Foto: Vida Press
Pēc nepilnām sešām nedēļām Kijevā norisināsies 62. "Eirovīzijas" dziesmu konkurss un dalību tajā ņems 43 valstu pārstāvji. Kamēr mūsu "Triana park" dara visu iespējamo, lai iekarotu "Eirovīzijas" skatītāju sirdis un uzlabotu savu šovu, "Delfi Izklaide" vēlas jūs iepazīstināt ar pieciem priekšnesumiem, kuri šogad varētu izpelnīties vislielāko Eiropas uzmanību un augstākos vērtējumus.

Galvenais favorīts – itālis ar dejojošo pērtiķi

Par šī gada lielāko favorīti uzskatāma Itālijas pārstāvja Frančesko Gabani izpildītā dziesma "Occidentali's Karma". Atraktīvais un lipīgais meldiņš jau kopš uzvaras nacionālajā atlasē ir absolūts bukmeikeru favorīts, kas puslīdz droši ieņems augstu vietu arī lielajā finālā. Dziesmas klips ir saņēmis teju 80 miljonus "YouTube" skatījumus un daudziem būs iesēdusies galvā jau pirms pašas "Eirovīzijas".

Frančesko plašāku atpazīstamību ieguva pērn, kad uzvarēja Sanremo mūzikas festivāla jaunpienācēju kategorijā ar dziesmu "Amen". Šogad Frančesko triumfēja Sanremo galvenajā kategorijā, iegūstot ceļazīmi uz "Eirovīzijas" finālu. Šādā veidā viņš kļuva par pirmo mākslinieku Sanremo mūzikas festivāla vēsturē, kurš secīgi uzvarējis abās šajās kategorijās.

Lai gan dziesma ir lipīga, rotaļīga un vieglprātīga, tajā tiek pieminētas vairākas sociālās tēmas, atsauces uz grieķu filozofiem un budismu, kā arī par rietumu kultūras ietekmi uz sabiedrību. Priekšnesumu vēl vairāk pastiprina dejojošais mērkaķis, kas tiek pieminēts dziesmā un parādās arī uz skatuves dziesmas noslēgumā – arī tam ir dziļāka nozīme, jo tā ir atsauce uz britu zoologa un etologa Desmonda Morisa grāmatu "Kailais pērtiķis".

Vai jodelēšanai ir vieta 'Eirovīzijā'?

Kolorītais pāris no Rumānijas pārsteidzis daudzus "Eirovīzijas" fanus. Lai nu ko, bet jodelēšanu šajā pasākumā negaidīja neviens. 18 gadus jaunā dziedātāja Ilinca pirms tam piedalījusies vairākos Rumānijas TV šovos, kur pārsteigusi ar savām jodelēšanas prasmēm, bet viņas skatuves partneris Alekss Florea agrāk mēdza izpildīt nedaudz smagāku mūziku. Šoreiz Alekss ķēries pie ne īpaši oriģināla motrepa, ko iestarpina pa vidu Ilincas jodelēšanas partijām.

Rumānijas nacionālajā atlasē šis skaņdarbs uzvarēja bez jebkādām šaubām, saņemot aptuveni 50% skatītāju balsu un tādējādi kļūstot par šī gada pārliecinošāko uzvaru "Eirovīzijas" nacionālajās atlasēs.

Pašā dziesmā "Yodel it" jaunieši aicina bezrūpīgi jodelēt, atgādina to, ka mēs esam sapņotāji, kuriem jāskrien pretī saviem sapņiem un jāizraujas no rutīnas apskāvieniem.

"Eirovīzijas" fani visā Eiropā atzīst ka šis ir unikāls priekšnesums – lai gan muzikāli tas neierindojas starp profesionālākajiem skaņdarbiem, pati ideja un lipīgais meldiņš noteikti izcelsies starp citām dziesmām un iekaros to skatītāju sirdis, kuri no "Eirovīzijas" sagaida līdz šim neredzētas performances. Bukmeikeri šai dziesmai prognozē drošu vietu finālā un veiksmīgu iznākumu arī izšķirošajā cīņā.

