Foto: Privātais arhīvs

Gandrīz ikvienam no mums gadījusies situācija, kad ieplānots treniņš, bet tā vietā gribas ieslīgt dīvānā ar šokolādes tāfelīti rokās. Un nākamajā reizē tāpat. Kā motivēt sevi sportam tad, kad visam gribas atmest ar roku? Pieci Latvijā populāri fitnesa treneri un entuziasti atklāj DELFI Izklaides lasītājiem savas slepenās receptes dienām, kad nu ļoti negribas iet uz spora zāli.

Karīna Akmens: Vēlies pukšķēt kā pelēkā masa?


Foto: Privātais arhīvs

Latvijas sieviešu fitnesa celmlauze Karīna Smita, fitnesā joprojām Akmens, atklāj, ka tad, kad visam gribas atmest ar roku, vislabāk palīdz doma, ka tu vienkārši esi un vari vairāk, nekā ierindas pelēkā pele.

"Nepadoties mani motivē vēlme būt augstāk. Es negribu dzīvot un pukšķēt kā pelēkā masa, es gribu izrauties un būt labākā formā, veiksmīgāka karjerā, bagātāka visos veidos un laimīgāka.

Un tad, kad negribas neko, kad esmu nogurusi, es sev atgādinu, cik vēl maz esmu sasniegusi un pārskatu savus mērķus," savu attieksmi atklāj Akmens.

Tā kā fitnesa trenere nesen apprecējusies un nu iekārto ģimenes māju, viņa godīgi atzītas, ka fitness palicis nedaudz otrajā plānā. Taču arī tas, ka uz kādu brīdi ir citi lieli projekti, nenozīmē, ka var pārtraukt sportot.

"Pat pašlaik, kad fokuss ir mājas celšana, es neizlaidīšu nevienu treniņu, jo es negribu būt ar sevi neapmierināta dāmīte. Tikai uz augšu!" iedvesmo simpātiskā trenere.

Sintija Katkeviča: Esi pats motivācija kādam citam


Foto: Privātais arhīvs

Iedvesmojošā trenere Sintija Katkeviča atklāj, ka tas, ka ļoti palīdz treniņu procesā, ir paša sajūtas un citu labie vārdi.

"Vislielākā motivācija doties uz sporta zāli ir tas, ka ar katru treniņu tu kļūsti aizvien spēcīgāks, ātrāks, veselīgāks un ķermenis iegūst aizvien skaistākas aprises.

Protams, arī tas, ka tu pats, iespējams, esi motivācija kādam citam - nedrīkst palaisties un rādīt sliktu piemēru gan treniņu, gan arī uztura ziņā," atklāj Katkeviča.

Viņa atklāj interesantu pieeju, kas palīdzēs ikvienam stingri turēties pie treniņu plāna un nepadoties slinkumam, dīvānam un neveselīgai pārtikai. Vienkārši jāaprod ar domu, ka tavs sportiskais piemērs var kalpot par iedvesmu citiem.

Un nav runa tikai par treneriem - sportiska mamma var iedvesmot bērnus, vīrs var iedvesmot sievu, kolēģis - kolēģi, draugs - draugu. Pat visnesportiskākais un apaļākais cilvēks, apņēmīgi sākot apmeklēt fitnesa zāli, var iedvesmot kādu citu, ar savu piemēru parādot, ka sports ir paredzēts visiem.

Un tas motivē nepadoties. "Vislielākā motivācija ir būt par motivāciju citiem," atzīstas Katkeviča, atklājot, ka ļoti pozitīvi izjūt savu audzēkņu un sekotāju atbalstu, kas ir arī galvenais dzinulis darbam.

Eduards Ševčenko: Pēc neveiksmes sāc procesu no baltas lapas


Foto: Privātais arhīvs

Treneris Eduards Ševčenko, kurš šogad uzsācis veselu uzvaras gājienu ne tikai Baltijā, bet arī visā pasaulē, atzīstas - pat viņam uznāk mirkļi, kad pazūd motivācija. Visgrūtāk sevi motivēt brīžos, kad šķiet, ka visa pasaule sazvērējusies pret tevi - ceļā stājas traumas un saslimšanas.

