Foto: Edijs Kārkliņš
Aizvadītajā nedēļas nogalē, kā ierasts, norisinajās erudīcijas viktorīna "Prāta spēles: simtgades kauss", kas šoreiz pulcēja dalībniekus četrās dažādās Latvijas pilsētās – Kuldīgā, Daugavpilī, Rēzeknē un Gulbenē. Kopā šajā nedēļas nogalē atlases cīņās piedalījās 52 komandas.

"No šīm spēlēm sagaidījām to, kas Latvijai vajadzīgs visvairāk – gudri, dedzīgi, priekpilni, emocionāli bagāti un savu zemi, tās kultūru un tradīciju mīloši cilvēki. Erudīcijas spēle ir veids, kā sevi pilnveidot un pavadīt arī savu brīvo laiku. Īpaši patīkami, kad redzam, ka tas notiek kopā ar savējiem – radiem, ģimeni vai tuviem draugiem. Šodien ir ļoti plašas iespējas sevi piepildīt visdažādākajās nodarbēs. Tādēļ jo īpašs paldies visām pašvaldībām, kuras atsaucās aicinājumam uzņemt "Prāta spēles". Paldies visiem dalībniekiem, kas parāda, ka spēle spēj aizraut un motivēt nebeidzamam pašizziņas procesam," tā par pagājušās nedēļas nogales spēlēm saka idejas autori un vadītāji Jānis un Edijs Zači.

Jau oktobrī piecas rezutlatīvākas komandas no katras pilsētas piedalīsies reģionālajos pusfinālos, kuros tiks noskaidrotas erudītākas Latvijas komandas, kas piedalīssies lielajā finālā novembrī un cīnoties par Simtgades kausu un erudītākās komandas titulu.

Sirsnīga un pozitīva atmosfēra valdīja katrā no spēlēm. Par ko bija jautājumi un kas aktuāls vēl gaidāms Latvijas simtgades pasākumu kontekstā katrā no tām, lasiet turpinājumā.

Prātniekus pulcē Kuldīgas Jauniešu māja

Foto: Edijs Kārkliņš

Vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām – Kuldīga – pulcēja zinatkāros Kurzemes atlases posmam 13. septembrī. Divu stundu garumā Kuldīgas Jauniešu mājā tika noskaidrotas zinošākās komandas par dažādām muzikālām tēmām – karaoki, jaunāko latviešu mūziku, šlāgermūziku, kas arī ir daļa no Latvijas kultūrdzīves.

Tāpat izlozes kārtībā komandas izvēlējās izspēlēt dazādas kulturvēsturiskas tēmas, tajā skaitā arī raundus par Latvijas pasaules čempioniem sportā, par heraldiku un putniem, par pašu Kuldīgas pilsētu un "Delfi" aktualitātēm. Kā gāja dalībniekiem, aplūkot bildes un rezultātu tabulas – par to sīkāk projekta mājaslapā, kas apskatāma šeit.

Kuldīga rudenī

Aizvadītā nedēļa ievadīja Kurzemes Dzejas un mākslas dienas, pulcējot vienuviet reģiona dzejniekus un māksliniekus. Pasākums piedāvā plašu programmu – meistarklases māksliniekiem, izstādes un dzejas lasījumus, aicinot baudīt radošu atmosfēru senās Kuldīgas ielās, kultūrvietās un kafejnīcās. Kurzemes Dzejas dienas tradicionāli notiek katru gadu kādā no Kurzemes pilsētām un šogad tiek atzīmētas jau 20 reizi.

Rudens iestāšanos Kuldīgā ikgadēji sagaida ar Hercoga Jēkaba amatnieku gadatirgu, kurš norisinās oktobra sākumā, šogad – 6. oktobrī –, kad Kuldīgas Pilsētas dārza teritorijā un Liepājas ielā pulcēsies Kuldīgas un citu novadu pagastu amatnieki un mājražotāji, rādot savas prasmes un amatus, kā arī dižosies ar pašu darinātām rotām, mājsaimniecības precēm un gardiem ēdieniem, jestriem dančiem un ziņģēm.

