Foto: Vida Press
Būsim godīgi – īstam kinomīlim ir vienalga, kādi laikapstākļi ir aiz loga, un nekas viņu neattur no došanās uz kinoteātri, tomēr rudens tam šķiet piemērotākais laiks. Ne tikai tāpēc, ka ārā kļūst vēsāks un vakaros ātrāk satumst, bet arī tāpēc, ka lielās studijas šim laikam sarūpējušas daudz labu gabalu.

Ierasti aizņemtākais laiks kino gājējiem ir pati gada nogale un jaunā gada sākums, kad iznākuši tie kinoprojekti, kas mērķē uz kārdinošajām "Oskara" statuetēm, bet arī rudenī nav jāsūkstās, ka ļoti gribas uz kino, bet nav nekā, uz ko aiziet. It īpaši tad, kad vasara ir vilšanos pilna, kā tas diemžēl bija šogad.

Par laimi, rudens steidz ar jaunu ražu. Nesen uz lielajiem ekrāniem iznāca vecā, labā amerikāņu kino gruntīgs paraugs "Sully" ("Brīnumainā izglābšanās Hudzonā") ar Tomu Henksu galvenajā lomā, romantiskais un cerību pilnais Bridžitas Džounsas dienasgrāmatas turpinājums, kā arī Olivera Stouna stāsts par mūsdienu spiegu Edvardu Snoudenu ar šarmanto Džozefu Gordonu-Levitu titullomā, bet ar to rudens kino prieki ir tikai sākušies un tuvāko pāris mēnešu laikā mūs gaida vēl daudz pārsteigumu.

Lai kaut nedaudz palīdzētu orientēties plašajā piedāvājumā, "Delfi Izklaide" piedāvā savu rudens gaidītāko filmu izlasi, izvēloties no tiem kinodarbiem, kurus oktobrī un novembrī Latvijā sāks rādīt uz lielajiem ekrāniem.

Ceļojums pie dīvainajiem bāreņiem

Foto: Vida Press
Fantāziju filmas "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" ("Mis Peregrīnas nams brīnumbērniem") ir stāsts par zēnu Džeikobu, kurš nokļūst uz salas un tur atrod bērnunamu, noslēpumainu vietu, kur dzīvo neparastām un dažkārt biedējošām spējām apveltīti bērni.
Meitenīte, kura lidinās gaisā, neredzamais zēns, dvīņi, kuri sazinās ar domu spēku, bērns ar divām mutēm – tie ir tikai daži no bērnunama iemītniekiem, kas filmas galveno varoni kopā ar skatītājiem aizvedīs elpu aizraujošā ceļojumā.
Kinodarbs veidots pēc Rensoma Rigsa tāda paša nosaukuma romāna motīviem, un starp filmas aktieriem ir daiļā Eva Grīna, Semjuels L. Džeksons un Džūdija Denča.

Kāpēc? Filmas režisors ir tumšo ērmību meistars Tims Bērtons. Lai gan pēdējos gados ne visas viņa radītās filmas tiek atzinīgi vērtētas, režisora vārds un panākumi, ko guvusi grāmata, ir pietiekams iemesls, lai gaidītu Bērtona jaunāko veikumu.

Kad? No 30. septembra.

Šķirtene vilcienā

Foto: Vida Press
Trilleris "The Girl on the Train" ("Meitene vilcienā") vēsta par Reičelu – nesen šķīrušos sievieti, kura ik dienas brauc vilcienā garām namam, kur dzīvo viņas idealizēts un apskausts sapņu pāris. Kādu dienu ierastajā marštrutā viņa pamana kaut ko, kas maina ikdienas ritējumu un ierauj viņu pazudušas meitenes meklējumos.

Arī šis kinodarbs veidots, balstoties uz literāru dižpārdokli – Paulas Hokinsas debijas romānu "Meitene vilcienā", kas vērtēts kā smalks, aizraujošs, pārsteidzošs un psiholoģiski spraigs darbs. Galvenajā lomā – Emīlija Blanta.

