Foto: Vida Press

Amerikānis Džontijs Hurvics (Jonty Hurwitz) – mākslinieks, fiziķis un īstermiņa kredītu izsniegšanas kompānijas Wonga līdzīpašnieks – izgatavojis pašu mazāko cilvēka skulptūru pasaulē.

Tas ir alegorisks uzticības atveidojums (Trust) - sievietes figūra, kuras gabarīti ir 80x100x20 mikroni un kuru saskatīt var vienīgi ar ļoti spēcīgu elektronu mikroskopu.

Skulptūriņu var novietot uz adatas acs malas, bet ar cilvēka aci tā nav saskatāma, tāpēc arī mākslinieks devis tai šādu nosaukumu. Pēc viņa vārdiem, cilvēka prātam šai skulptūrai ir jāuzticas, jo acs par tās esamību nemaz neliecina.

"Mēs dzīvojam laikmetā, kad neiespējamais ir kļuvis iespējams. Iedomājieties: pirms 6000 gadiem mēs vēl zīmējām rupjus dzīvnieku attēlus uz alu sienām, bet tagad iespējams izgatavot nanoskulptūras. Es to uzskatu par izcilu cilvēces sasniegumu," savu darbu komentējis mākslinieks.

Tāpat viņš radījis arī pašu mazāko skulptūru kompleksu Amora un Psīhes pirmais skūpsts, kuras izgatavošanā iedvesmojies no Ādolfa Viljama Bugro gleznas. Šo skulptūru viņš novietojis uz skudras galvas.

Lai izgatavotu savu šedevru Trust, tika izmantotas ļoti sarežģītas tehnoloģijas. Vispirms notika kailas modeles skenēšanas, vienlaikus iesaistot 200 kameras.

Pēc tam attēli tika izdrukāti ar 3D printeri, kas izstrādāts pēc Karlsrues Tehnoloģiju institūta metodēm, bet noslēgumā tika izmantota multifotonu litogrāfija.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!