Foto: Vk.com/v.dzyuba97
Oktobra izskaņā pasauli pāršalkusi traģiska vēsts – Šanhajas modes nedēļas laikā mirusi 14 gadus vecā modele Vlada Dzjuba no Krievijas, un kā viens no iespējamajiem nāves iemesliem tiek minēta pārstrādāšanās.

Kā vēsta portāls "Meduza.io", meitenes dzīvība izdzisa 27. oktobrī, un pēc tam dažādos medijos izskanējušas dažādas versijas par pusaudzes nāves apstākļiem. Krievijas ģenerālkonsulāts Šanhajā ziņojis, ka meitenes nāvi izraisījis multiorgānu mazspējas sindroms, asinssaindēšanās jeb sepse un nervu sistēmas bojājumi.

Kā, atsaucoties uz izdevumu "Комсомольская правда в Перми", vēsta "Meduza", meitenes nāvi varētu būt izraisījis meningīts savienojumā ar pilnīgu spēku izsīkumu darba režīma dēļ. Meitene mātei esot žēlojusies par nogurumu, turpretim viņas modeļu aģentūras pārstāvji apgalvojuši, ka meitenes nāvei nav nekāda sakara ar viņas darbu.

Permā dzimusī Vlada jau divus gadus darbojusies modes biznesā, un uz Šanhaju viņa arī bija devusies strādāt. Izrādās, viņai, slēdzot trīs mēnešus ilgo darba līgumu, nav nodrošināta veselības apdrošināšana – aģentūras "Esee Model Management", kurā meitene strādājusi Ķīnā, pārstāvji telekanālam "РЕН" skaidrojuši, ka apdrošināšana bijusi jānodrošina tiem, kuri meiteni sūtījuši strādāt uz ārzemēm. Par to, kurš tad īsti to darījis, skaidrības neesot, izpētījis portāls "Meduza".

Izdevumam "Комсомольская правда" meitenes māte Oksana atklājusi – meitene, sazinoties ar viņu "Skype", sūkstījusies, ka ir pārgurusi un vēlas atpūsties, tomēr mātes aicinājumam doties uz slimnīcu nav klausījusi.

Tiek ziņots, ka savā nāves dienā Vlada piedalījusies 13 stundu garā fotosesijā kādam juvelierizstrādājumu katalogam, lai gan sākotnēji dažādu valstu medijos tika vēstīts, ka meitene piedalījusies 13 stundu garā modes skatē. Nākamajā dienā pārtraukumā starp modes skatēm viņai kļuvis ļoti slikti. Ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru meitene beidzot nogādāta slimnīcā, bet 27. oktobrī viņa mirusi.

Foto: AFP/Scanpix / LETA
Īpaši sasauktā preses konferencē Šanhajā "Esee" modeļu aģentūras vadītājs Džonejs Zengs (attēlā) noliedzis iespējamās apsūdzības, ka meitenes nāves iemels varētu būt pārstrādāšanās.

"Visa mūsu aģentūra šobrīd ļoti skumst. Vlada bija burvīga meitene, un mēs ar viņu strādājām divus gadus. Mēs ceram, ka debesīs viņa vairs nejutīs sāpes," Zenga preses konferencē teikto citē ārvalstu mediji.

Viņi arī atzinuši, ka vēloties atklāt patiesos meitenes nāves iemeslus. Īpaši viņi tos vēloties izskaidrot Krievijas tautai, kas "zaudējusi vienu no savām skaistajām meitām". Preses konferencē skaidrots, ka meitenes darba diena parasti ilgusi četras līdz astoņas stundas, un stingri noliegts, ka Vladai ar aģentūru būtu bijis "verga līgums", kā to interpretējuši dažādi mediji – pati meitene nekad neesot sūkstījusies par darba apstākļiem.

Arī modeļu skauts Dmitrijs Smirnovs, kurš tiek minēts kā viens no tiem, kurš, iespējams, bija organizējis Vladas došanos uz Ķīnu, sarunā ar "Москoвский комсомoлец" norādījis, ka stāsts par necilvēcīgajiem darba apstākļiem, kas izskanējis gan Krievijas, gan citu valstu medijos, esot pārspīlēts – meitene fotosesijas laikā ēdināta un viņai ļauts arī atpūsties.

Krievijas modeļu aģentūras "Грейт Модел", kas ar Vladu strādājusi kopš viņas karjeras pirmsākumiem, direktore Elvīra Zaiceva norādījusi – meitenes nāve ir nelaimes gadījums un neviens tajā nav vainojams. Arī modeles māte Krievijas medijiem norādījusi, ka meitenes nāvē nevienu nevaino, tomēr šis notikums aizsācis asas diskusijas par modeļu nodarbināšanu un viņu tiesību ievērošanu.

Kamēr meitenes nāves apstākļi vēl tiek oficiāli izmeklēti, ārvalstu medijos izskanējušas dažādas ziņas un minējumi gan par modeles nāvi, gan viņas darba apstākļiem. Piemēram, vairāki britu tabloīdi steiguši vēstīt, ka meitene dienā pelnījusi vien aptuveni septiņus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!