Eksperti noskaidrojuši, pie kuras melodijas 1912. gada 15. aprīlī nogrima britu pasažieru laineris RMS Titanic, - tā bijusi franču komponista Šarla Bolera-Klerka (1879-1959) dziesmiņa La Sorella (Māsa).

Uz kuģa klāja bija daudz mantu, tostarp arī kāda muzikālā lādīte cūciņas formā. Tā nenogrima - lādīte tika aizvesta vienā no glābšanas laivām un vēlāk nonāca Nacionālajā jūrniecības muzejā.

Tiesa, tās mehānisms bija salauzts, un līdz šim neviens nezināja, ko tā spēlējusi. Taču ar tomogrāfijas speciālista Endrjū Ramzija centieniem šis vēstures robs tagad ir aizpildīts.

Zināms arī, ka šī lādīte piederējusi Edītei Rozenbaumai, kura ar Titāniku ceļoja pirmajā klasē. Intervijā 1970. gadā viņa atminējās, ka no neprātīgā stresa sākumā nemaz neesot gribējusi pamest grimstošo kuģi.

Tad pie viņas pienācis kāds jūrnieks un ar vārdiem "Ja negribi glābties pati, tas mēs izglābsim vismaz tavu bērniņu" izrāvis viņai no rokām cūciņu un iesviedis to glābšanas laivā.

Tad Edītei šķitis, ka no laivas atskan viņas mātes balss, un viņa iekāpusi laivā. Vairākas stundas, ko glābšanas laiva pavadīja ūdenī, Edīte citiem bērniem esot apskaņojusi šīs muzikālās cūciņas melodiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!