Foto: Shutterstock

Modes mākslinieks Aleksandrs Pavlovs ir viens no TV3 pārvērtību šova "Gatava pārvērtībām" stilistiem, kura drosmīgos komentārus nācies uzklausīt ne vienai vien sievietei. Viņš uzskata, ka daiļā dzimuma pārstāvēm vienmēr ir labi jāizskatās, un, pavērojot Latvijas sieviešu ģērbšanās paradumus, stilists ir pamanījis dažas ne visai apmierinošas tendences.

Jāaizmirst šalles un cepures ar tautiskiem rakstiem

Foto: F64
Sarunā ar "Delfi Izklaidi" Pavlovs atklāj savu novērojumu, ka šobrīd sabiedrība ir pārāk aizrāvusies ar cepurēm un šallēm, kuras rotā tautiskais motīvs – latviski raksti un tautiskas zīmes.

"Ja tādas lietas nēsā jaunieši, tad tas vēl ir stila dēļ, bet ja šādu cepuri vai šalli izvēlas sieviete pēc trīsdesmit – tas ir dumji. Tur nav nekā eleganta. Vīriešiem vispār nevajadzētu neko tādu nēsāt. Protams, izņēmums ir valsts svētki un citi publiski pasākumi, kuros valda patriotiska noskaņa," secina Pavlovs un iztēlojas, ka tautiskie raksti šādās reizēs labi piestāv pie karoga krāsu krūšu nozīmītes.

Ikdienā melna krāsa nav ieteicama

Foto: Shutterstock
Modes mākslinieks arī neizprot, kāpēc daudzas sievietes ikdienā izvēlas nēsāt melnu krāsu, kaut gan tā viņām nepiestāv un nav nemaz tik ieteicama.

"Melno krāsu būtu jānēsā tiem, kuriem to pieprasa profesionālā specifika – cilvēkiem, kuri darbojas, piemēram, žurnālistikā vai modes industrijā. Citos gadījumos nebūtu pareizi ikdienā nēsāt melnu, jo šī krāsa padara vecāku, nogurušāku. Tas ir aktuāli it sevišķi tagad, kad jūtamies nedaudz izsmelti, jo ziema ir laiks, kad ikvienam pietrūkst saules un seja izskatās nogurusi. Būtu ieteicams nēsāt gaišos, priecīgos toņus," pozitīvākam risinājumam mudina Pavlovs.

Modes mākslinieks gan neizslēdz melno krāsu pavisam, jo ir reizes, kad atsevišķi aksesuāri un citi stila elementi ir pat nepieciešami tieši melnā krāsā.

"Piemēram, ja sieviete ziemā nēsā melnus svārkus un melnus puszābakus, tad pie šāda stila nav pieļaujama gaišas vai miesaskrāsas zeķbikšu izvēle. Pretējā gadījumā viņa neizskatās labi un proporcionāli, tēls tiek sagriezts horizontāli. Zeķbiksēm ir jābūt vai nu melnām, vai tumši brūnām," rekomendē Pavlovs.

Jāizvēlas pareiza garuma piedurknes

Foto: Shutterstock
Pavlovs ir novērojis, ka daļa sieviešu neprot izvēlēties sev piemērotu mēteli vai žaketi, nēsājot tādu, kurai piedurknes pārsniedz pieļaujumo garuma līniju. Modes mākslinieks uzskata, ka tas gan nav iemesls, lai uzreiz atteiktos no iekārotā apģērba, taču šo defektu ir jāprot konstatēt un novērst.

"Ja runa ir par klasiskām piedurknēm, tad pārāk garas piedurknes neizskatās labi," pārliecinājies ir Pavlovs.

"Šādos gadījumos mētelis ir jāaiznes un jāiešuj pie meistara. Piemēram, Rīgā ir čupa ar ne pārāk dārgām darbnīcām, kurās savas drēbes var savest kārtībā," iesaka modes mākslinieks.

Jāatceras par dekoratīvo kosmētiku un pirmā iespaida nozīmi

Foto: Shutterstock
Modes guru pauž, ka vēsajos gadalaikos uz ielas īsti nevar pamanīt, cik ļoti sievietes ir padomājušas par savu matu sakārtojumu un sejas ādu, jo šīs zonas visbiežāk tiek aizsegtas ar cepuri un šalli. Tomēr Pavlovs secina, ka Latvijā sievietes pārsvarā rūpējas gan par saviem matiem, gan neazmirst uzkrāsoties. Pretējas situācijas Pavlovam nešķiet pieņemamas.

"Daudzas sievietes lepojas, ka izskatās dabīgi un nekrāsojas, taču kas tāds ir pieļaujams tikai retos gadījumos. Cita lieta, ja meitenei ir laba un skaista āda, bet vai tas ir bieži? Vairums sieviešu nekrāsojušās izskatās nekoptas, paviršas, nekādas," novērojis ir Pavlovs un uzsver, ka, viņaprāt, gandrīz ikvienai sievietei būtu nepieciešams lietot nedaudz tonālo krēmu, vaigu sārtumu, lūpu krāsu, kā arī ar dekoratīvo kosmētiku izcelt acis.

"Ar kosmētiku sievietes uzreiz kļūst pievilcīgākas, koptākas, skaistākas. Jā, daudzi saka, ka galvenā ir iekšējā būtība – tam arī nevar nepiekrist. Tomēr ir jāatceras, ka jau gadsimtiem ilgi cilvēku komunikācijā ir bijis svarīgs pirmais iespaids. Pienācīgs ārējais izskats arī ietekmē cilvēka statusu sabiedrībā," secina Pavlovs un mudina sievietes piedomāt pie sava koptēla, jo rūpes par savu ārējo veidolu vairo arī uzmanību no pretējā dzimuma.

"Vai es pats gribu runāt ar nekoptu sievieti, kura par sevi nerūpējas? Nē. Tādām arī citi vīrieši neizsaka komplimentus un nepievērš uzmanību," novērojis ir Pavlovs un mudina sievietes pievērst uzmanību savai ārienei visos gadalaikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!