Foto: DELFI

Dziedātāja Linda Leen (attēlā) papildina jau izveidoto pastalu kolekciju ar apģērbu līniju Etnografizēts, kuras iedvesmas avots ir latvju zīmes un to enerģētiskā nozīme. Jaunie Latvijā darinātie, īpaši šai kolekcijai dizainētie krekli un kleitas ir rotāti ar latviešu etnogrāfiskajiem ornamentiem.

Katra zīme iever sevī konkrētu enerģētisko informāciju, tādēļ kolekcijas mērķis ir parādīt ne tikai zīmju estētisko skaistumu, bet arī skaidrot to nozīmi un  iedarbināt zīmes spēku katram savā ikdienā.

"Domai ir liels spēks, tāpēc, ja zīmes valkātājs apzinās tās nozīmi, tā darbojas ar dubultspēku. Tāpēc katram Etnografizēts apģērbam pievienota skaista kartiņa ar aprakstu par zīmes izcelsmi un enerģētisko kodu. No šīs domas arī cēlies kolekcijas sauklis: "Uzvelc savu laimes krekliņu!" Manuprāt, ir būtiski aktualizēt nozīmīgas vērtības, it īpaši, ja tās ir bijušas mūsu mantojumā jau gadsimtiem ilgi," savas kolekcijas ideju skaidro Linda Leen.

Veidojot kolekciju, dziedātāju konsultējis semiotikas pētnieks un grāmatas Latvju raksts un zīmes autors Valdis Celms. Viņš atzinīgi novērtē Lindas ideju un veikumu.

"Šis ir virziens, kuru jākopj, un ir apsveicami, ka tiek radītas jaunas tā izpausmes formas. Tas nepavisam nav viegli - ir vajadzīga liela apņemšanās, darba ieguldījums, laba gaume, un to spēj tikai talanti. Latvietība var būt avangards," uzskata eksperts.

Apģērbus ar latviskajām zīmēm iespējams iegādāties kā puišiem, tā meitenēm. Puišiem tiek piedāvāti krekliņi, bet meitenēm arī dažādu garumu un krāsu kleitas ar tādiem tautas enerģētiskiem simboliem kā Laimas eglīte, Zalktis, Jumis, Ūsiņš, Austras koks, Kurzemes dižais krūms, Derību sakta un citiem.

Jauno koleciju prezentācijas pasākumā novērtēt bija ieradušies gan modes interesenti, gan sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp, par Latvijas reklāmas guru dēvētais Ēriks Stendzenieks, politiķis Edgars Jaunups, mākslinieks Artis Dzērve, perkusionists Rihards Zaļupe un citi.

Prezentācijas modes skatē kolekcija tika pasniegta interesantā veidā - ar gaismas stariem projecējot etnogrāfiskos rakstus uz modeļiem un viņu tērpiem. Ar latviskajām zīmēm rotāta bija arī par godu lielajam notikumam izceptā torte.

Kolekcijas Etnografizēts tērpus var iegādāties Lindas Leen interneta veikalā, kā arī Latvijas dizaina veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!