Foto: Kadrs no video
Īstam mūsdienu jaunietim ir ar ko nodarboties – jāiemūžina brokastis, vakariņas, pastaigas un sevi, lai atrādītu bildītes un īsvideo "Instagram" tīklā, feisbukā un citās populārās vietnēs. Uzņēmīgākie pie tā neapstājas un veido savus "YouTube" blogus, kuros ļauj ielūkoties savā dzīvē.

Šis fenomens nav jaunums nedz pasaulē, nedz Latvijā, un arī pie mums "Youtube" blogeri jeb vienkārši "jūtūberi" no fanu apjūsmotiem virtuālās pasaules varoņiem kļuvuši par sava veida slavenībām – manāmi starp dažādu modīgu pasākumu viesiem, kā arī gozējas jauniešu auditorijai domātos burziņos un žurnālu lapaspusēs.

"Delfi Izklaide" nolēma ienirt plašajās un, neslēpsim, pārsteigumiem bagātajās "YouTube" dzīlēs un iepazīties ar dažām no spilgtākajām pašmāju zvaigznēm. Šoreiz aplūkojām tās populārās "jūtūberes", kuras vismaz vairumā gadījumu savus video veido latviešu valodā, bet izvēles kritērijs nebija tikai sekotāju skaits, bet arī tas, cik oriģināls ir piedāvātais saturs.

Slavas nogurdinātā celmlauze Evelīna

Evelīna Pārkere ir vārds, kas komentārus neprasa pat tiem, kuri ar "YouTube" vidi ir uz jūs, jo viņas kādreizējais vloga nosaukums "Makeuparevelinu" iemantoja gana lielu popularitāti dažādās aprindās un dažādu iemeslu dēļ – vienus tas iedvesmoja, citus gluži vienkārši uzjautrināja.

Jaunā rudmate, kura sava bloga veidošanu uzsāka 13 gadu vecumā un kura vēl nav sasniegusi pilngadību, pilnīgi noteikti ierindojama pašu populārāko latviešu "jūtūberu" Olimpā, ko apliecina arī prāvais fanu pulciņš – viņas vlogam seko gandrīz 50 tūkstoši interesentu.

Protams, kā jau lielākā daļa jūtūberu, arī Evelīna ir piedzīvojusi apnikumu, vēlmi atvadīties no blogu veidošanu, nogurumu no heiteriem jeb cilvēkiem, kuriem viņa nepatīk un kuri to neslēpj, un pat faniem, kuru uzmanība, kā pērn negaidītas vaļsirdības brīdī atklāja meitene, kļuvusi traucējoša.

Vēlāk šis video gan pazuda, meitene faniem atvainojās un līdz pat šai baltai dienai turpina viņus priecēt ar savas ikdienas spilgtākajiem mirkļiem, gan daloties ceļojumu iespaidos, gan izrādot pirkumus vai testējot ļoti lētu kosmētiku, gan ļaujot kļūt par lieciniekiem, piemēram, pārvākšanās procesam.

Izaugusi kopā ar faniem – Sindija

Tik tikko nozīmīgu jubileju atzīmēja vēl viena no vadošajām latviešu "YouTube" blogerēm Sindija Lo jeb Sindija Lozgačova – 13. augustā apritēja četri gadi kopš viņas pirmā video publicēšanas, un pati vlogere to atzīmēja ar atskatu uz četros gados paveikto, kas arī uzskatāmi parādīja, kā šajā laikā mainījusies meitene.

Šajā laikā no daždesmit interesentiem viņas fanu pulciņš pieaudzis līdz gandrīz 40 tūkstošiem kanāla abonementu, un Sindija ierindojama starp tiem "jūtūberiem", kas sekotājus regulāri priecē ar ļoti patiesiem video, gan atklājot sava pirmā tetovējuma nozīmi, gan ļaujot ielūkoties skolas gaitās un pat atklājot, ka tikusi pie vasaras darbiem, jo bijusi nesekmīga.
Tiesa, tie, kuri gaida padomus kosmētikas lietošanā vai vēlas skatīties, kā no iepakojuma tiek izsaiņotas interneta veikalos iegādātas lietas, Sindijas kanālā piedzīvos vilšanos – vismaz pēdējo mēnešu laikā šādu video tur nav.
Neraugoties uz prāvo fanu pulciņu un šķietamo pār malām plūstošo pozitīvo enerģiju, arī Sindija nesen piedzīvoja radošo krīzi – viņu tik ļoti bija sarūgtinājuši vilšanās pilnie sekotāju komentāri, ka meitene saviem faniem lūdza vēl vienu iespēju un solījās censties veidot labākus video un būt mazāk īgna.

