Foto: AFP/Scanpix

Kādam rokmūzikas fanam no galvas kratīšanas britu grupas Motorhead koncertā radies asinsizplūdums smadzenēs, piektdien paziņojuši vācu ārsti.

Sparīga galvas kratīšana smagās mūzikas pavadībā parasti tiek uzskatīta par nekaitīgu izklaidi. Taču 50 gadus vecam fanam, kura vārds netiek atklāts, pēc Motorhead koncerta sākās regulāras galvassāpes, kas ar katru reizi pieņēmās spēkā.

Hannoveres Medicīnas skolas neiroķirurgi viņa smadzeņu labajā puslodē atrada nelielu asinsizplūdumu. Asinis sakrājušās zem smadzeņu ārējās membrānas.

Galvas kratīšana smagās mūzikas koncertos kļuva populāra žanra slavas dienās 70. gados. Ārsti līdz šim brīdinājuši galvenokārt par iespējamajiem kakla skriemeļu savainojumiem. Taču tagad Hannoveres mediķi atklājuši, ka draudi veselībai varētu būt vēl daudz nopietnāki.

Zinātniskajās publikācijās aprakstīti vēl trīs gadījumi, kad galvas kratīšana koncertos novedusi pie asinsizplūduma smadzenēs, vienam no tiem beidzoties ar nāvi.

"Lai gan dokumentēti tikai daži tamlīdzīgi gadījumi, patiesībā to sastopamība varētu būt daudz biežāka, jo simptomi bieži vien nav pamanāmi vai arī izraisa tikai vieglas galvassāpes, kas drīz pāriet," norāda doktors Arijans Piraješs Islamians.

Medicīnas žurnāls The Lancet norādīja, ka pacienta veselības stāvoklis citādi esot bijis labs, nekad nav pārcietis citas galvas traumas, kā arī noliedza jebkādu narkotiku lietošanu.

Vīrietim tika veikta veiksmīga galvas operācija. Pēc diviem mēnešiem galvassāpes izbeidzās.

"Šis gadījums ir pierādījums Motorhead reputācijai kā vienai no jaudīgākajām rokenrola grupām pasaulē," sacīja ārsts. "Tās mūzikai piemīt ļoti ātrs ritms un bīstama iespējamība, ka galvas kratītāji gūs smadzeņu traumas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!