Foto: Privātais arhīvs

Ar neparastu blogu "Facebook" tīklā sevi pieteikusi Sabīne Koklačova (attēlā), kura ir nolēmusi turpmākā gada garumā atteikties no lietām, bez kurām daudziem būtu grūti iztēloties savu ikdienu. Uzņēmēja un nelielas reklāmas aģentūras īpašniece lapā "A Year Without Shopping" ("Gads bez iepirkšanās") apraksta katru savu pārdrošāko izaicinājumu, un turpina kalt plānus par citām lietām un paradumiem, kuras izskaust no savas ikdienas.

"Mans mērķis šim gadam nav izdzīvošana, bet gan "simple life" jeb "vienkāršā dzīve". Tas ir darbs ar sevi, jo es vēlos saprast, cik tālu es esmu gatava iet, lai dzīvotu lielākā saskaņā ar savām vērtībām, ar dabu, vienlaikus nezaudējot dzīves kvalitāti," bloga galveno vēstījumu sarunā ar "Delfi Izklaidi" atklāj Sabīne. Tiesa, tas nenozīmē, ka meitene vispār atsacīsies no iepirkšanās – šoreiz šis jēdziens ietver aizraušanos ar mantu kultu, un blogeres mērķis ir gluži vienkārši patērēt mazāk.

"Bloga ideja manās pārdomās radās brauciena laikā uz Palestīnu. Īsi pirms svētkiem, kad bija jau noskrējis Ziemassvētku iepirkšanās laiks, kas bija nedaudz nogurdinājis un mūs atstājis pārdomās, ar draugu pļāpājām un ieminējos, ka varētu pavadīt gadu bez iepirkšanās. Nodomāju, ka tā varētu būt vienkārši interesanta spēlīte," atklāj Sabīne, kura pēc tam savu ideju nolēma attīstīt un ieviest savā dzīvē.

Tālāk savos "Instagram" un "Facebook" kontos Sabīne nopublicēja foto ar paziņojumu, ka viņai tagad būs jauns tēmturis – "ayearwithoutshopping". Kad sajutusi paziņu atsaucību un sadzirdējusi arī mudinājumus savu jauno dzīvesveidu aprakstīt blogā, tēmturis kļuvis par viņas jaunā bloga nosaukumu feisbukā. Jau pēc pirmā ieraksta Sabīnei pašai par milzīgu pārsteigumu trīs dienu laikā emuāram pievienojušie 1000 sekotāji.

"Sapratu, ka lieta sāk palikt nopietna, un cilvēkiem patīk. Ja no sākuma ideja bija atsacīties no liekiem tēriņiem, iepērkoties videi draudzīgāk, tad tagad jau paliek arvien interesantāk, jo viena lieta noved pie citām un idejas kā dzīvi padarīt jautrāku – rodas arvien no jauna," pastāsta Sabīne.

Atteikšanās no gaļas, smēķēšanas un kafijas

Foto: Privātais arhīvs
"Pārvērtējot ikdienas pirkumus, domu ritējums noved pie tā, ka sāku pārvērtēt pilnīgi visus aspektus savā dzīvē – darbu, attiecības, to, kā es pavadu savu laiku, un no kā es varu un gribu atteikties. Katru dienu sev uzdodu jautājumus "vai man patiešām to vajag" un "kāpēc vajag" – tā var nonākt pie interesantiem atklājumiem," secina bloga autore. Ja sākumā viņas jaunatklātā ideoloģija balstījās uz vēlmi atsacīties no liekiem tēriņiem un iepirkties videi draudzīgāk, tad ar laiku Sabīne sākusi sevi izaicināt arī ikdienišķās niansēs.

"Uzliku sev dažādus mazos izaicinājumus, piemēram, izvēloties 21 lietu savā drēbju skapī, ieskaitot matu gumiju un mēteli, un šomēnes valkājot tikai to. Šajās nedēļās esmu atmetusi smēķēšanu, gaļas ēšanu, kafijas dzeršanu, nemaz nerunājot par ātrajām uzkodām, solāriju un citām lietām, kuras pat neuzskaitu. Un tas ir tikai sākums, turpinu atklāt arvien vairāk lietu, bez kurām es varu iztikt, saprotu – man tās nemaz nevajag," secina bloga autore.

Viņa gan nenoliedz, ka par spēcīgu ieradumu gadu gaitā kļuvušas dažas ikdienas gaitas un darbības, no kurām atteikties būs grūtāk. Lieta, no kuras Sabīne noteikti negribētu atteikties, ir viņas sirdij tuvā ceļošana, taču viņa sola, ka nākotnē atradīs risinājumu, kā to padarīt videi draudzīgāku. Iegādājoties pārtiku un citas akūti nepieciešamas preces, Sabīne lielu uzmanību pievērš produkta izcelsmei.

