Foto: Vida Press
Čakli menedžeri, lieliska intuīcija izvēlēties tās labākās lomas vai gluži vienkārši veiksme, bet Tomass Krūzs Meipozers, kurš savu aktiera karjeru aizsāka pirms 36 gadiem filmā "Nebeidzamā mīlestība" ("Endless Love"), kopš tā laika pamazām kļuvis par vienu no mūsdienu pelnošākajiem un veiksmīgākajiem Holivudas aktieriem.

Ņemot vērā Krūza tagadējo vecumu (55 gadi), ir grūti noticēt aktiera joprojām šarmantajam izskatam, kā arī faktam, ka lielāko daļu kaskadieru triku filmās veic viņš pats. Iespējams, par labu nākusi scientoloģija, bet varbūt aktierim savu jaunības noslēpumu pačukstējis Kianu Rīvss.

Lai kā tur arī būtu vai nebūtu, Krūzs vēl pirms pāris mēnešiem priecēja fanus piedzīvojumu filmā "Mūmija" ("The Mummy"), bet šobrīd redzams vienā no savas karjeras labākajām lomām filmā "Barijs Sīls: Īstens amerikānis" ("American Made"). Jau nākamgad Krūzu redzēsim jau sestajā "Neiespējamās misijas" ("Mission: Impossible") franšīzes filmā.

Varam diezgan droši prognozēt, ka šim aktierim darba netrūks vēl ilgi, bet šoreiz, pārgalvīgā pilota Barija Sīla savaldzināti, atskatīsimies uz viņa karjeras spilgtākajām lomām, kas ir likušas pamatus tam veidolam, kādā Tomu Krūzu redzam šobrīd.

Džeks ar spēcīgu taisnīguma sajūtu

Foto: Vida Press
Par vienu no nesenākajām prātā labi paliekošajām Toma Krūza lomām var uzskatīt Džeku Rīčeru, kurš pirmo reizi parādījās 2012. gada spriedzes filmā ar tādu pašu nosaukumu. Pašu filmu gan nevarētu nosaukt par lielisku, toties uz diezgan viduvēju "bojeviku" fona "Džeks Rīčers" izcēlās ar oriģinalitāti, īpatnēju humoru, kā arī, protams, galveno varoni.

Džeks Rīčers ir stilīgs un harizmātisks izbijis kaujinieks, kuram piemīt visai īpatnēja taisnīguma izjūta, bet par savu darbību sekām ir pilnīgi vienalga. Vienvārdsakot – Džeks Rīčers ir ideāls mūsdienu spriedzes kino varonis, pie tam, ne vienīgais šāda veida personāžs. Vēl viens ļoti līdzīgs piemērs ir Džeisons Borns (Mets Deimons).

Abi varoņi ir tā saucamie klejotāji – abi ceļo pa pasauli, ik pa laikam nonākot dažādās bīstamās situācijās. Turklāt abi ir cēlušies no savā ziņā visai līdzīgām un ļoti populārām, bet nebeidzamām romānu sērijām.

Vienīgā problēma šajā visā ir tāda, ka pirms gada iznākušais filmas turpinājums nošāva greizi gandrīz visās iespējamās vietās, tādēļ, visticamāk, Toms Krūzs vienā no savām spilgtākajām lomām vairs nekad neatgriezīsies.

Izklaidējošais majors Keidžs

Foto: Vida Press
Vēl nesenāks piemērs neatkārtojamam sniegumam uz lielajiem ekrāniem ir Toma Krūza loma filmā "Rītdienas robeža" ("Edge of Tomorrow") – tajā viņš iejuties majora Keidža lomā, un tā uzskatāma par vienu no izklaidējošākajām un meistarīgākajām pēdējo gadu asa sižeta filmām.

Tajā režisors Dags Laimans kārtējo reizi (iepriekš tās bija Džeisona Borna filmas) pierādīja savu prasmi veidot gudru kino, vienlaicīgi spējot pārliecināt ļaužu masas skatīties visu, ko vien režisors spēj piedāvāt.

Bet stāsts šoreiz ir par aktieri, nevis režisoru. "Rītdienas robežā" Toms Krūzs attēlo armijas sabiedrisko lietu speciālistu majoru Keidžu, kurš, kaut arī nekad dzīvē nav ņēmis rokā ieroci, nokļūst pavisam neapskaužamā situācijā – laika cilpā, kurā, kā jau tas ir iepriekš redzēts filmā "Murkšķa diena", varonis izmainās līdz nepazīšanai. Bet atšķirībā no Bila Mareja ("Murkšķa diena", "Pazudis tulkojumā") tēla, Keidža transformācija nenāk no iekšienes, bet gan ārēju spiedienu dēļ.

Pie tam, Keidžs nav "slikts cilvēks, kurš kļūst labs", bet gan "parasts cilvēks (tātad, līdzīgāks mums), kurš pārtop par, iespējams, labāko kareivi ciemā". Visai spilgts un spēcīgs piemērs personāža attīstībai.

Noziedzniekiem pa pēdām pirms nozieguma

Foto: Vida Press
Laikā, kad režisors Stīvens Spīlbergs ražoja vienu kulta filmu pēc otras, iznāca arī "Īpašais ziņojums" ("Minority Report") ar mūsu varoni Tomu Krūzu galvenajā lomā.

