Foto: Vida Press
Pirmdien, 20. martā, ievērības cienīgu jubileju svin viena no komerciāli veiksmīgākajām deviņdesmito gadu filmām – šajā dienā aprit 25 gadi, kopš uz ekrāniem iznāca skandalozais erotiskais trilleris "Basic Instinct" ("Pamatinstinkts").

Filmas režisors ir nīderlandietis Pols Verhovens, kura jaunākais veikums "Elle" ("Viņa") kļuva par pērnā gada kino sensāciju un tās galvenās lomas atveidotājai Izabellai Ipērai atnesa gan "Zelta globusa" balvu, gan "Oskara" nomināciju.

Filma "Pamatinstinkts" 1992. gadā par zvaigzni un deviņdesmito gadu seksa simbolu padarīja Šaronu Stounu (viņas partneris filmā bija Maikls Duglass), kura iejutās noslēpumainas biseksuālas rakstnieces Ketrīnas tēlā, un aina ar to, kā slaikā blondīne pārmet vienu kāju pār otru, atklājot skatieniem pašu intīmāko ķermeņa daļu, uz laikiem iegūlusi pikantāko kino ainu zelta fondā.

Vairāk nekā desmit gadus pēc filmas iznākšanas Šarona režisoru apsūdzēja par to, ka šī aina filmā iekļauta bez viņas ziņas, bet gan režisors, gan citi filmas radošās komandas darbinieki to noliedza, uzsverot, ka aktrise labi zinājusi, cik daudz atklāsies skatītāju acīm.

Laikā, kad filma iznāca, kailā kājstarpe un citas atklātās un vardarbīgās ainas (filmai bija piešķirts R reitings) kļuva par skandālu un izraisīja plašas diskusijas par seksualitātes atainojumu uz lielajiem ekrāniem. Protams, filma nesa arī finansiālu labumu – "Pamatinstinkts" ierindojies starp deviņdesmito gadu pelnošākajām filmām, gūstot aptuveni 352 miljonu ASV dolāru lielu peļņu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!