Kāpēc? Labi detektīvi uz lielajiem ekrāniem nav baudāmi pārāk bieži, tāpēc laist garām šādu iespēju būtu grēks. Īpaši tiem, kuri visādu slepkavību un citu noziegumu stāstus grāmatu formā knakstina kā saulespuķu sēkliņas.

Dzirdēts, ka šī filma līdzinoties 2014. gada Deivida Finčera darbam "Gone Girl" ("Neatrodamā"). Ja tā, tad divas aizraujošas stundas kinoteātrī garantētas.

Kad? No 7. oktobra.

Neiroķirurgs, kurš glābs pasauli

Foto: Vida Press
Pēdējo gadu laikā grūti atcerēties brīdi, kad kinoteātru repertuārā nav bijusi kāda supervaroņu filma. Šobrīd uz ekrāniem vēl plosās
kritiķu peltā
"Suicide Squad" ("Pašnāvnieku vienība"), bet komiksu varoņi nepacietībā gaida novembri, kad beidzot iznāks "Doctor Strange" ("Doktors Streindžs").

Tas ir stāsts par neiroķirgu, kurš cieš autoavārijā. Rokas, kas ir viņa galvenais instruments, vairs nedarbojas kā nākas, izārstēt tās nav iespējams un neatliek nekas cits, kā apgūt maģiju. Protams, lai stātos pretī ļaunumam un darītu to, kas supervaroņiem ir jādara – glābtu pasauli.

Kāpēc? Tiem, kuriem supervaroņu filmu kults ir svešs, varētu interesēt lieliskais britu aktieris Benedikts Kamberbačs, kuru zinām no ne mazāk lieliskā seriāla "Sherlock" ("Šerloks").

Supervaroņu filmu faniem iemeslu nevajag – tā ir "Marvel" jaunā filma, kas turpina Dzelzsvīra, kapteiņa Amerikas, Tora, Skudrucilvēka un citu tēlu kinostāstu sēriju un kas gluži vienkārši ir jāredz.

Kad? No 4. novembra.

Kā sarunāties ar citplanētiešiem?

Foto: Vida Press
Kad mistiski kosmosa kuģi atlido uz zemes, daudzu valstu valdības izveido elitāras komandas, kuru uzdevums ir noskaidrot atnācēju vizītes mērķi. Lai palīdzētu ASV militāro spēku vīriem, talkā nāk valodniece Luisa, kuras uzdevums ir saprast Zemes viesu valodu.

Galvenajās lomās ir Eimija Adamsa un Džeremijs Renners.

Kāpēc? Pirmkārt, šis ir neierasts pavērsiens tik nodrillētajā scenārijā par citplanētiešu iebrukumu – visbiežāk filmās redzam cīņu ainas un cilvēces izmisīgus mēģinājumus aizstāvēties, nevis centienus komunicēt ar svešo planētu viesiem.

Otrkārt, filmas režisora Denī Vilnēva iepriekšējie darbi, no kuriem zināmākie ir "Prisoners" ("Gūsteknes") un "Sicario" ("Sikario: Narkokarš"), apliecinājuši viņu kā noskaņas un smalkas spriedzes meistaru un spēcīgu stāstnieku.

Kad? No 11. novembra.

Briesmoņiem pa pēdām

Foto: Vida Press
Kad vasarā pirms pieciem gadiem uz lielajiem ekrāniem nonāca pēdējā poteriādes filma "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" ("
Harijs Poters
un Nāves dāvesti. Otrā daļa"), fani visā pasaulē skuma, ka jāatvadās no britu rakstnieces Džoannas Ketlīnas Roulingas radītās burvestību pilnās pasaules.

Filma "Fantastic Beasts and Where to Find Them" ("Fantastiskās būtnes, un kur tās meklēt") gan lieliem, gan maziem ļaus tajā atgriezties – šoreiz kopā ar jauno burvi Ņūtu Skamanderu.

Darbības vieta no miglā tītās Anglijas un Cūkkārpas pārcelta uz septiņdesmito gadu Ņujorku, bet burvestību jau tāpēc nav mazāk.

