Foto: Vida Press

Kopš Krievijas "Pirmais kanāls" paziņoja, ka uz "Eirovīzijas" dziesmu konkursu Ukrainā šogad sūtīs dziedātāju Jūliju Samoilovu (attēlā), kura ir pirmās grupas invalīde un pārvietojas ratiņkrēslā, sākušās spraigas diskusijas par Krievijas izvēli.

Publiskajā telpā šo dažu dienu laikā izskanējuši dažādi viedokļi par Krievijas pārstāvi "Eirovīzijā". Kamēr vieni uzteic izvēli, norādot, ka Jūlija ir iedvesmojošs piemērs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, citi vērtējumos ir asāki – šādi Krievija nodrošinājusies pret iespējamību, ka Ukrainā notiekošajā konkursā viņu pārstāvi varētu izsvilpt.

Drīz vien pēc tam, kad bija nosaukts Jūlijas vārds, uzvirmoja ziņas – izpildītājai var liegt iebraukšanu Ukrainā, kas nozīmētu, ka konkursā viņa gluži vienkārši nevar piedalīties.

Krievijas mediji vēstīja, ka 2015. gadā Jūlija no Krievijas – ar reisu no Maskavas – iebraukusi anektētajā Krimā, lai uzstātos Kerčā. Tā kā saskaņā ar Ukrainas likumdošanu Krimā drīkst iebraukt tikai no Ukrainas teritorijas, šī iemesla dēļ viņa varētu tikt iekļauta "melnajā sarakstā" – to skatuves mākslinieku listē, kuriem liegta iebraukšana Ukrainā.

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins, komentējot sabiedrības uzmanību un ažiotāžu, ko radījis Jūlijas gadījums, aģentūrai "RIA Novosti" paziņojis, ka Krievijas izvēli vērtē kā provokāciju. Tāpat viņš norādījis, ka Ukrainas Drošības dienests izvērtēs dziedātājas lietu, un uzsvēris – likuma priekšā visiem ir jābūt vienlīdzīgiem.

Neviennozīmīgo situāciju komentējusi arī "Eirovīzijas" organizatori, Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU).

"EBU pilnībā saprot un ciena Ukrainas likumus, un šis jautājums ir jāatrisina atbildīgajām institūcijām, ar kurām mums ir labs dialogs jau kopš jūnija. Atbilstoši "Eirovīzijas" garam mēs tiešām ceram uz labvēlīgu risinājumu, lai ikviena delegācija varētu ierasties Ukrainā un piedalīties konkursā," teikts EBU pārstāvja Jona Ula Sanda paziņojumā "RIA Novosti".

Foto: Vida Press
Ukrainas Augstākās radas deputāts Antons Geraščenko savā "Facebook" profilā nedēļas sākumā publicējis savu paziņojumu, kurā aicinājis Jūlijai ļaut iebraukt Ukrainā un tad viņu saukt pie atbildības par likuma pārkāpšanu. Tādējādi, viņaprāt, Ukraina parādītu, ka "negrasās atstāt nesodītu faktu par Ukrainas valsts robežu neievērošanu".

Atgādinām, ka Krievija līdz pat pēdējam brīdim vilcinājās ar sava pārstāvja nosaukšanu šī gada "Eirovīzijas" konkursam. Tas radīja runas, ka šogad Krievija konkursu varētu boikotēt, tomēr īsi pirms pārstāvja nosaukšanas termiņa beigām "Pirmais kanāls" pavēstīja, ka uz konkursu dosies Jūlija, kuras vārds ārpus Krievijas robežām bija mazzināms.

Skaidrojot šādu lēmumu, "Pirmā kanāla" pārstāvis Jurijs Aksjuta atzina, ka viņi šogad ir meklējuši dziedātāju "ar savu stāstu", nevis kādu lielu Krievijas šovbiznesa zvaigzni.

Lielā "Eirovīzijas" cīņa sāksies 9. maijā, kad pirmajā konkursa pusfinālā startēs arī Latvijas pārstāvji – grupa "Triana Park" ar dziesmu "Line". Ja Krievijas pārstāvei ļaus ierasties Ukrainā, viņa uzstāsies otrajā pusfinālā 11. maijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!