Tāpat oktobrī Kuldīgā norisināsies nu jau par tradīciju kļuvušais festivāls "Teātris ir visur". No 20. līdz 21. oktobrim pilsētu piepildīs aktiermākslas lietpratēji un šīs mākslas cienītāji. Būs iespēja apmeklēt teātra izrādes – sākot no improvizācijas, līdz profesionālā teātra mākslas repertuāram, kā arī dažādas performances.

Aicinām apmeklēt un baudīt rudeni Kuldīgas pilsētā, kur satiekas Ventas rumba un vecais ķieģeļu tilts pār Ventu, tikties ar Ēvalda Valtera pieminekli vecajā rātslaukumā un izbaudīt mierīgo un omulīgo Kurzemes vecpilsētas atmosfēru

Starp moderno mākslu un vēstures elpu Daugavpilī

Foto: Edijs Kārkliņš

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā – laikmetīgās mākslas un kultūras centrā, kas izvietots Daugavpils cietoksnī – erudīcijas viktorīna kā pasākuma forma tika organizēta pirmo reizi. Spēles jautājumu amplitūda šoreiz tematiski bija ļoti plaša.

Modernās mākslas gaistonē tika izspēlētas tēmas par dažādiem Latvijas muzejiem, par vēsturiskām un politiskām tēmām – Lāčplēša ordeni, jūrniecību, pirmo Latvijas brīvvalsts Saeimu, kā arī par Latvijas dabas vērtībām. Īsts izaicnajums izrādījās raunds par pašu Daugavpils pilsētu. Sīkāk par Daugavpils posmu var uzzināt šeit.

Lai rastu iespaidu par pasākumu daudzpusību un bagātību, jāpiemien tuvākie Latvijas simtgades rudens pasākumi šajā centrā: 21. septembrī ar itāļu dueta koncertu, preses konferenci un astoņu jaunu mākslas izstāžu atklašanu atzīmes Daugavilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko 115. jubileju. Svētku ietvaros vērosim koncertus, improvizācijas, muzikālas ainavas krāsainās asociācijās, iedvesmojoties no Rotko vēlīnajiem darbiem un 20. gadsimta vidus unikālās estētikas.

Jaunajā rudens izstāžu sezonā kā veltījums Marka Rotko 115. dzimšanas dienai ir pagātnes satikšanās ar tagadni, ielūkojoties tālāk nākotnē. Tautas pagātnes mantojumu caurvij Lietuvas mākslinieku izstāde "Mantojums". Māksliniece Sandra Krastiņa izstāžu projektā "Ekrāns" reflektē par laiku, atmiņu, varu un varoņiem, caur darbiem runājot par sev aktuālo šodien. Laika robežu laušana redzama arī divu dažādu laikmetu mākslinieku darbos – projektā "Divi šagāli", kurā skatāmi pasaulslavenā mākslinieka Marka Šagāla darbi no Marka Šagāla muzeja Vitebskā un lietuviešu mākslinieka Jona Daņiļauska darbi. Viņš savā jaunradē ļoti ietekmējies no Šagāla daiļrades.

No 14. septembra līdz 19. oktobrim Daugavpilī norisinās VII Mūzikas un Mākslas festivāls "Daugavpils ReStArt 2018", kas solās būt patīkamiem pārsteigumiem un unikāliem koncertiem bagāts. "Daugavpils ReStArt" ir ne vien mūzikas, bet arī daudzu citu mākslas veidu apvienojums, kas ļauj izjust neaizmirstamas emocijas ikvienam mākslas cienītājam. Festivāla bagātīgo saturu atspoguļo arī tā nosaukums. Apmeklētājus sagaida arī daži jauninājumi. Festivāls paplašinās ģeogrāfiju un šogad norisināsies ne vien ierastajās telpās, bet arī Daugavpils cietoksnī atklātajā mākslas galerijā "Baltais zirgs" un pat tik negaidītā vietā, kā "Ditton" tirdzniecības centrā.

Latvijas valsts simtgadē tiks akcentēts pašmāju mākslinieku radošais sniegums. Daudz patīkamu brīžu sola sagādāt arī īpaši uzlūgtie festivāla viesi. Vairā šeit.