Kāpēc? Intriģējoši ir gan tas, ka šajā filmā solās būt daudz dīvainu radību, gan tas, ka filmas režisors ir Deivids Jeitss, kurš veidoja pēdējās četras poteriādes daļas.

Protams, uzgavilēt var arī aktiera Edija Redmeina fani.

Kad? No 18. novembra.

Filma, kuru vainoja Breda un Džolijas laulības krīzē

Foto: Publicitātes foto
Romantiskā drāma/trilleris "Allied" ("Sabiedrotie") ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par diviem spiegiem Otrā pasaules kara laikā, kuri satiekas un iemīlas, bet pēc īpašā uzdevuma veikšanas Kasablankā viņus gaida vēl kāds pārbaudījums – atgriešanās Londonā un savas mīlestības nosargāšana.

Filmas režisors ir Roberts Zemekis, bet galvenajās lomās redzēsim Holivudas zvaigzni Bredu Pitu un franču aktrisi Marionu Kotijāru.

Kāpēc? Lai gan filma starp gaidītākajiem rudens jaunumiem bija ierindojama, jau uzinot par tās tapšanu, tagad, Pita un Andželīnas Džolijas šķiršanās skandāla noskaņās, tā kļūst vēl intriģējošāka – sākotnēji kā viens no sapņu pāra izjukšanas iemesliem tika minēta Pita iespējamā dēka ar Kotijāru filmas uzņemšanas laukumā.

Drīz vien daiļā francūziete gan to noliedza, paziņojot, ka ir laimīga kopā ar aktieri un režisoru Gijomu Kanē un gaida otru bērniņu, bet tas vismaz daļai skatītāju netraucēs jaunajā filmā saskatīt zināmas līdzības ar 2005. gada kinodarbu "Mr. & Mrs. Smith" ("Smita kungs un kundze"), filmu, kas saveda kopā Pitu un Džoliju.

Kad? No 25. novembra.

Labākā multiplikācijas filma šogad?

Foto: Publicitātes foto
Protams, nevar aizmirst arī par mazākajiem skatītājiem (un tiem pieaugušajiem, kuri zina, ka multiplikācijas filmas jau sen vairs nav tikai bērnu izklaide) – tikko uz ekrāniem nonākusi multenīte "Storks" ("Stārķi"), oktobra nogalē varēsim satikt spilgtos trollīšus filmā "Trolls" ("Troļļi"), novembrī – multenītē "Moana" jauno "Disney" varoni, Klusā okeāna salās mītošā cilts vadoņa meitu Vaianu, bet starp gaidītākajiem rudens zīmētajiem stāstiem jāizceļ "Kubo and the Two Strings" ("Kubo un divas stīgas").

Tā vēsta par atjautīgu un asprātīgu zēnu, kurš citus priecē ar stāstiem un japāņu mūzikas instrumenta sjamisena spēli. Kādu dienu viņš nejauši atbrīvo pagātnes garu, kurš, senas atriebības dzīts, sāk vajāt zēnu.

Kāpēc? Daudzviet pasaulē to jau rāda, un atsauksmes ir žilbinošas – to dēvē ne tikai par labāko šī gada multiplikācijas filmu, bet vienu no labākajiem, oriģinālākajiem un skaistākajiem šogad redzētajiem kinodarbiem vispār.

Tiesa, daži kritiķi atzinuši, ka filmiņa bērniem liekot garlaikoties, tomēr visu pārmērīgi krāsaino, skaļo un ātro multiplikācijas filmu gūzmā šī šķiet ilgi gaidītā svaiga gaisa brīze.

Kad? No 21. oktobra.

Prom no Holivudas ar režijas brīnumbērnu

Foto: Shayne Laverdière, Sons of Manual
Filmas "Juste la fin du monde" ("Tas ir tikai pasaules gals") režisors, kanādietis Ksavjē Dolans tiek dēvēts par režijas brīnumbērnu, un ne bez pamatas – 27 gadu vecumā viņš radījis sešas filmas, kas spēcīgu iespaidu atstājušas gan uz skatītājiem, gan kritiķiem.
Jaunākā no tām vēsta par rakstnieku, kurš atgriežas dzimtajās mājās, lai ģimenei pavēstītu, ka drīz mirs. Viņa plānu izjauc pārējo neiecietība un nevēlēšanās uzklausīt, un kopā sanākšana pārvēršas pasaules galā.

