Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan ir daudzi rokmūziķi, par kuriem ir jābrīnās, kāpēc viņi joprojām ir dzīvi, zināmu iemeslu dēļ daudzi no labākajiem jau ir miruši. Līdz ar burvīgās souldziedātājas Eimijas Vainhausas (attēlā) nāvi tieši 27 gadu vecumā atkal ir aktualizējies jautājums par tā saukto "Kluba 27" fenomenu.

Kad precīzi divu gadu laikā 27 gadu vecumā bojā gāja četri ģeniāli mūziķi (Braiens, Džimijs, Dženisa un Džims), tas neizbēgami radīja baumas par kādu īpašu lāstu. Tomēr viņi nebūt nav vienīgie (tādu ir vairāk nekā 40), tādēļ portāls Mango piedāvā nelielu hronoloģisku atskatu uz desmit slavenākajiem "Kluba 27" dalībniekiem pirms Vainhausas.

Roberts Džonsons (1938. gada 16. augusts)

Viens no ietekmīgākajiem blūza ģitāristiem, lai gan pats sacerējis tikai 29 dziesmas. Cilvēks, kurš, kā vēsta leģenda, krustcelēs pārdevis savu dvēseli Sātanam. Reiz kādā koncertā viņam pasniegts viskijs, kas bija saindēts ar strihnīnu. Pēc vairākām mokās pavadītām dienām Džonsons nomira viesnīcas numurā. Iespējams, ka viņu nogalināja kāds greizsirdīgs vīrs, ar kura sievu bija flirtējis leģendārais mūziķis.

Braiens Džonss (1969. gada 3. jūlijs)

Viens no The Rolling Stones dibinātājiem multiintsrumentālists Braiens Džonss par pārmērīgu narkotiku lietošanu no grupas tika padzīts trīs nedēļas pirms nāves. Viņš dzīvoja Vinnija Pūka autora bijušajā mājā un tur arī noslīka baseinā. Joprojām nav zināms, vai tā bija slepkavība, pašnāvība vai nelaimes gadījums. Uz Braiena bērēm ieradās tikai divi grupas biedri, bet zārku par savu naudu sagādāja Bobs Dilans.

Alans Vilsons (1970. gada 3. septembris)

Amerikāņu blūzroka grupas Canned Heat līderis, vokālists, ģitārists un dziesmu autors Alans "Aklā pūce" Vilsons, pēc oficiālās versijas, pārdozēja barbiturātus, taču pastāv arī pašnāvības iespēja, jo jau iepriekš vismaz divas reizes viņš bija mēģinājis sev padarīt galu.

Džimijs Hendrikss (1970. gada 18. septembris)

Viens no visu laiku izcilākajiem ģitāristiem Džimijs Hendrikss nomira kādā Londonas viesnīcā, un sekcijas slēdziens liecināja, ka mūziķis pēc ilgstošas alkohola lietošanas pārdozējis miega tabletes un pēc tam nosmacis pats savos vēmekļos. Jaunākās sazvērestības teorijas gan liecina, ka mūziķi nogalinājis viņa menedžeris.

Dženisa Džoplina (1970. gada 4. oktobris)

Arī izcilākā blūzroka dziedātāja Dženisa Džoplina nomira viesnīcā - no heroīna pārdozēšanas, ko bija pastiprinājusi iemīļotā Southern Comfort lietošana. Tikai trīs dienas pirms nāves viņa bija ierakstījusi vienu no savām slavenākajām dziesmām Mercedes Benz. Starp citu, 27 gadu vecumā mira arī viens no Džoplinas mīļākajiem - grupas Grateful Dead dibinātājs, taustiņnieks, dažreiz vokālists Rons Makkernans.

Džims Morisons (1971. gada 3. jūlijs)

Amerikāņu rokgrupas The Doors līderis mira Parīzē, sēdēdams vannā. Tā kā nekādas vardarbības pazīmes uz viņa ķermeņa netika konstatētas, mediķi neveica autopsiju, kas attiecīgi izraisīja visneiedomājamākās baumas par viņa nāvi. Protams, pastāv arī teorijas, ka Džims inscenēja savu nāvi un joprojām dzīvo Dienvidamerikā.

Deivs Aleksanders (1975. gada 10. februāris)

Igija Popa grupas The Stooges basģitārists Deivs Aleksanders no tās tika padzīts 1970. gadā - viņš uz koncertu bija ieradies tik ļoti piedzēries, ka nevarēja spēlēt. Taču Deivs turpināja dzert, līdz nonāca slimnīcā un nomira no plaušu edēmas, ko bija izraisījis alkoholisms.

Pīters Hems (1975. gada 4. aprīlis)

Velsiešu vokālists un ģitārists, grupas Badfinger līderis Pīts Hems piedzērās un pakārās savā garāžā, atstājot draudzeni astotajā mēnesī un pašnāvības zīmītē uzrakstot, ka savā nāvē vaino grupas menedžeri, kurš grupu bija novedis līdz finansiālam kraham. Viena no grupas pazīstamākajām dziesmām ir Without You - to sacerējis Pīts Hems un Toms Evanss, kurš arī bija nomocīts cīņā par dziesmas autoratlīdzību naudu un pakārās 1983. gadā 36 gadu vecumā.

Kriss Bells (1978. gada 27. decembris)

Septiņdesmito gadu amerikāņu rokgrupas Big Star vokālists, ģitārists, dziesmu autors Kriss Bells visu mūžu bija depresīvs tips, jo slēpa savu homoseksuālitāti, bija narkomāns, līdz kļuva par fanātisku kristieti. Mūziķis gāja bojā autoavārijā, ar savu Triumph sporta mašīnu ietriecoties telefona stabā.

Kurts Kobeins (1994. gada 5. aprīlis)

Mūža pēdējos mēnešos grunge grupas Nirvana līderis Kurts Kobeins bija tik ļoti nomocījies ar savām veselības un narkotiku atkarības problēmām, ka pašnāvību mēģina izdarīt pat vairakkārt. Runā, ka Kobeins ļoti gribējis iekļūt "Klubā 27", tāpēc kādu dienu, klausoties REM dziesmu Everybody Hurts, viņš sev iešāva galvā.

Foto galerijā: fani sēro par mūžībā aizgājušo Eimiju Vainhausu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!