"Tās, ko iegādājos, ir vai nu jau lietotas mantas, vai Latvijā ražoti produkti – vēlams no mazajiem ražotājiem un garšīgo produktu audzētājiem. Ir doma vairāk pievērsties radošajiem projektiem – radīt lietas pašai vai piešķirt lietām jaunu dvēseli. Samazināt gaļas un "sliktās" pārtikas patēriņu un ēst veselīgāk. Bet vissvarīgākais princips ir sekot tam, kur mana pieredze un sajūtas aizved procesa gaitā – ļauties."

Atbalstītāji motivē, iesaka idejas un "krata sirdi"

Foto: Privātais arhīvs
Sabīnes tuvo cilvēku nostāja par viņas aizraušanos ir visnotaļ pozitīva, lai gan viņa nekad neesot to centusies īpaši akcentēt.

"Protams, visi labākie draugi un draudzenes par manu blogu zina un mani atbalsta – pat dāvina ķirbjus un kafijas. Ar mammu esam uz viena viļņa, jo arī viņa ir ķērusies pie mantu nozīmes pārvērtēšanas dzīvē. Teica, ka es esot viņas skolotāja. Tēvs gan par blogu uzzināja tikai no Māra Oltes komentāra par mani "Radio SWH" raidījumā. Pēc tam no tēva saņēmu intereses pilnu zvanu ar jautājumu, ko es īsti esot izdomājusi un vai man nevajagot kartupeļus," smej blogere.

Sabīne uzskata, ka lēmums par bloga rakstīšanu ir bijis tik spontāns, ka daudzi pazīstamie par to vēl nemaz nav uzzinājuši.

"Varētu jau viņiem likties jocīgi, ka es savu dzīvi un domas uzlieku kā uz delnas, bet kā ir, tā ir. Mani nekad nav daudz uztraukusi attieksme pret mani un tas laikam šobrīd ir faktors, kas ļoti palīdz."

Sabīnes virtuālajā pastkastē regulāri ieripo vēstules no viņas idejas atbalstītājiem. Starp rakstītājiem ir tādi cilvēki, kuri vēlas uzzināt vēl neatklātas detaļas no bloga autores dzīves, kā arī meitenes, kuras dalās pašas ar savu pieredzi.

"Viņas aicina mani uz pasākumiem, izkrata sirdi. Esmu sapratusi, ka iepirkšanās daudzās sievietēm patiešām ir problēma. Un man ļoti patīk tas fakts, ka cilvēki sacenšas nevis ar savu mantas daudzumu, bet gan, piemēram, ar mazo kosmētikas pudelīšu skaitu vannas istabā. Ir arī kosmētikas ražotāji, kuri piedāvā produktus par velti ar domu tos reklamēt. Uz tādām aktivitātēm gan es neparakstos. Izbaudu procesu un mācos pierast pie tā, ka jāuzraksta raksts un pēc tam jāaizver dators, jo arī laika pavadīšana pie šīs ierīces ir manā atsacīšanās lietu sarakstā ar mērķi – patērēt mazāk.

Sabīne ļauj saviem bloga sekotājiem iespaidot savus lēmumus, un uzklausa viņu idejas un padomus. "Bloga lasītāji ir mani skolotāji – viss ir organiskā procesā," pauž Sabīne.

Cik vīriešus būs uzrunājusi ar nodilušām "džinsenēm"

Foto: Privātais arhīvs
"Varu atklāt, ka šobrīd attiecībās neesmu, tāpēc ir tik daudz laika pārvērtēt savu dzīvi, savus ieradumus. Divatā tas droši vien būtu daudz daudz grūtāk. Es dzīvoju viena, līdz ar to varu ietekmēt pilnīgi visus aspektus un lēmumus, kas saistās ap sadzīviskām lietām un sava laika plānošanu. Pagaidām man ir interesanti, jūtos ļoti labi, brīvi.

Esmu atvērta notiekošajam. Kas zina, jaunas attiecības varētu būt nākamais pārbaudījuma līmenis – "A year without shopping together" (gads bez iepirkšanās kopā)," aizdomājas Sabīne un ironizē, ka pēc gada viņa ar interesi paskatīsies, kāda tipa vīriešus būs piesaistījusi ar savām nodilušajām džinsenēm.

Sabīne atzīmē, ka viņas blogam nav nekāda finansiāla pamatojuma, un viņa vēl nezina, kur tas viņu aizvedīs, taču notikumu neparedzamība un sevis izaicināšana, pieredzes gūšana un tās nodošana citiem ir viens no Sabīnes mērķu virzītājspēkiem.

"Es domāju, ka šis gads noteikti mainīs manu dzīvi un manas vērtības ilgtermiņā. Kas zina, varbūt izdomāšu kaut ko vēl interesantāku pēc gada – ir jau pāris idejas. Gads ir garš,vēl par agru ir spriest. Bet man jau šķiet, ka, tik ilgā laika posmā pakāpeniski mainot savus ieradumus, atgriezties iepriekšējā dzīvē būs grūti," "Delfi Izklaidei" teic bloga "A Year Without Shopping" autore Sabīne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!