Foto: Vida Press
Modes pasauli šonedēļ satricinājis Beļģijā dzimušās modeles Hannas Gabijas Odieles (attēlā) paziņojums – 29 gadus vecā sieviete atklājusi, ka ir interseksuāla.

Viņa intervijā "USA Today" pastāstījusi, ka pasaulē nākusi kā starpdzimuma bērns – viņai diagnosticēts Androgēna nejūtības sindroms, kas nozīmē, ka ģenētiski viņa ir vīrietis ar XY hromosomām, bet viņai piemīt sievietes fiziskās pazīmes. Viņai gan bijuši arī iekšējie sēklinieki.

"Man šobrīd dzīvē ir ļoti svarīgi lauzt šo tabu," intervijā atzinusi pasaulē pieprasītā modele, kura ar savu piemēru cer mainīt sabiedrības attieksmi pret starpdzimuma bērniem un pārtraukt viņu piespiedu mainīšanu.

Kā tas notiek ar daudziem interseksuāliem bērniem, arī viņas vecāki nolēmuši, ka jāizvēlas viens dzimums, un desmit gadu vecumā Hannai veikta operācija, lai izņemtu iekšējos sēkliniekus.

Modele atcerējusies, ka viņas vecākiem teikts, ka, ja sēklinieki netiks izņemti, viņai veidosies vēzis un viņa nekad neattīstīsies kā normāla meitene.

"Pēc šīs operācijas es vienā brīdī sapratu, ka man nevarēs būt bērni. Man nebija mēnešreižu. Es zināju, ka ar mani kaut kas nav kārtībā," izjūtas laikā, kad viņa vēl nebija apzinājusies un pieņēmusi savu dzimumu, atcerējusies modele.

"Es esmu ļoti lepna, ka esmu interseksuāla, bet arī ļoti dusmīga, ka šādas operācijas vēl aizvien notiek," norādījusi Hanna.

18 gadu vecumā – gadu pēc tam, kad meiteni kādā Beļģijas mūzikas festivālā bija pamanījis modeļu aģents – viņai veikta vagīnas rekonstrukcijas operācija, un abu kirurģisko iejaukšanos pieredzi Hanna vērtē kā traumējošu.

Pēc sava dzimuma atklāšanas modele nebaidās, ka tie, kuri par to nav zinājuši agrāk, no viņas novērsīsies, un arī Hannas vīrs, modelis Džons Svjateks, paudis sievai visu iespējamo atbalstu.

Apvienoto Nāciju Organizācijas informācija liecina, ka aptuveni 1,7 procenti pasaules iedzīvotāju ir interseksuāli.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!