Foto: Privātais arhīvs
Par Latvijas skaistāko sievieti šogad kronēta Rīgas Pašvaldības policijas darbiniece Lāsma Zemene (attēlā). Meitene atklāj, ka dalība skaistuma konkursos ir tikpat sarežģīts darbs kā likumpārkāpēju aizturēšana un gatavojas pārstāvēt Latviju starptautiskā arēnā.

"Mis Latvija 2014 tituls man nozīmē lielu godu, ceru, ka godam nesīšu Latvijas vārdu pasaulē. Uzskatu, ka Latvija ir maza, bet ļoti skaista valsts, kurai ir ar ko lepoties. Mūsu vidū ir daudz talantīgu cilvēku, kuri pasaules līmenī ir ļoti daudz sasnieguši, gan mūziķi, gan sportisti, tāpat arī Latvijas meiteņu daiļums Latvijai ir atnesis daudzas lielas uzvaras," sarunā ar DELFI Izklaide prieku par sev parādīto godu pauž Lāsma.

Par savu personīgi grūtāko izaicinājumu ceļā uz titulu Lāsma sauc lēcienu ar gumiju - lai gan meitene bijusi psiholoģiski sagatavojusies, brīdī, kad bija jāatlaiž pirksti, tie stingri turējušies pie vagoniņa malām. Simpātiskās meitenes ikdienā izaicinājumu un spriedzes situāciju netrūkst - viņa strādā policijā.

"Zinu, ka daudziem policijas darbs ir bērnības sapnis, manā gadījumā tā gan nebija. Vienmēr šķitis, ka tas ir ļoti atbildīgs un reizēm arī ļoti nepateicīgs darbs, kuru kurš katrs nespēj veikt. Ir jābūt zināšanām juridiskajos un tiesību jautājumos, labai fiziskajai sagatavotībai, prasmēm tuvcīņā, pašaizsardzībā, šaušanā.  Tai pat laikā jābūt izcilām komunikācijas spējām darbā ar cilvēkiem," stāsta skaistā policiste.

Viņas karjera šajā nozarē sākās ar praksi Jelgavas Pilsētas Pašvaldības policijas personāldaļā, bet Rīgas Pašvaldības policijā viņa sākusi strādāt salīdzinoši nesen. "Pašlaik man ir diezgan saspringts grafiks, lai veiksmīgi nokārtotu atestāciju, - intensīvi fiziskie un psiholoģiskie treniņi, apmācības šaušanā un konfliktu risināšanā, tieszinības ar uzsvaru darbam ar nepilngadīgajiem un vēl citas mācību lekcijas.

Pēc tā sekos atestācija un tad arī vadība, izvērtējot manas spējas, pieņems lēmumu, vai būšu piemērotāka darbam saskarsmē ar likumpārkāpējiem vai "darbam ar papīriem"," stāsta Lāsma.

Par to, ka viņu kā skaistu, jaunu sievieti policijā varētu uztvert nenopietni, Lāsmai nekad nav bijis jāuztraucas - Rīgas Pašvaldības policijā daiļā dzimuma pārstāvju netrūkstot, īpaši tas attiecas uz Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļu.

"Nav īpašas nozīmes tam, vai darbu veic sieviete vai vīrietis, jo prasības, stājoties amata pienākumu izpildē, ir kā vienam, tā otram. Ja esi izturējis pārbaudījumus un esi atestēts policijas darbinieks, pildi savus amata pienākumus profesionāli.

Pēc konkursa esmu gan pastiprināti izjautāta par iemesliem, kāpēc esmu uzsākusi darba gaitas policijā, jo skaistumkaraliene policijā tiešām ir visai netipiski, taču, kad paskaidroju, ka esmu uzsākusi studijas tiesību zinātnēs, nevienam vairs jautājumi nerodas," skaidro skaistule.

Viņa spriež, ka darbošanās tik atšķirīgās sfērās kā policija un skaistuma konkursi, papildina viens otru - abas prasa nemitīgu zināšanu papildināšanu, pieredzi un regulāru darbu ar sevi.

"Abās jomās ir nepieciešamas zināšanas, uzdrīkstēšanās, "stāja", laba fiziskā sagatavotība un veselība, arī komunikācijas prasmes. Ja tas viss ir, var gan sasniegt uzvaru skaistumkonkursā, gan realizēt veiksmīgu likumpārkāpēja aizturēšanu," spriež Lāsma.

Lai uzturētu sevi labā formā, kas nepieciešams abās sfērās, meitene viņa cenšas vairāk iekļaut savā uzturā svaigus augļus un dārzeņus, vairāk lietot ūdeni un atturēties no gāzētajiem dzērieniem. Sporta nodarbībās Lāsma iesaka dažādību - tā vietā, lai kārtējo reizi sporta zālē mehāniski veiktu jau ierastās kustības, viņa iesaka pamēģināt ko citu.

Konkursa laikā meitene vairāk pievērsusies skriešanai - katru dienu viņai bijis krosiņš pa mežu, par ko sajūsmā bijis arī viņas rotveilera šķirnes suns. Lāsma smejas, ka suņa prieks izskrieties viņai bijusi papildus motivācija fiziskajām aktivitātēm.

"Iesaku Latvijas meitenēm aizmirst par saviem mūžīgajiem aizbildinājumiem - mēs visi esam aizņemti un noguruši, mums visiem reizēm gribas neko nedarīt, bet, lai kaut ko sasniegtu, ir jācenšas, tiešām jācenšas, jāiet uz mērķi. Un patiesībā tas var būt arī patīkami, gluži kā manā gadījumā, es vienmēr cenšos apvienot lietderīgo ar patīkamo.

Un, ticiet man, tanī brīdī, kad esi sevi pārvarējis, ir liels gandarījums, tās ir mazās ikdienas uzvaras, kas ved pie lielajām," rast motivāciju sportam iesaka skaistumkonkursu dalībniece.

Viņas nākamais lielais izaicinājums ir starptautiskais skaistumkonkurss Miss Princess of the World 2014, kas notiks Prāgā oktobra sākumā. Lāsma tajā pārstāvēs Latviju 55 valstu skaistuļu konkurencē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!