"Lai atkal sevi motivētu, cenšos izmest no prāta kaut kādas neveiksmes, un sākt procesu no baltas lapas. Lai motivācija būtu neizlaist treniņus, ir jābūt mazam mērķim kaut kādā laika periodā, ko vēlamies sasniegt.

Tad treniņus izlaist nevēlēsimies, jo rezultātu dod regularitāte un nevis tikai viens individuāls treniņš. Vajadzīga sistēma, pēc kuras mēs vadāmies.

Motivē arī mīļākā mūzika, ko klausāmies treniņa laikā, jauns apģērbs, labs treneris un mērķis pārveidot savu ķermeni. Man motivāciju trenēties ļoti sniedz gaidāmās sacensības," veidus, kā sevi iedvesmot, uzskaita Ševčenko.

Viņš atklāj, ka iedvesmu var gūt arī skatoties citu sportistu motivējošu video vai foto sesijas. Kad pats esi sasniedzis zināmus rezultātus, var uzņemt jau savus video vai nopozēt sesijai, kas kalpos kā iedvesmas avots turpmākajā sportiskajā ceļā.

Eriks Rois: Iedvesmoju sevi ar enerģijas pilnu mūziku


Foto: Privātais arhīvs

Pat fitnesa modelis Ēriks Rois, kurš uzsvēris, ka izdomā arvien jaunus veidus, kā sevi sportā izmocīt līdz pēdējam, atklāj, ka ir dienas, kad negribas iet uz sporta zāli.

"Kad negribu dodies uz zāli, klausos enerģijas pilnu mūziku. Tad man domas mainās, jo ķermenim pieplūst enerģija, uzreiz gribas dodies uz sporta zāli.

Ir dienas, kad ar to nepietiek. Tad es skatos visādus motivējošus video par atlētiem un fitnesa modeļiem. Tad sāku aizdomāties, kāpēc es to sāku darīt, un saprotu, ka būtu stulbi neiet uz zāli, jo esmu veltījis jau trīs gadus sava ķermeņa pilnveidošanai.

Protams, motivācija ir arī jaunas sporta botes - tad ar lielāko prieku gribas viņas izmēģināt," stāsta Rois. Viņam pašam, protams, liela motivācija ir sacensības un domas par to, kā viņš izskatīsies un skatuves, salīdzinot ar pārējiem atlētiem.

"Motivē arī treniņi kopā ar draugiem. Ja viņi tevi aicina, bet tu saki, ka negribi šodien sportot, viņi tevi mēģina iedvesmot un tas parasti izdodas," iesaistīt sporta priekos arī citus iedvesmo Rois.

Solla: Ieplāno ceļojumu, kurā izskatīties lieliski


Foto: Privātais arhīvs

Solvita Avakjana jeb Solla, kura jau desmit gadus profesionāli strādā kā dejotāja un nesen pieteikusi sevi deju fitnesa jomā, uzskata, ka sievietēm vislabākā motivācija būs mazas dāvaniņas pašai sev.

"Labākais veids, kā sevi motivēt, ir apsolīt sev jaunu, skaistu apģērbu, kosmētiku un apavus, kad izdosies sasniegt kādu pašas uzstādītu mērķi.

Var motivēt ar kādu ceļojumu. Piemēram, ieplānot pēc kāda laika braucienu uz Bali salu un līdz tam strādāt pie sava auguma ar domu, lai ceļojuma laikā būtu ideālā formā," padomus dod Solla.

Viņa brīdina sievietes - nekādā gadījumā nedrīkst sevi motivēt sportam, sev iestāstot, ka pēc treniņa būsi nopelnījusi šokolādes tāfelīti. "Meitenes un sievietes, kas grib notievēt, beidziet daudz ēst! Un ja ēdiet, tad nevis ogļhidrātu ēdienus, bet proteīnu produktus.

Ēšanas vietā labāk nodarboties ar mīlestību, tas sievietes auguma dara daudz laba," viltīgi iesaka Solla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!