drošības dienesta bijušais darbinieks pirms nāves vēlējies beidzot izkratīt sirdi.

"Rons" apgalvojis, ka Kenediju nogalinājis "kāds no iekšpuses" – prezidentu esot nošāvis viens no viņa paša drošības dienesta darbiniekiem. Leksika, runas veids un maniere, kādā savu stāstu pasniedzis mirstošais vīrs, pilnībā pārliecinājusi Stounu, ka viņam tiek stāstīta patiesība.

"Rons" pastāstījis, ka patiesos notikumus viņš atklājis tikai diviem cilvēkiem – savam dēlam un Stounam.

Jāatzīmē, ka arī pats Stouns gadiem ilgi turējis noslēpumā to, ko viņam savulaik pastāstījis slepenais labdaris. Tiesa, režisors uzzinājis, ka "Rons" un viņa dēls jau labu laiku ir miruši un ka viņš šobrīd ir vienīgais, kurš zina patiesību. Tas vīru pamudinājis ilgāk neturēt sveci zem pūra un pavēstīt to visai pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!