Foto: LETA

Savā pirmajā darbības mēnesī jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (attēlā lēcienā) paspējis rast laiku ne tikai oficiāliem pasākumiem, bet arī iepriecināt vienkāršo tautu, sadziedoties ar grupu Olas un piedaloties ielu basketbola aktivitātēs. Ekspertu domas par Vējoņa kā tautai tuva un vienkārša prezidenta tēlu dalās.

Streips: Jaukas pārmaiņas pēc "stīvā" Bērziņa

Pazīstamais žurnālists un sabiedrībai aktuālo politisko procesu pārzinātājs Kārlis Streips uzskata, ka Vējonis, kurš atšķirībā no iepriekšējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa izvēlas būt vienkāršs un tautai pieejams, par šādu imidžu pelnījis tikai uzslavas.

"Viss ir kārtībā, viņš tādā veidā parāda, ka ir cilvēks no tautas. Un runa nav tikai par piedalīšanos basketbola aktivitātēs vai dziedāšanā - arī tas, ka prezidents pateicis, ka turpinās dzīvot savā dzīvoklī Ogrē, pļauj mauriņu un palīdz omei," sarunā ar DELFI Izklaidi Vējoņa aktivitātes pozitīvi vērtē Kārlis Streips.

Eksperts spriež - fakts, ka Vējonis tā vietā, lai smalkā uzvalkā sēdētu dārgos apartamentos, nāk pretī tautai un pozicionē sevi kā vienu no viņiem, nekādā gadījumā nesamazina tautas cieņu pret viņu - gluži otrādi.

"Tas ir jauki, salīdzinot ar "stīvo" prezidentu, kas mums bija pirms tam," vērtē Streips.

Strautmane: Ārvalstu diplomāti jau smīkņā

Etiķetes un protokola eksperte Aija Strautmane gan nav vienisprātis ar Streipu. Viņa atgādina, ka prezidents, kas pārāk biedrojas ar tautu un nebaidās ļaut vaļu emocijām, var kļūt par apsmieklu starptautisku diplomātu vidē.

"Ja prezidentam ir laiks būt kopā ar tautu, tas nav slikti. Taču ir dažas lietas, kas jāņem vērā," analizējot Vējoņa tēlu, uzver Strautmane.

Pirmā lieta, kura ekspertei Valsts prezidenta aktivitāšu sakarā neliekas īpaši pareiza, ir viņa izvēle reklamēt savu pilsētu Ogri, iesaistoties pilsētas svētku reklāmiņā. "Tādā gadījumā viņam vajag reklamēt arī visu citu Latvijas pilsētu svētkus, ne tikai Ogri. Šāda rīcība mazliet degradē viņa prezidenta statusu," niansi atklāj Strautmane.

Otra lieta, ko viņa novērojusi, Vējonis oficiālos pasākumos pārāk "draudzīgi, intensīvi un aizrautīgi" rokojas ar citām amatpersonām. Eksperte atgādina jau izskanējušo frāzi par "prezidentu no biešu vagas" un aicina Vējoni oficiālos pasākumos nebūt tik emocionālam.

"Prezidentam nav jābūt stīvam un pelēkam, bet ir jāzina robežu starp to "biešu vagu" un protokolu. Tas, ka tauta mīl savu prezidentu, ir kolosāli, taču jāatceras, ka prezidents veido valsts tēlu. Ja tiks pārkāpta robeža, tas var kļūt par starptautiska apsmiekla iemeslu.

Ja Vējonis tā turpinās izturēties, viņš kļūs par populistisku prezidentu, un pie augstām amatpersonām tas varētu kļūt par apsmiekla iemeslu," spriež eksperte, atklājot, ka neoficiālās sarunās ar ārvalstu diplomātiem jau pamanījusi, ka amatpersonas mazliet pasmaida par Vējoņa imidžu.

Viņa iesaka Vējonim, kurš pirmajā mēnesī šādi darbojoties būs izpelnījies tautas mīlestību, tālākajā darbībā vairs nebūt tik emocionālam un izturēties oficiālāk.

Elbakjans: Prezidents kā pozitīvs piemērs jaunatnei

Ielu sporta un kultūras kustības Ghetto Games aizsācējs Raimonds Elbakjans, kura rīkotajos pasākumos pēdējā laikā jau vairākkārt iesaistījies arī Vējonis, uzskata, ka prezidents ir uz pareizā ceļa, jo bez oficiālo pienākumu pildīšanas spēj arī iedvesmot Latvijas jaunatni.

DELFI Izklaidei atklāj Elbakjans, Vējonis piedalījies kustības rīkotajos pasākumos jau pirms ticis ievēlēts par Valsts prezidentu.

"Viņš piedalījās pasākumos jau pagājušajā gadā, vienkārši kā kaislīgs sportists un sporta atbalstītājs. Prezidenta amatā viņš turpina to darīt, un tas ir tikai pozitīvi.

Uzskatu, ka prezidentam jāpilda reprezentatīvā funkcija ne tikai globāli, bet arī Latvijas mērogā. Ne tikai vecāki ir tie, kas var rādīt piemēru saviem bērniem - arī Valsts prezidents var būt kā pozitīvs piemērs bērniem un jauniešiem, mudinot viņus nodarboties ar sportiskām aktivitātēm," uzskata Elbakjans.

Ghetto Games vadītājs atklāj, ka arī tagad, kad Vējonis ievēlēts par Valsts prezidentu, viņš nav kļuvis lepns - komunikācija ar Vējoni ir tikpat atvērta un draudzīga.

"Viņš ir tāds "lauku duksis" - vienkāršs čalis. Un man patīk tāds atraktīvs prezidents. Tautai ir prieks redzēt smaidošu prezidentu.

Jo bez piedalīšanās visos oficiālajos pasākumos un reprezentatīvās funkcijas pildīšanas svarīgi arī tas, lai prezidents spētu iedvesmot. Un, ja prezidentam izdodas iedvesmot jauniešus sportam, viņš ir mūsējais," priecājas Elbakjans.

Viņš atklāj, ka iepriekšējais Valsts prezidents Andris Bērziņš tā arī nav ticis uzaicināts uz ielu basketbola pasākumiem. "Man patika arī iepriekšējais prezidents, bet nebija pārliecības, ka viņu šādi pasākumi varētu interesēt," atzīstas sporta entuziasts, priecājoties, ka jaunais prezidents gan ir dedzīgs sporta draugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!