Foto: Vida Press

Šonedēļ pasauli pārsteidza bijušā olimpiskā čempiona un populāro māsiņu Kardašjanu patēva Brūsa Džennera pirmais foto kā sievietei, un, kamēr daudzi dedzīgi apspriež mūsdienu plastikas ķirurgu izveicību, DELFI Izklaide piedāvā nelielu atskatu pagātnē.

Starp pirmajiem celmlaužiem dzimuma maiņas popularizēšanā goda vietā ierindojama amerikāniete Kristīne Jorgensena (attēlā).

Viņa pasaulē nāca 1926. gada maijā kā puisītis Džordžs un uzauga Bronksā, vadot dienas kā vārgs un noslēgts bērns. Neilgi pēc vidusskolas absolvēšanas Džordžs 1945. gadā tika iesaukts ASV armijā.

Pēc II pasaules kara beigām puisis gan mācījās, gan strādāja, bet īsti savu vietu dzīvē neatrada, bet tad viņš uzzināja par dzimuma maiņas operācijām. Lai īstenotu sapni un kļūtu par sievieti, viņam bija jādodas uz Dāniju, kur 1951. gadā sākās ceļš uz kļūšanu par Kristīni.

Tas gan nebija tik viegls kā mūsdienās - Brūss Dženers, piemēram, intervijās stāstījis, ka viņa dzimuma maiņas operācija ilgusi vien astoņas stundas. Kristīnei bija nepieciešamas piecas operācijas, dažādu medikamentu lietošana, kā arī vairāk nekā 200 dažādas injekcijas.

Protams, piecdesmitajos gados vēsts par puisi, kurš mainījis dzimumu, kļuva par avīžu pirmo lapu materiālu, bet pati Kristīne - par īstu slavenību. Lai gan toreiz ASV prese vēstījusi, ka viņa ir pirmā persona, kam mainīts dzimums, tas neatbilda patiesībai - divdesmitajos un trīsdesmitajos gados šādas operācijas bija veikuši pāris drosmīgi vācu mediķi.

Kristīne no iepriekšējiem gadījumiem gan atšķīrās ar to, ka viņa lietoja sievišķos hormonus. Tiesa, to, vai viņa patiesi uzskatāma par sievieti, apstrīdēja arī ārsti - tolaik masu mediji vēstīja, ka mediķi viņu dēvējuši par izkastrētu vīrieti, bet pati Kristīne atteikusies komentēt šos apgalvojumus.

"Man tas nav jādara. Cilvēka tiesībām un labai gaumei ir robežas," piecdesmito gadu sākumā medijiem bija norādījusi Kristīne, kura gan vēlāk pēc atgriešanās ASV veikusi arī vaginoplastiku.

Pēc kļūšanas par sievieti Kristīne darbojās gan kā aktrise, gan uzstājās naktsklubos, bet paralēli šovbiznesa spozmei viņa arī neaizmirsa par citiem, kuri jutās nelāgi, dzīvojot pretējā dzimuma ķermenī, un aktīvi iestājās par transseksuāļu tiesībām.

Vēlāk sieviete arī vēlējās apprecēties ar savu draugu Hovardu Dž. Knoksu, bet diemžēl oficiāla attiecību noformēšana pārim tika liegta - vīrs nebija sagatavojis savas iepriekšējās laulības šķiršanas apliecības kopiju, bet galvenais šķērslis bija fakts, ka varas iestādes nespēja izlemt, vai Kristīne tiešām oficiāli uzskatāma par sievieti, jo viņas dzimšanas apliecība vēl aizvien liecināja, ka viņa ir vīrietis.

Dzīves izskaņā sieviete bija pārliecināta, ka ir bijusi viena no vadošajām seksuālās revolūcijas, kas sākās sešdesmitajos gados, izraisītājām, bet mūžībā pirmais pasaulē slavenais transseksuālis devās īsi pirms savas 63. dzimšanas dienu - viņu uzveica plaušu vēzis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!