Foto: Kadrs no video
Valsts svētkos latviešu tauta saņēma daudz apsveikumu, bet par vienu no apspriestākajiem kļuva Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) mājaslapā publicētā animācijas filmiņa, kas guva neviennozīmīgu vērtējumu.

Daudz aprunāto video veidojusi mākslas studente Elīna Špure, un tas reti kuru atstājis vienaldzīgu - gan sabiedrībā zināmi cilvēki, gan anonīmi komentētāji neizpratnē grozīja galvu un redzēto raksturoja ar neglaimojošiem epitetiem.

Reaģējot uz lielo jezgu, LSM portāla atbildīgā redaktore Marta Cerava nolēmusi apmulsušajiem tautiešiem paskaidrot, kā sabiedriskais medijs nonācis līdz idejai par šādu apsveikumu.

Cerava atzinusi, ka reakcija uz apsveikuma video bijusi vienprātīga - cilvēkiem tas nepatīkot un izraisot negatīvas emocijas.

"Man ir ļoti žēl, ka tas kādu ir aizskāris, bet mūsu kā sabiedriskā medija viens no uzdevumiem ir piedāvāt sabiedrībai jaunus formātus, kas atšķiras no ierastā," skaidro redaktore.

Viņa norāda, ka video bijis eksperiments un veids, kā atšķirties un pievērst sabiedrības uzmanību portāla daudzveidīgajam saturam.

"Mani ir iedvesmojuši citu valstu sabiedriskie mediji, kas uzskata, ka eksperimenti ar formātiem un jauniem tēmas rakursiem ir viens no sabiedriskā medija uzdevumiem. Tas ir veids, kā vienmēr saglabāt aktualitāti," pārliecināta ir Cerava.

Viņa arī uzvērusi, ka sadaļā Ārpus ētera publicētais apsveikums, neraugoties uz nosaukumu, neesot bijis ne Latvijas Radio, ne Latvijas Televīzijas, ne paša LSM apsveikums - tas bijis iecerēts kā "svaiga elpa".

"Saņemot autores veikumu, es nevarētu teikt, ka biju sajūsmā vai šokā. Tas nebija tas, ko biju gaidījusi, bet interesanti to skatīties bija. Vienu brīdi to uztvēru viegli - kā dziesmu, deju un apsveikumu, tad sāku meklēt kādu vēstījumu, bet arvien bija interesanti. Autore gan to aicināja uztver vienkārši kā apsveikumu," skaidro portāla redaktore.

Animācija bija atšķirīga no visa līdz šim redzētā, līdz ar to labi sasaucās ar mūsu vēlmi eksperimentēt (..). Apsveikums, protams, ir subjektīvs mākslinieces skatījums uz šodienu, bet tas savā dabā ir labvēlīgs valstij. 

Arī man Latvijas valsts ir svēta un to respektēju visādos veidos, tomēr katram redzējums par svētkiem, svinēšanu un patriotismu atšķiras. Un par laimi, jo tas mūs padara tik interesantus," rezumē Cerava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!