Foto: Publicitātes foto

Iestājoties gada tumšajai un vēsajai sezonai, jāievieš zināmas korekcijas arī ēdienkartē. Ziemā ar zaļajiem salātiņiem un smūtiju vien neiztiksi, taču ir gana daudz veselīgu alternatīvu, ar ko lutināt sevi rudens un ziemas periodā. Veselīga dzīvesveida eksperte Elita Drāke (attēlā) atklāj piecus priekšnoteikumus, pēc kuriem vadīties, gatavojot ēst rudenī un ziemā.

Ūdens vietā zāļu novārījums. "Rudens un ziemas periods sākas, kad gaisa temperatūra ir zemāka par pieciem grādiem. Šajā periodā jāsamazina ūdens patēriņš dienā.

Dzeramajam ūdenim jābūt istabas temperatūrā, tam var pievienot citrona sulu vai ābolu etiķi. Toties uzturā jālieto daudz zāļu un ziedu novārījumi," DELFI Izklaidei atklāj Drāke.

Sildīt organismu ar zupām un putrām. "Ziemā nedrīkst veikt organisma attīrīšanas, jo nedrīkst tam radīt stresa situāciju. Ķermenis ir "jāsilda", lai tas vieglāk pārziemotu," uzsver zinātāja. Sildīšanai lieliski noderēs putras, zupas un sautējumi.

"Gatavojot ēdienu, jāsāk izmantot putraimi, jāēd auzu pārslu putra un klijas. Obligāta ēdienkartes sastāvdaļa ir zupas - tām jābūt biezām. Savukārt sautējumiem jābūt šķidriem," izskaidro Drāke.

Ziemai atbilstošākie produkti. Eksperte uzsver - ziemā obligāti jālieto dārzeņi visos iespējamos veidos. "Gan svaigi, gan termiski apstrādāti - sautēti, grilēti, vārīti, skābēti, piemēram, kāposti. Ēdienam labi pievienot garšaugus un saknes - puravus, sīpolus ķiplokus.

Zupām un sautējumiem pievienot der pākšaugus. Nedrīkst aizmirst ēst augļus - svaigā un žāvētā veidā, bet īpašs uzsvars jāliek uz mūsu pašu ogām. Visu ziemu jālieto dzērvenes un brūklenes. Ēdienkartē jāiekļauj eļļas, sēklas, riekstus, bet saldumam noderēs medus produkti," pamāca veselīga dzīvesveida eksperte.

Produkti, kas ziemā jāaizmirst. Eksperte atklāj interesantu niansi - ir vairāki it kā veselīgi produkti, ko var lietot vasarā, bet ko labāk izslēgt no ziemas ēdienkartes. "Kartupeļi, paprika, baklažāni un tomāti - tie ir nakteņi, kas rada skābu vidi asinīs.

Tāpat ziemā nav vēlami piena produkti, jo tie veicina gļotu rašanos. No ziemas ēdienkartes jāizslēdz arī jūras produkti," atklāj Drāke.

Vitamīni ziemas salātos. Salāti nav tikai vasaras ēdiens. Eksistē neskaitāmi salātu veidi, kuri piemēroti tieši ziemai un kuri noderēs vitamīnu uzņemšanai aukstajā laikā. Drāke atklāj unikālu recepti, kuru viņai ieteikusi konkursa Vecmāmiņa 2015 dalībniece Judīte Inkena Pitkēviča.

"Turku zirņi tiek ielikti izmērcēties iepriekšējā dienā. Pēc izmērcēšanas tos izvāra un apcep cepeškrāsnī, lai tie paliktu kraukšķīgāki. Mandeles un saulespuķu sēklas arī apcep. Sarkanais kāposts un gurķis tiek sagriezts smalkās strēmelītēs. Burkāni jāsarīvē. Kale salāti ir jānotvaicē minūtes divas un pēc tam tie tiek smalki sakapāti.

Olīvu eļļai tiek pievienota citronsula un sāls. Kad visas sastāvdaļas ir saliktas, tās tiek aplietas ar šo mērci," veselīgu recepti Drākei atklājusi konkursa dalībniece. Drāke atklāj, ka šajos salātos izmantotās sastāvdaļas regulāri lieto uzturā, kas daļēji ir viens no viņas veselības priekšnoteikumiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!