Foto: Jolita Vaitkute
Par godu Romas pāvesta Franciska vizītei Baltijas valstīs lietuviešu māksliniece Jolita Vaitkute radījusi neparastu pāvesta portretu no vīna. Viņas veidotais mākslas darbs sociālajos tīklos izpelnījies visnotaļ lielu ievērību un pozitīvas atsauksmes gan no garīdznieka atbalstītājiem, gan pašas mākslinieces faniem.

Mākslas darbs veidots kā simbolisks sveiciens visiem, kam pāvesta vizīte ir īpašs notikums, "Delfi Izklaidi" informē mākslinieces pārstāve Madara Zvejniece. Kā norāda māksliniece, no vīna veidotais portrets nav vēršanās pret baznīcu vai atbalsts kristiešiem.

"Man bija vairākas idejas, kādu materiālu izmantot portretam. Izvēlējos vīnu kā simbolu, kas saistīts ar katoļu baznīcu. Lai arī mākslas darbs varētu šķist provokatīvs, biju pārsteigta par atsauksmēm – tās bija vienīgi pozitīvas. Arī pārliecināti katoļi uztvēra portretu ar smaidu," saka māksliniece.

Pāvesta Franciska portrets ir "mirkļa projekts", no vīna tapusī glezna skatāma tikai internetā. Arī citi mākslinieces attēli savulaik tapuši no gaistošām vai ēdamām lietām. Jolitai patīk rādīt mūsdienu mainīgo pasauli, tādēļ lielākā daļa darbu veidoti no dabā sastopamām lietām – procesā mākslas darbi nereti tiek apēsti, izzūd vai tiek iznīcināti.

22 gadus jaunā Jolita Vaitkute ir lietuviešu māksliniece, kurai patīk pārsteigt cilvēkus. Piecu gadu laikā viņa ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām māksliniecēm Lietuvā – Jolita veido radošas un bieži vien arī kontroversālas gleznas, instalācijas, performances un ilustrācijas no ikdienišķiem objektiem, piemēram, ēdiena, zemes, skaidām, augiem, "Lego" klucīšiem un citiem priekšmetiem. Mākslinieces fokusā ir popkultūra un politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!