Foto: Publicitātes foto

Skandalozā un provokatīvā mākslinieka slavu iemantojušais Artūrs Bērzņš šovasar savas daiļrades cienītājiem prezentēja projektu Tautiskais postromantisms, kurā kā modeles pozējušas vairākas sabiedrībā zināmas sievietes.

Bērziņa darbu sērija vasaras sākumā bija aplūkojama galerijā Bastejs, bet tiem, kuri nepaguva to izdarīt klātienē, Bērziņš piedāvā iespēju iepazīties ar viņa gleznu reprodukcijām.

"Sakrustoju latviešu un indiešu folkloras motīvus, ņemot par pamatu senās diskusijas par indoeiropiešu saknēm. Es šo tēmu pacēlu nevis kā apgalvojumu, bet lai to pārvērstu mākslinieciskajā tēlā-vīzijā, lai šis tēls uzrunā skatītāju alegoriski un liek aizdomāties par savas zemes un savas tautas likteni vēsturiskajā plaknē," darbu sērijas ideju skaidro mākslinieks.

Jau vēstīts, ka starp mākslinieka jaunākā projekta modelēm ir aktrise un pasākumu vadītāja Agnese Zeltiņa (attēlā), TV "seja" Anna Lieckalniņa, aktrise Elita Kļaviņa, pasniedzēja Ieva Adamss, operdziedātāja Sonora Vaice un citas ievērojamas pašmāju kultūras un mediju sejas.

"Āriene, harizma un enerģētika, kas ir vairāk atbilstoša vienam vai otram tēlam. Šajā sērijā bija nepieciešami cēlums, cildenums, augstsirdīgums un iekšējais spēks - un šīs īpašības nedrīkstēja būt samākslotas. Izvēlei ir arī cita dimensija - modeļa personības konteksts. 

Šo darbu risinājumi ir ilgstošu pārdomu rezultāts, pēc kura izriet, ka, piemēram, "Laimas Sarasvati" lomā ir jābūt Agnesei Zeltiņai," to, kāpēc viņš kā modeles izvēlējies sabiedrībā zināmas dāmas, pamato Bērziņš.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!