Gatavs mīlēt. Bet vai uzvarēt?

Mīlas balāžu cienītāji šogad savu balsi atdos par ekstravaganto Portugāles dziedātāju Salvadoru. Maigā dziesma ir ieturēta mierīgos un sapņainos toņos , bet solists priekšnesuma laikā nekautrējas eksperimentēt ar mīmiku un kustībām, tā radot īpaši piemīlīgu skatuves tēlu.

Kā saka pats mākslinieks – šai dziesmai vajadzēu aizkustināt ikvienu, kuram nav svešas sajūtas un mīlestība. Kas interesanti - dziesma tiks izpildīta portugāļu, nevis angļu valodā, taču, par spīti tam, bukmeikeri šim hitam prognozē visai augstu vietu arī lielajā "Eirovīzijas" finālā.

Dziesmā Salvadors dzied par pazaudētu mīlestību un neaprakstāmo vēlmi to atgūt. Viņš atzīst, ka līdz šim ir tikai eksistējis, bet tagad ir gatavs mīlēt.

Portugāle ne tuvu nav veiksmīgākā "Eirovīzijas" dalībvalsts. Pirmajā pieciniekā tā nav iekļuvusi ne reizi, taču pirmajā desmitniekā Portugāle pēdējoreiz nonāca vien 1996. gadā, tādēļ ir pamats domāt, ka šis varētu kļūt par vienu no veiksmīgākajiem Portugāles priekšnesumiem "Eirovīzijas" vēsturē.

Skriešus pretī uzvarai

Kā jau katru gadu, arī šoreiz starp "Eirovīzijas" konkursa favorītiem tiek minēta arī Zviedrija. Ja ir kāda valsts, kurā "Eirovīzija" tiek uztverta nopietni, tad tā ir šī skandināvu valsts. Nacionālajā atlasē "Melodifestivalen" ik gadu piedalās simtiem jauno dziedātāju, bet pats šovs ir valsts mēroga notikums vairāku mēnešu garumā, ko klātienē noskatās teju 20 000 skatītāju.

Šogad Zviedriju pārstāvēs dziedātājs Robins Bengstons ar dziesmu "I Can't Go On". Lai gan pati dziesma nav pati pārliecinošākā un lipīgākā, dziedātājs to papildinājis ar līdz pēdējai niansei atstrādātu šovu. Tajā piedalās ņipri dejotāji, kas sinhroni dejo uz kustīgiem skriešanas celiņiem.

Šis priekšnesums noteikti būs starp favorītiem tiem "Eirovīzijas" faniem, kuri īpaši novērtē radošu pieeju skatuves performancei. Tieši šī faktora dēļ bukmeikeri lustīgajai dziesmai prognozē vietu pirmajā pieciniekā.

Sliktas ziņas dāmām – pirms pāris dienām Robins sekmīgi bildinājis savu draudzeni Dženiju.

Dziesma ar radio hita potenciālu

Starp šī gada konkursa favorītiem atrodama arī Beļģija, ko pārstāvēs 18 gadus jaunā dziedātāja Elija Delvo ar skatuves pseidonīmu Blanche. Jāpiezīmē, ka Beļģijā netiek rīkota oficiāla atlase un valsti pārstāv iepriekš izraudzīts pārstāvis.

Galvenais jautājums, kas nomāc "Eirovīzijas" fanus visā pasaulē – vai Beļģija savai spēcīgajai dziesmai spēs noorganizēt pietiekami iespaidīgu šovu, lai palīdzētu dziesmai veiksmīgāk nonākt Eirovīzijas skatītāju sirdīs.

Pat ja lielajā šovā skaņdarbs neizpelnīsies uzvarētāja godu, šai dziesmai ir liels potenciāls kļūt par populāru radio hitu, gluži kā tas notika ar Beļģijas 2015. gada pārstāvi Loïc un dziesmu "Rhythm Inside".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!