Foto: Vida Press

Lai gan līdz šim latvieši ar sporta filmām nav aizrāvušies, pēc Maira Brieža triumfa 1. aprīļa cīņā Dortmundē ir pilnīgi skaidrs – ja kāds no pašmāju sportistiem būtu pelnījis viņa stāsta iemūžināšanu kinodarbā, Briedis varētu būt viens no kandidātiem.

Kā iedvesma noteikti varētu kalpot jau tapuši kinodarbi par boksu, kādi pasaules kino vēsturē ir gana daudz, un "Delfi Izklaide" piedāvā ielūkoties piecos no tiem.

Kad zemāk nav kur krist – "Kreilis"

Foto: Vida Press
Starp jaunākajām filmām par boksu noteikti jāizceļ 2015. gada kinodarbs "Southpaw" ("Kreilis") ar lielisko Džeiku Džilenholu galvenajā lomā, kas kārtējo reizi apliecināja, ka viņš ne velti ir starp jaunās paaudzes talantīgākajiem aktieriem Holivudā.

Ja vēl gadu iepriekš Džilenhols gandrīz līdz nepazīšanai izkāmējis, iekritušiem vaigiem un iegrimušām acīm skatītājus pārliecināja tumšajā trillerī "Nightcrawler" ("Nakts reportieris"), tad stāstā par bokseri viņš bija absolūti neticamā formā.

Lai gan stāsts savā būtībā ir klasisks un pat diezgan banāls – veiksmīgs bokseris zaudē visu, nonāk savas dzīves zemākajā punktā un tad pamazām kārpās ārā no dziļās un izmisuma pilnās bedres –, tas darbojas pārsteidzoši labi un emocionālākam skatītājam pat liek notraust pa asarai.

Seniora atgriešanās – "Krīds"

Foto: Vida Press
Protams, boksa kinostāstu klasika ir filmas par Rokiju Balboa. Sērijas pirmā filma, kas iznāca 1976. gadā, liek raudāt pat vīriešiem, un arī turpinājumi guvuši atzīstamus panākumus – visas septiņas sērijas filmas kopumā ir nopelnījušas vairāk nekā miljards ASV dolāru.

Īsts saldais ēdiens visiem Silvestra Stallones varoņa faniem tika sarūpēts pirms diviem gadiem, kad uz ekrāniem nonāca filma "Creed" ("Krīds: Rokija mantojums"). Lai gan daudzi uz kinodarbu skatījās ar bažām, jo neskaitāmi piemēri apliecinājuši, ka sildīta zupa ir un paliek sildīta zupa, "Creed" nepievīla.

Dinamiskajā, bet reizē tik aizkustinošajā un sirsnīgajā stāstā skatītājs varēja sekot tam, kā Rokijs uzņemas trenēt sava kādreizējā pretinieka un tuva drauga Apollo Krīda dēlu Adonisu, un Stallone boksu jau it kā pametušā sportista lomā skatītājiem lika gan smieties, gan skumt.

Stallone par darbu šajā filmā saņēma "Oskara" nomināciju kā labākais otrā plāna aktieris, bet – daudziem faniem par lielām bēdām – viņam nācās piekāpties Markam Railensam, kurš balvu ieguva par darbu filmā "Bridge of Spies" ("Spiegu tilts").

Meitene ar sasisto seju – "Miljons dolāru mazulīte"

Foto: Vida Press

Sieviešu bokss tiek pretrunīgi vērtēts – daudzi to uzskata par vienu no neglītākajiem sporta veidiem pasaulē, bet citi nespēj ne acu novērst, redzot, kā divas dāmas viena otru dauza ringā. Kino gan dāmu bokss netiek pārāk bieži rādīts, un tieši tādēļ īpaši jāizceļ 2004. gada filma "Million Dollar Baby" ("Miljons dolāru mazulīte").

Filmas režisors Klints Īstvuds pats iejuties pagātnes dēmonu vajāta trenera lomā, bet viņa aizbilstamo – bokseri-amatieri Megiju, kura sapņo kļūt par profesionāli – tēlo Hilarija Svanka.

Filmai bija milzu panākumi – 2005. gadā tā saņēma četras "Oskara" balvas, kļūstot arī par gada labāko filmu, un divus "Zelta globusus". Filmu kinoteātros izrādīja vairāk nekā sešus mēnešus, un tā nopelnīja vairāk nekā 216 miljonus ASV dolāru.

No klasikas plauktiņiem – "Satrakotais bullis"

Foto: Vida Press

Kinomīļotājiem režisora Martina Skorsēzes vārds ir kvalitātes garantijas zīmogs, un arī šī kinomeistara filmogrāfijā ir kāds boksa stāsts.

1980. gadā iznāca filma "Raging Bull" ("Satrakotais vērsis"), kurā galveno lomu spēlēja Roberts De Niro un kas aktierim atnesa viņa karjerā otro (un pagaidām pēdējo) "Oskara" balvu.

Tā ir biogrāfiska filma par itāļu izcelsmes amerikāņu vidējā svara bokseri Džeiku Lamotu, kura agresija un šausmīgais raksturs izjauc viņa ģimeni. Gatavojoties filmai, De Niro trenējās pie stāsta galvenā varoņa, kurš, starp citu, vēl aizvien ir dzīvs – Lamota sasniedzis 95 gadu vecumu, bet pirms četriem gadiem viņš apprecējās septīto reizi.

Lai gan astoņdesmitajos gados filmai "Raging Bull" pārmeta pārlieku vardarbību, laiks visu salika pa vietām un tagad tā tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām filmām par sportu.

Pirms pāris gadiem uzvirmoja runas, ka Skorsēze ķersies pie filmas veidošanas par bokseri Maiku Taisonu, bet vismaz pagaidām šķiet, ka tās bija tikai baumas – šobrīd leģendārais režisors strādā pie gangsteru stāsta "The Irishman" ("Īrs"), kurā tēlo ne tikai De Niro (šim duetam tā būs devītā filma), bet arī Als Pačino.

Dārdoņa džungļos - "Kad mēs bijām karaļi"

Foto: Vida Press

Boksa vēsturē netrūkst leģendāru cīņu, par kurām nereti dzirdējuši pat tie, kam principā šis sporta veids neinteresē. Viena no tādām ir arī Muhameda Ali un Džordža Formena tikšanās ringā 1974. gada 30. oktobrī Zairā, kas ieguvusi nosaukumu "Rumble in the Jungle" un padarīja Ali par boksa leģendu.

1996. gadā iznāca dokumentālā filma par šo cīņu – "When We Were Kings" ("Kad mēs bijām karaļi"), kas tiek uzskatīta par vienu no labākajiem dokumentālajiem boksa kino stāstiem. To apliecina arī "Oskara" balva, pēc kuras ieradās abi kādreizējie pretinieki Ali un Formens.

Filma ļauj izsekot gan notikumiem pirms lielās cīņas, gan iezīmē boksa mača sociāli politisko fonu, kā arī piedāvā gana plašu ieskatu pašā cīņā. Liela nozīme kinodarbā ir arī mūzikai, un filmā iemūžināti arī Džeimss Brauns un B.B. Kings.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!