Foto: AP/Scanpix

Jau sestdien, 20. jūnijā, Rīgā gaidāms visu nedēļu notiekošā Eiropraida 2015 kulminācijas pasākums – svētku gājiens. Ņemot vērā tradīciju, ka ārzemēs šis gājiens ir krāšņs svētku notikums, bet tai pašā laikā apzinoties, ka Latvijā joprojām netrūkst aizspriedumainu un agresīvu cilvēku, pride.lv redaktors Tālivaldis Kronbergs dod padomus, kā saposties svētkiem, tajā pašā laikā nebaidoties svētku tērpā attiecīgajā rītā iziet ielās.

Atbilstoši laika apstākļiem. "Pirmkārt, uz gājienu jāģērbjas, vadoties pēc laika apstākļiem. Zinot Latviju, var būt tā, ka šodien spīd saule, bet rīt snieg sniegs," vispirms paskatīties pa logu mudina Tālivaldis Kronbergs.

Apģērbties atbilstoši laika apstākļiem vajadzētu arī tāpēc, lai pēc gājiena varētu turpināt atpūsties Vērmanes dārzā, kurš no trijiem pēcpusdienā līdz pat sešiem vakarā pārtaps par Praida parku, piedāvājot aktivitātes lieliem un maziem.

Ģērbties kā jau uz svētkiem. "Jāģērbjas ērti, bet neaizmirstot par svētku noskaņu. Mums Latvijā kalendārs ir pilns ar sēru dienām, bet praids beidzot ir notikums, ko var un vajag svinēt. Latviešiem bieži vien ir tā, ka ikdienas apģērbs reizē ir arī svētku apģērbs, bet es ieteiktu nošķirt šīs divas lietas un svētkos vilkt ko īpašu.

Piemēram, kāda māksliniece par godu praidam internetā ir speciāli pasūtījusi krāsainu kleitu. Vēl ir laiks iegādāties īpašu svētku kleitu vai kreklu," svētku sajūtu sevī viest mudina pasākuma organizators.

Izvēlēties koša krāsas. "Praids - tās ir krāsas virzienā uz varavīksni, tāpēc uz gājienu vēlams nākt krāsainā apģērbā. Protams, var vilkt arī melnu tērpu, jo vienmēr var pielikt krāsainu akcentu - Mozaīkas lentīti vai nozīmīti," iesaka Kronbergs.

Nenobīties no agresijas. Latvijā joprojām ir sabiedrības daļa, kurai šīs svinības neiet pie sirds, tāpēc pastāv iespēja, ka svētku rītā, ieraugot pilsētas ielās krāsaini tērptus ļaudis, kas dodas uz gājienu, šie īgņas var satrakoties.

Ja ceļā uz gājienu bail ciest no agresijas, Kronbergs aicina ierasties tikšanās vietā savlaicīgi un saposties uz vietas. "Ja bail pa ielu iet svētku tērpā, krāsainās apģērba detaļas var pielikt pēc tam, savējo vidū.

Taču visdrošāk ir braukt uz gājienu divatā. Ja brauksiet divatā, neviens pensionārs sabiedriskajā transportā neuzdrošināsies izteikt kādu piezīmi," labus padomus dod eksperts. Gājiens sākas 14.00, bet pulcēšanās tam notiks jau 13.00, tā ka, ja bail tieši pirms gājiena košā tērpā klīst pa ielām, droši var ierasties agrāk, lai sagatavotos draudzīgā bariņā.

Iedvesmoties no ārzemju draugiem un nepalikt ēnā. Šis būs nozīmīgākais geju gājiens, kas jebkad noticis Baltijas valstīs, un tā rīkotāji cer uz rekordlielu dalībieku skaitu. Ieradīsies kaimiņi no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas, iespējams, būs vēl kādi ārzemju viesi, kuri visdrīzāk būs glīti sapucējušies. Tāpēc arī Latvijas pārstāvjiem nevajadzētu baidīties saposties, pretējā gadījumā mūsējie uz ārzemnieku fona izskatīsies pelēki un maziņi.

"Tik krāšņi kā Telavivā vai Varšavā diez vai gājiens izvērtīsies, taču prieks, ka ārzemnieki ar savu piemēru ir spējīgi daudz ko mainīt uz labo pusi. No ārzemniekiem jau esam iemācījušies būt laipnāki, brīvāki un aktīvāki," priecājas Kronbergs, kā piemēru minot to, ka, sekojot ārzemju piemēram, arī Latvijas jaunieši vairs nebaidās publiski apkampties, sabučoties un citādi paust mīļumu, kas agrāk Latvijā nav bijis iedomājams.

Nebaidīties pievienoties, neatkarīgi no orientācijas un tērpa. Piedalīties gājienā var pilnīgi visi - ne tikai paši homoseksuāļi, bet arī tie, kuri iestājas par saprotošu un draudzīgu sabiedrību kopumā. Pat ja cilvēks nav īsti saposies vai baidās to darīt, viņš var droši ierasties pulcēšanās vietā, kur varēs uzfrišināties ar, piemēram, krāsainu lentīti.

Pavisam kautrīgajiem ir iespēja gājienu baudīt no skatītāju rindām, kas arī nav mazsvarīgi. "Uz gājienu tiek gaidīti visi, kas saprot, ka stāsts nav tikai par gejiem un lesbietēm, bet gan sabiedrību kopumā.

Uzbrukums gejiem un lesbietēm, tas vairs nav uzbrukums konkrētajai grupai, bet gan visai sabiedrībai kopumā, ja runājam par toleranci un izpratni," malā nestāvēt, bet izmantot iespēju izbaudīt vēl vienus svētkus aicina Kronbergs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!