Foto: Fishki.net
Viens no krievu tautības cilvēku iecienītākajiem dizaina elementiem ir ornamentiem rotāts, izteiksmīgs paklājs, kurš pienaglots pie sienas. Daudzi, protams, par to vīpsnā, taču izrādās, ka šim paradumam ir visai sena un tradīcijām bagāta vēsture.

Populārais Krievijas izklaides portāls Fishki.net veicis sīkāku analīzi, kurā beidzot gūta atbilde uz jautājumu, kurš ilgu laiku nodarbinājis daudzu ļaužu prātus - kādēļ gan paklājs jākarina pie sienas, ja to paredzēts likt uz grīdas?

Tiek vēstīts, ka tradīcija likt paklāju pie sienas bijusi jau cariskajā Krievijā. Šis paradums iemūžināts ne tikai tā laika gleznās, bet arī slavenu rakstnieku darbos izlasāmi apraksti par grezniem tepiķiem, kas rotājuši turīgu ļaužu mitekļu sienas.

Mūsdienās paklāji kļuvuši lēti un pieejami visiem, taču agrāk izdaudzinātos turku un persiešu darinājumus varēja atļauties tikai bagātnieki, un tie simbolizēja turību.

Likumsakarīgi, ka mīdīt dārgu mantu kājām būtu grēks, tādēļ ļaudis paklājus lika pie sienām. Tādējādi tie bija labāk apskatāmi un novērtējami arī viesiem.

Bagātnieku piemērs iedvesmojis arī ne tik turīgos cilvēkus sekot modei, un laika gaitā pie sienas piestiprināts paklājs iesakņojusies arī parasto darbaļaužu mitekļos. Turklāt tepiķi pārmantoti no paaudzes paaudzē.

Tradīcija izdzīvojusi līdz pat mūsdienām, turklāt tai ir arī praktiskais aspekts - paklājs pie sienas ir labs siltumizolators. Īpaši drēgnajās daudzstāvu bloku mājās.

Tāpat jāatzīmē fakts, ka mūsdienās paklāji ir īpaši krāšņi - ar dažādiem rakstiem, zīmējumiem, attēliem. Gluži kā gleznas. Un katrā pienācīgā miteklī jābūt kādam mākslas darbam pie sienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!