Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" nolikumu līdz 13. martam visām valstīm ir jāpaziņo savi pārstāvji muzikālajā sacensībā. Lielākā daļu valstu to jau ir izdarījušas, bet Krievija ar lēmumu vilcinās.

Nedēļas nogalē plānotas vēl četras dažādu valstu nacionālās atlases, kurās noskaidros vēl nezināmos "Eirovīzijas 2017" dalībniekus, bet Krievijā nacionālā atlase, sekojot iepriekšējo četru gadu pieredzei, nenotiks.

Šāda prakse gan nevienu nepārsteidz, jo starp "Eirovīzijas" dalībniekiem ir gana daudz valstu, kuras bez liekas jezgas izvēlas kādu no potenciāli spēcīgākajiem pašmāju māksliniekiem, tomēr šoreiz Krievijas vilcināšanās ar izpildītāja vārda nosaukšanu radījusi bažas par iespējamu konkursa boikotu.

Aicinājums nepiedalīties Kijevā notiekošajā konkursā izskanēja jau neilgi pēc pērnā gada fināla, kurā triumfēja Ukrainas pārstāve Džamala. Krievijas dziedātājs Sergejs Lazarevs palika trešajā vietā, un daži mediji steidza vēstīt – Lazarevam uzvara nozagta.

Laika gaitā gan runas par iespējamo "Eirovīzijas" boikotu noklusa, tomēr tagad – īsi pirms dziesmu un pārstāvju vārdu nosaukšanas pēdējā termiņa – tās atsākušās ar jaunu sparu.

Foto: RIA Novosti/Scanpix
Starp tiem, kuri aicina Krieviju šogad nesūtīt uz "Eirovīziju" savu pārstāvi, ir arī estrādes mākslinieks Filips Kirkorovs, kurš pats 2014. gadā bija Krievijas "Eirovīzijas" delegācijā kā dalībnieču Anastasijas un Marijas Tolmačovu padomdevējs.

"Pēc tā, kas notika pērn, es neredzu nekādu jēgu piedalīties šajā konkursā. Kāpēc piedalīties konkursā, kurā vienkārši vēlas nokārtot rēķinus ar mūsu valsti? Kāpēc braukt tur, kur mūs negaida," februāra izskaņā Krievijas mediji citēja Kirkorova teikto.

Tāpat nevienu neizbrīna, ka starp skaļākajiem aicinātājiem boikotēt Kijevā notiekošo muzikālo sacensību, ir arī estrādes mākslinieki Josifs Kobzons un Oļegs Gazmanovs un producents Josifs Prigožins.

Arī skandalozais Krievijas politiķis un Valsts domes deputāts Vitālijs Milonovs jau vērsies pie "Pirmā kanāla" vadītāja Konstantīna Ernsta ar lūgumu nesūtīt nevienu dziedātāju uz "Eirovīziju" un arī atteikties no konkursa pārraides. Politiķis norādījis uz, viņaprāt, Ukrainas "kliedzošo anti-Krievijas un rusofobisko politiku" un vēstījis, ka šobrīd Krievijas pārstāvji ir "nevēlami viesi valstī, kuru sagrābuši fanātiķi, kas sapņo iznīcināt visu pašu labāko, kas ir starp mūsu un Ukrainas tautām".

Foto: Vida Press
Pretējs viedoklis gan bijis pērnā gada dalībniekam Lazarevam, kurš izdevumā "Life" aicinājis Krieviju tomēr turpināt dalību "Eirovīzijā".

Viņš paudis pārliecību, ka konkurss vieno tautu, kas sanāk pie televizoru ekrāniem un jūt līdzi savas valsts māksliniekam.

"Mani ļoti apbēdina aicinājumi boikotēt "Eirovīziju". Būsim godīgi – Krievija mīl šo konkursu. Būtu bezgalīgi žēl, ja Krievija šogad tajā nepiedalītos – tādā gadījumā mēs riskējam kļūt par izstumtajiem. Krievija ir stipra valsts ar lieliem talantiem un labiem cilvēkiem. Es patiesi esmu pārliecināts, ka šogad mums tas atkal ir obligāti jāparāda visai pasaulei," marta sākumā vēstīja Lazarevs.

Kremlis pagaidām oficiālu nostāju par iespējamo "Eirovīzijas" boikotu nav paudis – kā vēsta aģentūra "Intarfax", Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs marta sākumā vien norādījis, ka, "ņemot vērā konkursa norises vietu, ir iespējamas problēmas ar drošību un nedraudzīgu attieksmi".

Izskanējis viedoklis, ka Krievijas lēmums par dalību šī gada "Eirovīzijā", iespējams, taps zināms tikai pēdējā dziesmu un izpildītāju atklāšanas dienā – 13. martā, bet tas netraucē izvirzīt versijas par to, kurš būtu pelnījis doties uz Ukrainu.

Starp ticamākajiem kandidātiem tika minēts šova "Голос" dalībnieks Aleksandrs Panajotovs, bet nesen viņš šīs runas noliedzis, uzsverot, ka pats par šādu iespējamību uzzinājis no medijiem. Arī jaunā šovbiznesa zvaigzne atzinusi, ka šogad "situācija ir dīvaina gan no Ukrainas, gan Krievijas puses".

"Varbūt vajadzēja konkursu pārcelt uz kādu neitrālu valsti, uz citu pilsētu, piemēram, Londonu. Vai arī vajag "Eirovīziju" boikotēt, kā to daži piedāvā," intervijā portālam "Dni.Ru" atzinis Ukrainā dzimušais Aleksandrs.

Krievija "Eirovīzijas" dziesmu konkursā piedalās kopš 1994. gadā (1998. un 1999. gadā gan tā dalību izlaida) un tiek uzskatīta par veiksmīgāko dalībvalsti kopš gadsimtu mijas – laika posmā kopš 2000. gada deviņi Krievijas pārstāvji iekļuvuši konkursa fināla labāko pieciniekā.

Atgādinām, ka Latviju starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzijā" šogad pārstāvēs grupa "Triana Park" ar dziesmu "Line" – apvienība par tiesībām tikt finālā cīnīsies pirmajā pusfinālā 9. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!