Foto: Privātais arhīvs

Daudzi sociālo tīklu lietotāji labprāt publicē foto ar maltītēm vai video, kuros iemūžināti īpaši efektīvi vingrojumi. Plašajā veselīga dzīvesveida lapu vidū īpaši izceļas jaunpienācējas "Vegan Sisters" jeb "Vegānu māsas" – trīs latviešu māsiņas.

Pievilcīgās meitenes – Mārīte, Inese un Alise Gertneres – savā lapā regulāri dalās ar iedvesmojošiem attēliem un video no fitnesa zāles, veselīgām receptēm un skaistuma padomiem. Sekotāju skaits māsām pagaidām nav liels, tomēr viņas apņēmīgi turpina iesākto.

Sarunā ar "Delfi Izklaidi" māsas stāsta, ka sportam un vegānismam pievērsušās jau krietnu laiku pirms lapas izveidošanas. Tā kā agrāk bieži saskārušās ar draugu un paziņu jautājumiem par veselīga dzīvesveida un uztura pamatprincipiem, izlēmušas savas zināšanas padarīt pieejamas visiem.

"Visu, ko mēs zinām, pašas esam izmēģinājušas uz savas ādas. Redzot šos rezultātus, esam sapratušas, ka mūsu pieredze varētu palīdzēt arī citiem cilvēkiem ar līdzīgām veselības, liekā svara un ādas stāvokļa problēmām. Daloties ar šo informāciju, vēlamies palīdzēt cilvēkiem, kuri grib pārmaiņas savā dzīvē," emuāra galveno ideju izskaidro māsas.

Lai gan māsas-vegānes savu "Facebook" un "Instagram" lapu administrē kopīgi, katra no viņām dzīvo citā pasaules malā. Mārīte – Losandželosā, Inese – Anglijā, Alise – Rīgā.

Ceļš pie vegānisma un svaigēšanas: nejaušība, sāpes un vistiņa

Foto: Privātais arhīvs
Par vegānēm un veselīga dzīvesveida piekritējām māsas kļuva, katra savu iemeslu vadīta. Vecākā māsa Mārīte stāsta, ka pie jaunās pārliecības nonākusi, jo sapratusi, ka vēlas mainīt savu dzīvi.

"Sāku apmeklēt dažādas fitnesa nodarbības, devos uz sporta zāli, sāku nodarboties ar jogu, un līdz ar to mainījās arī mana ēdienkarte. Gaļu pārstāju ēst pavisam nejauši – kādu dienu apjautu, ka man ir daudz vairāk enerģijas un spēka, ja pusdienās nav bijusi gaļa. Un tad, ļaujoties eksperimentiem, nonācu līdz svaigēšanai. Jāatzīst, ka tā man lika justies vislabāk. Kolīdz to sapratu, nekavējoties dalījos savos iespaidos ar māsām," atklāj Mārīte.

Savukārt Inese, vidējā māsa, veselīgu dzīvesveidu uzsākusi kopā ar draugu. 2008. gadā viņa piedzīvoja traģisku notikumu – cieta automašīnas avārijā. Pēc tam sajutusi regulāras sāpes mugurā un pastāvīgu vājumu ķermenī. Arī Ineses draugs esot sūdzējies par piecdesmit liekiem ķermeņa kilogramiem.

"Izmēģinājām visādas ātrās diētas un dzērām dažādas sāpju mazinošas zāles, taču sapratām, ka tas ilgtermiņā nepalīdzēs. Tā nu sākām nodarboties ar skriešanu, gājām garās pastaigās un pamazām meklējām veselīgākas alternatīvas ēdieniem. Iesākumā atteicāmies no cūkgaļas un liellopa gaļas, maizes un cukura. Tomēr ar laiku sapratām, ka arī putnu gaļa mums atņem enerģiju – pārstājām lietot uzturā arī to," stāsta vidējā māsa. Viņa atzīmē, ka izvēlējusies atteikties arī no piena produktiem, jo cietusi no pinnēm gan uz zoda, gan uz muguras.

"Piena produkti ļoti ietekmē hormonus. Pārstājot lietot dzīvnieku valsts produktus, man ir pilnībā pārgājusi akne un hormoni arī netrako," apmierināta ar savu izvēli ir Inese.

Būt par svaigēdāju viņai šķiet arī ētiski pareizi. Inese nespēj iedomāties kā nākotnē varētu "mācīt saviem bērniem par dzīvnieciņiem un tajā pašā laikā likt tos galdā vakariņās".

Jaunākā māsa Alise uzsver, ka svaigēšana viņai sniedz daudz enerģijas un lielisku pašsajūtu. Vienīgais, ko viņa nožēlo, ir tas, ka to savā dzīvē neieviesa vēl ātrāk.

