Foto: AP/Scanpix
Pirms 54 gadiem 22. novembrī Dalasā tika noslepkavots 35. ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs, un viņa nāvi joprojām apvij dažādas mīklas. Lai gan ietekmīgā vīra slepkavībā tika vainots Lī Hārvijs Osvalds, kurš pats tika nošauts dažas dienas pēc Kenedija bojāejas, konspirācijas teoriju piekritēji piedāvājuši daudzas citas versijas.

Kenedija nāves atceres gadadienā mediju ievērību izpelnījusies kārtējā versija par to, kurš viņu noslepkavojis. Pulciņš sazvērestības teoriju piekritēju uzskata, ka prezidenta nāvē vainojama viņa sieva Džekija (Žaklīna), kura, kā zināms, atradās kabrioletā blakus savam vīram, kad viņa virzienā tika raidīti šāvieni.

Versija, ka Džekija noslepkavojusi savu vīru, cirkulē apkārt jau vairākus gadus, un ogles baumu ugunskuram savulaik piešāvusi amerikāņu lektora un publicista Džeimsa H. Fecera grāmata "Murder in Dealey Plaza: What We Know Now that We Didn't Know Then", kurā, kā vēsta ārzemju mediji, autors uzsvēris, ka, viņaprāt, Osvalds padarīts par grēkāzi, kamēr īstais slepkava ticis cauri sveikā.

"Prezidenta slepkavības izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka divi Lī Osvalda raidītie šāvieni trāpīja mērķī un viņš sešās sekundēs veica trīs šāvienus ar vidēja vai zema ātruma ieroci, kas nevarēja prezidenta galvai nodarīt tādu kaitējumu," izdevums "Mail Online" citējis grāmatu.

Profesionāli snaiperi mēģinājuši inscenēt šo scenāriju, bet piedzīvojuši izgāšanos, un ziņojumā pat norādīts, ka tas, ko paveica Osvalds, esot bijis diezgan neiespējami. Fecers sliecies domāt, ka šāvieni veikti no daudz tuvāka attāluma.
Foto: AP/Scanpix

Brīdi, kad tika nošauts Kenedijs, kā zināms, nejauši iemūžināja kāds aculiecinieks – ukraiņu izcelsmes amerikāņu drēbnieks Abrahams Zapruders, kurš todien bija aizgājis klātienē paskatīties uz prezidentu. Uzreiz pēc slepkavības videomateriāls tika konfiscēts un tikai 1975. gadā atkal nonāca atklātībā.

Konspirācijas teoriju piekritēji aculiecinieka video šo daudzo gadu gaitā izanalizējuši tiktāl, ka sākuši tajā saskatīt kaut ko aizdomīgu, kas viņus vedinājis domāt, ka slepkava bijusi prezidenta sieva Džekija. Tāpat arī daudzi domā, ka varasiestādes video pēc tā konfiscēšanas pārveidojušas, lai slēptu pēdas.

Daži uzskata, ka video skaidri redzams, ka Kenedijs mirkli pirms nāves izrāda pēkšņu satraukumu, it kā viņa dzīvībai draudētu briesmas. Tad Džekija pagriež seju pret savu vīru, pieliecas viņam tuvāk un savu kreiso roku gandrīz nemanāmi pieliek pie viņa kakla. Tad seko šāviens, uzplaiksnījums, pēc kura prezidents saļimst.

Šīs sazvērestības teorijas piekritēji, neskaitāmas reizes pārskatot un palēninot aculiecinieka video, Džekijas kreisajā rokā pat sākuši saskatīt metālisku priekšmetu, kas, pēc dažu domām, varētu būt neliels ierocis.

Savukārt, lai gan izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka prezidents tika sašauts no aizmugures, daudzi neatkarīgie izmeklētāji apgalvojuši, ka izmeklēšanas dati esot falsificēti un patiesībā šāvieni viņa virzienā raidīti no priekšas un daudz tuvāka attāluma.

Foto: AP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!