Aktieru izlase ir iespaidīga – tajā spēlē Mariona Kotijāra, Vincents Kasels, Lea Seidū un citi.

Kāpēc? Tie, kuri redzējuši kādu no iepriekšējām Dolana filmām, zina, ka tās vienmēr ir emocionāli jaudīgs piedzīvojums. Atsauksmes no Kannu kinofestivāla signalizē, ka arī šī reize nebūs izņēmums, lai gan kritiķu vērtējumi ir pretrunīgi. Vieni kino "sliktā zēna veikumu" slavē, citi peļ, tā kā atliks vien pašiem iet un vērtēt.

Šīs nedēļas izskaņā arī tapa zināms, ka Kanāda šo filmu virzīs "Oskara" balvas nominācijai kategorijā "Labākais ārzemju kino".

Kad? Rīgas starptautiskā kinofestivāla ietvaros (seansu laiki vēl nav zināmi).

Ne visi grāmatveži ir sausiņi

Foto: Vida Press
Asa sižeta filma "The Accountant" ("Grāmatvedis") stāsta par Kristianu – izcilu, bet asociālu matemātiķi, kurš palīdz krimināliem grupējumiem atmazgāt naudu, bet tad viss noiet greizi, un viņam jāķera pie ieročiem.

Galveno lomu spēlē Bens Afleks, bet kopā ar viņu uz ekrāniem redzēsim arī lielisko Dž. K. Simonsu, Annu Kendriku un citus.

Kāpēc? Interese par šo filmu radās jau pēc pirmā reklāmas video iznākšanas, kas ļauj domāt – skatītājus gaida samudžināts un spriedzes pilns stāsts, kas neaprobežosies ar galvenā varoņa atšaudīšanos no sliktajiem.

Protams, jāņem vērā arī Bena Afleka faktors – viņš pēdējos gados savā profesionālajā izaugsmē, šķiet, piedzīvo otru elpu, tāpēc intriģējoši, ko viņš rādīs šajā kinodarbā. Īpaši pēc slavinošajām atsauksmēm par Betmena lomu filmā "Batman v Superman: Dawn of Justice" ("Betmens pret Supermenu: Taisnības rītausma"), kas bija dārgā kinodarba vienīgais glābiņš.

Kad? No 28. oktobra.

Saldumiņš 'mileniāļiem'

Foto: Publicitātes foto
Ir grūti atcerēties, kad pēdējo reizi uz lielajiem ekrāniem redzēta filma par jauniešiem, kuri beigās netiek kāda mistiska ļaundara vai pārdabiskas radības noslepkavoti vai pakļauti dīvainiem pārbaudījumiem ierobežotā vidē, lai izdzīvotu.
Šorudens tāda būs – uz ekrāniem nonāk britu režisores Andrea Arnoldas pirmā Amerikā tapusī filma "American Honey" ("Amerikāņu saldumiņš"). Tā stāsta par meiteni, kura pievienojas garā brīviem vienaudžiem un dodas piedzīvojumiem pilnā braucienā, tirgojot žurnālu abonementus, pārkāpjot daudzas robežas un pieaugot.

Kāpēc? Filmas reklāmas video ir gluži vai hipnotizējošs, un arī kritiķi filmu slavē gan par vizuālo valodu, gan enerģiju, īpaši uzsverot aktiera Šia Lebafa sniegumu. Par kinodarba mērķauditoriju tiek uzskatīti "mileniāļi", paaudze, kura pasaulē nākusi no astoņdesmito gadu sākuma līdz gadsimtu mijai, un laiks rādīs, vai piepildīsies prognozes, ka tā varētu kļūt par šīs paaudzes kulta filmu.

Vairāk par filmu lasi šeit.

Kad? Rīgas starptautiskā kinofestivāla ietvaros (seansu laiki vēl nav zināmi), bet "Forum Cinemas" repertuārā tā būs no 11. novembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!