Foto: Vida Press

Trešā reiha vadonis, nacistu līderis Ādolfs Hitlers ir ne tikai viena no visvairāk pētītajām, bet arī mīklainākajām 20. gadsimta personībām. Viņa nāvi joprojām apvij dažādi nostāsti un konspirācijas teorijas, tajā skaitā, ka Hitlers savu nāvi inscenējis. Savukārt viņa bijušais apsargs un telefonists Rohuss Mišs izklāstījis, kas patiesībā notika fīrera mūža nogalē.

Oficiālā versija liecina – 1945. gada 30. aprīlī Hitlers Berlīnes bunkurā izdarīja pašnāvību. Vēlāk viņa mirstīgās atliekas tika sadedzinātas. To apstiprinājis arī fīrera miesassargs Mišs, kurš nodzīvoja ilgāk par citiem tā laika notikumu lieciniekiem un aizsaulē devās 96 gadu vecumā 2013. gadā.

2008. gadā tika publicēta grāmata "Hitler's Last Witness: The Memoirs of Hitler's Bodyguard", kurā izlasāmas Miša atmiņa par fīrera nāves apstākļiem. Tolaik viņš bija Hitlera pēdējais dzīvais miesassargs.

Šī gada maija izskaņā grāmata tiks pārizdota izdevniecības "Frontline Books" paspārnē, un ārzemju mediji steidz no jauna celt gaismā tajā izlasāmos faktus.

Mišs bija pirmais cilvēks, kurš ieraudzīja nacistu līdera līķi, atsaucoties uz grāmatu, vēsta izdevums "The Independent". Miesassarga autobiogrāfijā teikts, ka neilgi pirms Hitlera nāves visi karavīri atbrīvoti no kalpošanas, savukārt pirms pašnāvības izdarīšanas Trešā reiha vadonis, paziņojis, ka vēlas, lai viņa mirstīgās atliekas tiktu sadedzinātas, jo viņš nevēlas, lai tās tiktu apgānītas.

30. aprīlī Hitlers saņēmis ziņu no ģenerāļa Vilhelma Keitela, kurš vēstījis, ka armijai nav izdevies salauzt Padomju armijas aplenkumu Berlīnei un ka Otrā pasaules kara beigas ir neizbēgamas.

"Drīz pēc tam Mišs dzirdēja, ka Hitlers klusiņām sarunājas ar savu līdzgaitnieku Martinu Bormanu un vēl dažiem citiem cilvēkiem. Tad viņš redzēja, ka Hitlers ieiet savā kabinetā. Eva Brauna, kura nu jau bija kļuvusi par Hitlera kundzi, sekoja viņam," "The Independent" citējis pārizdotās grāmatas redaktoru Martinu Meisu.
Foto: Vida Press

Kabineta, kurā iegājis pāris, durvis sargājuši vairāki Hitlera domubiedri, kuri Mišam norādījuši, ka fīreru šobrīd nedrīkst traucēt.

"Hitlers savam adjutantam jau bija pateicis, ka grib, lai viņa ķermeni pēc nāves sadedzina, jo nevēlas, lai tas tiktu publiski apgānīts, kā tas notika ar Benito Musolīni mirstīgajām atliekām.

Visi bunkurā kaut ko nervozi gaidīja. Tad sākās neliels juceklis. Pēc brīža kabineta durvis bija vaļā, un Mišs ielūkojās istabā," sacījis Meiss.

Vispirms Mišs ieraudzījis Evas līķi. "Viņa bija atlaidusies uz dīvāna ar nedaudz piepaceltām kājām, viņas galva bija slīpi noliekta uz Hitlera pusi. Viņas kurpes bija zem dīvāna. Blakus viņai – miris Hitlers. Viņa acis bija plaši atvērtas un blenza uz mani, viņa galva bija nedaudz sasvērusies uz priekšu," grāmatā rakstījis Mišs.

Savukārt Mišs pēc Trešā reiha sabrukuma nonāca padomju armijas gūstā un vairākus gadus pavadīja ieslodzījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!