Foto: DELFI

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) vēlas iznīcināt salīdzinoši nesen dibināto radio SPIN FM - vismaz tā apgalvo a/s Radio SWH valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics (attēlā), kurš medijiem izsūtījis vēstuli par radušos situāciju.

"Esam nonākuši LV medijiem svarīgā brīdī. Radio SPIN FM ir pavisam jauna radiostacija Latvijā jauniem cilvēkiem, kura vēlas uzrunāt sev līdzīgos LV tautiešus viņu valodā - mūzikā.

Diemžēl AKKA/LAA, tās vadītājas Ineses Paklones personā, diskreditē visu autorības jēdzienu, nevis rūpējoties par māksliniekiem un klausītājiem, bet gan parazitējot uz viņiem, vēlas iedzīvoties uz dziedātāju, izpildītāju rēķina.

Minimālā summa, ko demagoģiski AKKA/LAA pieprasa maksāt jauniešiem, sastāda vairāk kā 30% no plānotā radio SPIN FM 2012. gada apgrozījuma. Jau pats par sevi šāds atlīdzības apmērs autoriem ir absurds, bet papildus atgādinām, ka AKKA/LAA iekasē naudu ne tikai autoru labā, bet vēl ir jāmaksā arī LAIPAi, kas pārstāv izpildītājus un producentus. Tas būtībā nozīmē šī radio galu.

Šis konflikts ir nepārtraukts gandrīz visām lielākajām TV un radio raidorganizācijām, jo AKKA/LAA nav gatava nekāda veida sarunām un kompromisiem. AKKA/LAA nostāja vienmēr ir bijusi nemainīga - vai nu bez ierunām tiek akceptēts AKKA/LAA līguma variants, ieskaitot samaksas apmēru, vai arī raidorganizācija pret savu gribu tiek padarīta par autortiesību pārkāpēju.

To apliecina arī daudzi tiesu spriedumi dažādu raidorganizāciju strīdos ar AKKA/LAA. Piebildīšu, ka visos tiesu procesos līdz šim tiesa ir noteikusi ievērojami zemāku atlīdzības lielumu nekā pieprasījusi AKKA/LAA.

Mīļie mūzikas draugi, cik ilgi vēl mūsu zemē valdīs un regulēs mūziku mistiski ielikteņi, vagari, autorības liekuļi, farizeji un, atļaušos teikt, ārzemju pakalpiņi? Cik ilgi ļausim sevi vazāt aiz deguna? Arī Tu, jaunieti, kas šobrīd rada mūziku savā dzīvoklī vai datorā, esi mērķis kāda cita iedzīvošanās plānā?

AKKA/LAA diemžēl sevi konsekventi ir diskreditējis. Mums ir vajadzīga jauna, patiesa autorus, dziedātājus, izpildītājus, māksliniekus un interpretus aizstāvoša organizācija, kurai maksājot ikviens, mēs būtu pagodināti un lepni, ka atbalstam, veicinām un attīstām mūsu LV nacionālo mūziku, mākslu, kino un literatūru.

Es aicinu izteikt savas domas kolēģiem, kuri ietekmē mūsu ētera telpu - LV radio, Skonto, Super FM, Mix FM u.c. Tas skar mūs visus. Es uzrakstīju šos vārdus, un jau esmu autors... Kas mani aizstāvēs, ja ne pats?" atklātajā vēstulē jautā Šipkevics.

Foto galerijā: radio SPIN FM atklāšanas ballīte pagājušā gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!