Filmas pamatā ir tolaik – 2002. gadā – inovatīvs, bet šobrīd jau klasisks stāsts, kura pamatā slēpjas bažas par novērošanas sistēmu attīstību, kas pamazām noved pie daudziem svarīgiem jautājumiem. Piemēram – ja būtu iespējams paredzēt noziegumus, pirms tie ir izdarīti, vai šādā gadījumā būtu morāli pareizi sodīt cilvēku, kurš tos vēl nav pastrādājis?

Atbildi uz šo jautājumu, visticamāk, meklēsim, kad būs praktiska vajadzība to darīt. Bet tikmēr mums ir lieliska un nenovecojoša zinātniskās fantastikas filma, kuras vienīgais nopietnais traucēklis ir tās garums (aptuveni divarpus stundas). Bet, neskatoties uz to, "Īpašais ziņojums" ir ne tikai sapelnījis ievērojamus Holivudas kases ieņēmumus (300 miljoni ASV dolāru), bet arī iemantojis kulta statusu, kas ir visai tuvu režisora Ridlija Skota grāvēja "Pa asmeni skrejošais" ("Blade Runner") panākumiem.

Šis pie reizes ir tas retais gadījums, kad pati filma un ideja aizēno galvenās lomas atveidotāju. Toms Krūzs šeit atveido īpašo aģentu Džonu Andertonu, kurš tiek vajāts, pateicoties sistēmai, ar kuras palīdzību pats pilda savus darba pienākumus. Šī ir salīdzinoši zemu vērtēta aktiera loma, tomēr no tā ne ar ko sliktāka, un filmas kulta statuss to tik drīz vien neļaus aizmirst.

Labākais šāvējs Maveriks

Foto: Vida Press
Nelielais budžets (15 miljoni ASV dolāru), kas vainagojās ar milzu ieņēmumiem (350 miljoni). Visai asi kinokritiķu vērtējumi, un tomēr skatītāju mīlestība pret filmu joprojām paliek nemainīgi spēcīga. Kā arī, bez šaubām, neskaitāmas atsauces popkultūrā, paaugstināts pieprasījums pēc "bumbvedēju jakām", "Ray-Ban" aviatoriem un pat uz vietām ASV gaisa spēku flotē. Ja vēl neuzminējāt, par ko ir runa, tad ziniet, ka atbilde ir tikai viena – 1986. gada filma "Labākais šāvējs", kas vislabāk atpazīstama pēc tās oriģinālā nosaukuma "Top Gun".

Pārsteidzošs, kaut gan patiesībā jau diezgan loģisks solis, bet vēl pavisam nesen ASV šo popkultūras fenomenu iekļāva savā Nacionālajā kino reģistrā (pašmāju ekvivalents būtu Latvijas kultūras kanons). Šis notikums tikai kārtējo reizi pierāda filmas nozīmīgumu amerikāņu kino vēsturē. Tas, kā arī fakts, ka jau 2019. gadā solās iznākt filmas ilgi gaidītais turpinājums.

Tajā, protams, piedalīsies arī pats Toms Krūzs, lai vēlreiz atveidotu tik ļoti spilgto Maverika lomu. Ja reiz filma ir guvusi neiedomājamus panākumus, tad ir gandrīz vai skaidrs – ar galvenās lomas atveidotāju jābūt tieši tāpat. Un, kā izrādās, Maveriks ne tikai pirmo reizi pa īstam pacēla Toma Krūza karjeru, bet daudziem viņa faniem aktieris joprojām ir pazīstams tieši kā "Labākā šāvēja" galvenās lomas atveidotājs.

Nekas nav neiespējams

Foto: Vida Press
Ja Amerikā Toms Krūzs bieži vien tiek atpazīts kā Maveriks, tad visā pasaulē un, protams, arī šeit, Latvijā, aktieri vislabāk zinām kā slepeno aģentu Ītanu Hantu vienā no visu laiku pelnošākajām kino franšīzēm (pāri diviem miljardiem ASV dolāru) "Neiespējamā misija". Ir gan vērts zināt, ka "Neiespējamā misija" sākotnēji (sešdesmitajos gados) bija skatāms TV seriāla formātā, bet stāsts bija par veselu spiegu komandu, nevis tikai vienu galveno personāžu.

Ideja par filmas adaptāciju seriāla īpašniekiem kinostudijai "Paramount" bija jau sen, tomēr dažādu apstākļu dēļ tā arī netika īstenota. Kamēr vien pats Toms Krūzs, būdams liels seriāla fans, neņēma grožus savās jeb, pareizāk sakot, sev tolaik piederošā filmu ražošanas uzņēmuma rokās. Projektam tika pieaicināts leģendārais režisors Braiens De Palma ("Seja ar rētu" ("Scarface")), un – pavisam lielos vilcienos – aizsākās daļa no kino vēstures.

"Neiespējamā misija" tā arī nekad līdz galam nav bijusi mīlēta kritiķu vidū, tomēr skaitļi nemelo –skatītājiem filmās redzamie iespaidīgie un reizē pārgalvīgie Toma Krūza triki joprojām tīk tikpat ļoti kā tas bija pirms 20 gadiem, kad iznāca franšīzes pirmā filma.

Jau nākamgad varam sagaidīt tās turpinājumu, kurā aktieris tikai turpinās (un visdrīzāk darīs to vēl ilgi) savu mūža ieguldījumu kā viens no visu laiku spilgtākajiem kino varoņiem. Jo galu galā pats iespaidīgākais šajā visā ir tas, ka Ītana Hanta lomu Toms Krūzs sev, var pat teikt, ka radīja pats. Tas tikai pierāda, ka vēl iespaidīgāku Holivudas veiksmes stāstu būs grūti atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!