Foto: AFP/Scanpix
Aizvadītās nedēļas izskaņā pasaulē nāca Himalaju monarhijas Butānas karaļpāra pirmdzimtais, un četras dienas pēc mazulīša piedzimšanas jau publiskots viņa pirmais foto.

Butānas karaļnama preses pārstāvji šonedēļ publiskojuši foto, kurā redzams karalis Džigme Khesars Namgjels Vangčuks un karaliene Džetsuna Pema ar mazulīti Gjalseju, kā arī bijušais karalis Džigme Singhje Vangčuks.

Pāra pirmdzimtais pasaulē nāca mediķu uzraudzībā Lingkanas pilī Timu, un arī mazā zēna pirmais oficiālais foto tapis pils pakājē.

2011. gadā krāšņā budistu ceremonijā 35 gadus vecais Vangčuks, kurš mācījies Oksfordā, apprecēja 25 gadus veco vienkāršās tautas pārstāvi Džestunu Pemu.

"Gan Viņas majestāte un Viņa karaliskā augstība [jaundzimušais] jūtas lieliski," bija teikts sestdien, 6. februārī, izplatītajā paziņojumā, kurā piebilsts, ka Vangčuks dzemdību laikā bija līdzās karalienei.

Pāris Butānā uzmanību izpelnījās jau pirms kāzām, kad Vangčuks publiski izrādīja jūtas pret savu mīļoto, turot viņas roku un pat noskūpstot vaigu, kas konservatīvajā Butānā reti tiek darīts publiski, jo īpaši karaliskajā ģimenē.

2008. gadā, mantojot troni no sava tēva 28 gadus vecumā, Vangčuks kļuva par gados jaunāko monarhu pasaulē.

Nelielā budistu karaļvalsts Butāna, kas atrodas Himalaju kalnu dienvidu nogāzēs bez pieejas jūrai, ir laimes indeksa ieviešanas pioniere. Vēsturiski tā ir bijusi viena no visizolētākajām valstīm pasaulē, taču kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem pakāpeniski atver durvis uz apkārtējo pasauli.

Līdz 1999. gadam Butānā bija liegta ārvalstu televīzijas kanālu retranslācija.

Tomēr Vangčuka tēvs Džigme Singhje Vangčuks līdz laikam, kad 2008. gadā atteicās no troņa par labu savam dēlam, virzīja valsti uz demokrātiju. Tā gada martā Butānā notika pirmās demokrātiskās vēlēšanas un tika ievēlēts parlaments, kas ar konstitucionālām tiesībām var veikt karaļa impīčmentu. Tomēr daudzu iedzīvotāju acīs monarhija ir idealizēta un karaļa ietekme ir milzīga.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!