Simtgades kausa spēle centrā 'Zeimuļs' Rēzeknē

Foto: Edijs Kārkliņš

Rēzekne ir pilsēta, kas tiek dēvēta par septiņu pakalnu mājām. Tā ir pilsēta, ka atstāj spēcīgu iespaidu kā moderna, radoša un ar industriāliem kontrastiem pārsteidzoša. Patiess prieks par lielo dalībnieku skaitu – šoreiz bija pārstāvēti gan jaunieši, gan ģimenes ar bērniem. Tieši viņu izvēle krita uz tadām izspēles tēmām ka muzikālie raundi, karaoke, žurnālistika, Latvijas kultūras kanons un arī Rēzeknes pilsēta. Spēles rezultāti un bildes šeit.

Rēzeknes erudīcijas spēle bija pēdejā Latgales reģiona spēle pirms Latgales pusfināla.

"Zeimuļs" ir mājvieta radošiem, zinātkāriem un aktīviem jauniešiem, ko pierāda dažādas aktivitātes, kas ieplānotas līdzās ikdienas interešu darbam. Jau Šoruden, 12. oktobrī, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs organizēs "Labo darbu gadatirgu", kas vienkopus pulcinās Latgales reģiona bērnus un jauniešus prezentēt un atskatīties uz paveiktiem labiem darbiem, bet vakarpusē visus pilsētas iedzīvotājus un ciemiņus aicinās apmeklēt jauniešu muzikālo parādi "Manc Akorc".

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā aktīvi darbojas Rēzeknes pilsētas Jauniešu dome, kas realizē un īsteno iniciatīvu projektus, iesaistās brīvprātīgajā darbā un aktīvi gatavojas Latvijas simtgades svinībām, kā arī organizēs skrējienu "Ieelpo Rēzekni" par godu Latvijas dzimšanas dienai. Šis skrējiens tiks rīkots jau astoto gadu.

Rēzeknes pilsēta ļoti strauji attīstās. Tika pabeigts rūpniecības komplekss, straujos tempos tiek būvēts Olimpiskais centrs, kas jaunā līmenī pacels pilsētas dzīvi, kā arī rudens ir īpašs ar to, ka tiks atdzīvināts viens no vēsturiski svarīgākajiem objektiem – Latgales iela. Jau 30. septembrī uz tās norisināsies Miķeļdienas gadatirgus, kura laikā notiks ielas atklāšana un rēzeknieši to ieraudzīs pavisam jaunā veidolā. Latgales iela ir viena no senākajām un nozīmīgākajām pilsētas ielām, uz kuras atrodas vēsturiskas ēkas un svarīgi kultūras pieminekļi, kas ar savu klātbūtni vēsta par pilsētas likteni vairāku gadsimtu garumā. Iela saglabās savu vēsturisko seju, taču mirdzēs un leposies ar jaunu un modernu ietērpu, kas ne vien atvieglos pilsētas satiksmi, bet arī kļūs par Rēzeknes pilsētas vēsturisko centru.

Simtgades erudīcijas viktorīna Gulbenē

Foto: Edijs Kārkliņš

Gulbenes kultūras centrs sestdienas vakarā pulcēja 17 komandas, kas sacentās zināšanās par Latgales ezeriem, maestro Raimonda Paula daiļradi, latvju zīmēm, slaveniem radošiem cilvēkiem un citām tēmām par un ap Latviju.

Atzīmējot Latvijas simtgadi, Gulbenes novada kultūras un tautas nami gada garumā pievērš īpašu uzmanību latvisko svētku tradīciju svinēšanas pieredzei, nododot to jaunajai paaudzei.

"LV100" tiek atzīmēts kā nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas un attīstības gads, gada garumā kopīgi svinot svētkus visā novadā ar pasākumiem latviešu folklorā minētās svētkus dienās, sākot no Meteņiem, Lielās dienas, Ūsiņa jeb Jurģu dienas, Māras dienas, Annas un Jēkaba dienas, līdz Miķeļiem un Ziemassvētkiem. Par visām aktivitātēm Gulbenē var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!