"Par to, ka atteicos no gaļas, jāsaka paldies manai nu jau bijušajai paipalu vistiņai. Paņēmu viņu kā mājdzīvnieku, taču vienā brīdī sapratu, ka nav pareizi vienu dzīvnieku mīlēt, bet otru ēst. Apmēram pusgadu pēc tam vēl lietoju piena produktus, jo nebiju informēta, ka arī to iegūšana nodara pāri dzīvniekiem. Pilnībā no piena produktiem atteicos, kad māsa Inese parādīja dokumentālus video, " atminas Alise.

Roku rokā ar kustību

Foto: Privātais arhīvs
Lapas autores lielu nozīmi piešķir arī sportiskām aktivitātēm. Vecākā māsa Mārīte katru rītu vismaz 20 minūtes meditē, kā arī veic jogas vingrinājumus.

"Vidēji trīs vai četras reizes nedēļā cenšos apmeklēt sporta zāli, taču, kad ceļoju, tad ne vienmēr ir tāda iespēja. Šādos gadījumos dodos ārā paskriet un veicu dažādus fitnesa vingrinājumus."

Vidējā māsa ikdienas sporta aktivitātēs iekļauj ikrīta vēdera preses vingrinājumus, jogu un skriešanu. Vismaz trīs reizes nedēļā tiek apmeklēta arī sporta zāle un veikti spēka vingrojumi. Neiztrūkstoša piedeva kustībām ir litrs svaigi spiestas sulas, kura tiek sagatavota jau no rīta un izdzerta dienas gaitā.

Jaunākā māsa Alise atzīst, ka sporta zāle viņai nekad īsti nav patikusi, taču pastarīte iemācījusies ņemt piemēru no vecākajām māsām. Motivāciju nodoties aktīvākam dzīvesveidam sniedzis arī vegānisms. Viņas mīļākais sporta veids ir skriešana, pie kura Alise atkal varēs atgriezties pavasarī.

Katra savā pasaules malā, bet kopā

Foto: Privātais arhīvs
Ikdienā katra no māsām izvēlējusies atšķirīgu profesiju un dzīves ceļu. Mārīte, kurai ir Londonā iegūta grāmatvedes izglītība un bija darbs finanšu sfērā, pirms neilga laika izlēma pavisam mainīt savu dzīvi un pamest ierasto vidi.

"Sapratu, ka korporatīva biroja dzīve mani nepavisam nevilina, un tā vienu dienu nopirku vienvirziena biļeti uz Taizemi. Ceļoju pa Dienvidāziju, kur ieguvu jogas skolotājas sertifikātu. Ar jogu pirms tam nodarbojos kādus sešus gadus, tāpēc ļoti priecājos, ka pieņēmu tādu lēmumu," spriež vecākā māsa.

Vairums apkārtējo neesot sapratuši, kāpēc viņa pameta labu darbu, lai viena pati dotos uz Dienvidāziju, tāpēc Mārīte, kura gan tagad dzīvo Losandželosā, īpaši novērtējusi jaunāko māsu atbalstu.

Vidējā māsa Inese stāsta, ka pirms sešiem gadiem pārcēlusies uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par grima mākslinieci, un tas viņai arī ir izdevies.

"Es vadu savu biznesu, un, tā kā ikdienas darbs paņem ļoti daudz laika un enerģijas, arvien vairāk saprotu, cik svarīgs ir veselīgs dzīvesveids. It sevišķi tajos brīžos, kad darba pilnas rokas," secina Inese.

Pastarīte Alise dzīvo Rīgā, strādā apģērbu veikalā un brīvajā laikā aizraujas ar rotu un gaismas virteņu gatavošanu.

Lai gan reālajā dzīvē māsas šķir attālums, viņas allaž atbalsta un motivē viena otru.

"Vienmēr varam izrunāties un pajautāt pēc padoma. Mēs iedvesmojam viena otru sekot sapņiem, mērķiem un būt mums pašām!" Kopā izveidotais sociālo tīklu konts, kas vienlaikus ir arī dzīves stila žurnāls, "Vegan Sisters" autorēm sagādā tikai un vienīgi pozitīvas emocijas.

"Lielākais prieks un gandarījums ir tad, kad saņemam vēstules no cilvēkiem, kuri veselīgam dzīvesveidam pievērsušies, jo iedvesmojušies no mūsu pārliecības," secina trijotne. Viņu plānos ir savu ideju attīstīt vēl plašākā mērogā, izveidojot arī "Vegan Sisters" mājaslapu, lai uzrunātu arvien jaunus idejas sekotājus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!