Dzīve pa īstam – Patrīcija no Rēzeknes

Kamēr dažos "YouTube" blogos pāri malām plūst glamūrs, ar dabiskumu patīkami pārsteidz Patrīcija Meldere no Rēzeknes, kura šovasar absolvēja 12. klasi. Viņa "YouTube" video krātuvei pievienojusies 2013. gadā un šajā laikā savā kanālā pulcējusi vairāk nekā piecus tūkstošus sekotāju.

Viņa netestē smalkos interneta veikalos pirktus gadžetus, bet, piemēram, izmēģina vietējā Rēzeknes mājturības preču veikalā pa piecīti nopirktas lokšķēres, un arī Patrīcijas veidotajos kosmētikas apskatos parasti redzami produkti par demokrātiskām cenām.

Patrīcija sava vloga skatītājiem savulaik atzinās, ka ir biseksuāla, un starp viņas populārākajiem video ir vēstījums par lietām, ar ko dzīvē jāsaskaras cilvēkiem, kuriem patīk abi dzimumi. Šovasar viņa publiskoja video, kurā atklāti pastāstīja par savu pirmo seksuālo pieredzi, bet šī vaļsirdība acīmredzot sabiedēja pašu video autori, un drīz vien strauji par hitu kļuvušais stāsts no "YouTube" pazuda.

Pats skatītākais Patrīcijas video gan ir pavisam ikdienišķs – tas ir ieskats viņas istabā.

Meitene ar dzeju dvēselē – Emīlija

Starp spilgtākajām "YouTube" blogerēm Latvijā ierindojama arī Emilija Young jeb vienkārši Emīlija, kura šogad uzsāks studiju gaitas. Viņa vlogeru pulciņam pievienojusies pirms četriem gadiem, un šajā laikā meitenei izdevies pulcēt gandrīz 5000 uzticīgu sekotāju.

"Šis ir kanāls, kur es stāstu par kosmētiku, dvēseli, skaistumu, dabu un vienkārši par šo to," teikts viņas "YouTube" kanāla aprakstā, un par tematu daudzveidību viņas video birumā patiešām sūdzēties nevar.

Viņa savus sekotājus priecē gan ar izteiksmīgiem kosmētikas uzklāšanas video, gan krietni vien nopietnākiem vēstījumiem, ar savu dzīves pieredzi cenšoties citus pasargāt no dažādām nelāgām pieredzēm. Piemēram, nesen viņa atklāja, kāpēc vairs nekad nepiedalīsies dzejas slamā un kā vīlusies savā elkā, "Benji Knewman" redaktorē Agnesē Kleinā (vēlāk šis video gan tika izņemts), bet tāpat pie Emīlijas var uzzināt, kā krāsoties, pošoties svinīgam vakara pasākumam.
Emīlija pilnīgi noteikti nevēlas popularitāti tikai sev. Viņas videoblogā biežas viešņas ir citas "jūtūberes", un parasti vloga autore ar viņām čalo ļoti sirsnīgās un atklātās "spilvenu sarunās", bet pavisam nesen jaunā meitene publicēja īpaši smeldzīgu video, kurā bēdājās, ka viņu "visa blogeru pasaule neuztver nopietni". Tiesa,
kopā ar Patrīciju Melderi no Rēzeknes viņām ir arī plāns, kā uzlabot savus vlogus.

Īsts desertiņš jociņu mīļotājiem – Doroteja

Tie, kuri ir zaudējuši ticību skaistajam dzīvē, var steigt uz "DorotheaTV" "YouTube" kanālu, kur enerģiska un atraktīva studente Amanda Doroteja no Liepājas darīs visu, lai jūs izklaidētu. Vismaz tā bloga veidotāja sola kanāla aprakstā: "Man patīk likt cilvēkiem smaidīt, un es to centīšos panākt caur šo kanālu."

Starp daudzu citu vietējo "YouTube" meiteņu piedāvātajiem video Dorotejas veikums ir kā svaiga gaisa malks, lai gan, protams, ir jāatceras – humora izjūtas ir dažādas un, kas vienam liek vārtīties histēriskos smieklos, citam izraisīs galvassāpes vai liks vien nopūsties par to, kurp steidz šī pasaule.

Tomēr Doroteja, spītējot nelabvēļiem un priecājoties par lielo fanu pulku – viņas "YouTube" kanālam ir gandrīz 18 tūkstoši abonentu –, jau gadiem izklaidē sevi un citus ar jocīgiem izaicinājumiem, ālēšanos, matu krāsu maiņu un neiedomājamiem pigoriem.

Vērīgākos meitenes fanus gan tramīgus dara tas, ka jauni video viņas kanālā nav parādījušies jau vairākus mēnešus, tomēr tas netraucē baudīt senāk publicētās pērles un cerēt, ka, sekojot daudzu "jūtūberu" piemēram, kas uz laiku paņem pauzi, lai atgrieztos jaunā kvalitātē, arī Doroteja savu saimniecību nepametīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!