Foto: LETA
Nedēļas nogalē Bauskā jau 18. reizi norisināsies kantrī mūzikas festivāls, bet visiem šī mūzikas stila mīļotājiem priekšā grūta izvēle – doties uz pilngadību sasniegušo pasākumu vai izmēģināt ko jaunu, jo vienlaikus Ogrē startē festivāls "Country Island".

Tradīcijām bagātais Bauskas kantrī festivāls norisināsies 8. un 9. jūlijā, un tajos pašos datumos pie sevis aicina arī Ogres salā notiekošais pasākums, kuru rīko ilggadējais Bauskas festivāla organizators, tā dibinātājs Uldis Ozoliņš.

"Ja cilvēki ilgus gadus strādā kopā, tad tā notiek," sarunā ar "Delfi Izklaidi" radušos situāciju, kad vienā nedēļas nogalē notiek divi kantrī festivāli, komentē Ozoliņa bijušais kolēģis, Bauskas festivāla direktors, novada domes deputāts Mārtiņš Ruža.

Iedziļināties iemeslos, kādēļ abi ilggadējie cīņubiedri, nolēmuši iet šķirtus ceļus, Ruža nevēlas, bet īsumā stāsts, kā Latvija tika pie diviem kantrī festivāliem, ir vienkāršs – Ruža un Ozoliņš katrs Bauskas domei iesnieguši projektu par šī gada festivālu, atbalstu un finansējumu ieguvis Ružas plāns, un Ozoliņš pieņēmis izaicinājumu rīkot festivālu Ogrē.

Stagnācija un jauns sākums Bauskai

Ruža arī neslēpj – abiem ar Ozoliņu bijušas atšķirīgas vīzijas par to, kā jāattīstās Bauskas festivālam, un pēc viņa aiziešanas tas ieguvis "otru elpu".

"Veidojot šī gada programmu, mēs ņēmām vērā publikas gaumi, un galvenā prasība māksliniekiem bija – mūzika nedrīkst būt iemidzinoša. Cilvēki, kuri brauc pie mums, vēlas iztrakoties, nevis aizmigt," skaidro Ruža, norādot, ka tā diemžēl bijusi problēma aizvadītajos gados.

"Festivāls bija nonācis stagnācijas fāzē, un tam vajadzēja izmaiņas. Iepriekšējos festivālos piedzīvotais apmeklētāju skaita kritums bija saistīts ar to, kas notika uz skatuves, un par to lielā mērā bijis atbildīgs tieši mans nu jau bijušais kolēģis, kurš rūpējās par programmu," tā Ruža.

Šogad viņš pats arī uzņēmies mākslinieku piesaisti un bijis pārsteigts, cik viegli esot vienoties ar Latvijas mūziķiem.

"Iepriekš bija kaut kāds dalījums labajos un sliktajos. Tāpat savu lomu spēlēja personīgās attieksmes un ambīcijas," par kādreizējā kolēģa darbu stāsta Ruža, neslēpjot, ka pēdējos gados 95% darbu festivāla organizēšanā tāpat bijis uz viņa pleciem.

Vai pietiks cilvēku?

Vai Latvijā ir tik daudz kantrī mūzikas fanu, lai sevi attaisnotu divi vienlaicīgi notiekoši festivāli? Uz šo jautājumu Bauskas festivāla rīkotājs neņemas atbildēt, bet radusies situācija viņu nebiedē – Bauskas festivāls tomēr esot pārbaudīta vērtība.

Tāpat šogad domāts par dažādiem jaunievedumiem, uzlabots muzikālais piedāvājums, komandai piesaistīti jauni cilvēki, starp kuriem ir arī vairākos šovos iepazītais dziedātājs Mārtiņš Jātnieks – viņš ne tikai palīdz pie pasākuma organizēšanas, bet arī kopā ar Latvijas Radio 2 personību Velgu Vītolu vadīs festivālu.

Festivāla rīkotāji parūpējušies arī par tiem, kuriem kantrī mūzika nav mīļākais mūzikas žanrs – būs divas skatuves, un uz vienas no tām jaunās grupas spēlēs arī cita stila mūziku.

"Man cilvēki ir teikuši, ka kantrī mūzika ne visai patīk, bet pie mums esot labs tusiņš," sarunā ar "Delfi Izklaidi" smejas festivāla rīkotājs, gan uzsverot, ka tālu aiz kantrī robežām gan neviens neaizies.

"Mēs arī strādājām uz Lietuvas publiku, jo zinājām, ka Ogres festivāla dēļ iespējama publikas sadalīšanās," gatavs izaicinājumam jūtas Ruža, intrigai gan piemetot, ka visu pulveri vēl šogad neizšaus, jo šis tas kā pārsteigums jāatstāj nākamajiem gadiem.

Jaunais festivāls "Country Island" nav noskaņots kareivīgi un publiku no Bauskas netaisās aizvilt – pasākuma producents Jānis Viduskalns "Delfi Izklaidei" pastāstīja, ka vairāk cer uz vietējo publiku.

"Tie, kuri brauc uz Bausku, tur arī brauks. Mēs nepretendējam uz viņu publiku, bet priecāsiemies, ja cilvēki atbrauks turpat no Ogres, Ikšķiles, Salaspils, Ķeguma un pārējās apkārtnes," norāda producents.

"Ogres festivāls ir orientēts uz nākotni. Esam iecerējuši, ka ar katru gadu tas kļūs arvien plašāks. Viss kas notiek, notiek uz labu, un šādi apstākļi tikai veicinās attīstību," cerīgi nākotnē raugās Viduskalns, un arī Ozoliņš intervijās uzsvēris, ka viņam "Country Island" ir jauns izaicinājums un sen iecerēta projekta realizācija.

Ķīviņš par datumiem

Daudzi ir neizpratnē, kāpēc abiem festivāliem ir jānotiek vienā nedēļas nogalē. Šonedēļ intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Ozoliņš paziņoja, ka Ogres festivāla datumi nosaukti pirmie un to izvēle bijusi atkarīga no festivāla hedlaineres Džonijas Hārmsas no ASV ierašanās.

"Tā ir reāla megazvaigzne. Man ar viņu bija vienošanās daudzus gadus iepriekš, un tas, ka es taisīšu festivālu tieši šajos datumos, bija zināms," raidījumā atzina Ozoliņš.

Festivāla producents Viduskalns "Delfi Izklaidei" paskaidroja, ka Hārmsa un citi ASV mākslinieki sarunāti gadu iepriekš, un otra puse – Bauskas festivāla rīkotāji – to ir zinājuši.

"Mēs labprāt būtu rīkojuši citos datumos – nedēļu agrāk vai vēlāk –, bet nebija tādas iespējas. Ja mēs pārceltu datumus, tad mākslinieku pārstāvjiem par mums paliktu nenopietns iespaids un citus gadus būtu problēmas vienoties," uzsvēra Viduskalns.

Ruža gan norāda, ka Bauskas festivāla datumi bijuši zināmi jau pērn, un, kad abi ar Ozoliņu devušies pie novada domes pēc atbalsta, bijusi zināma arī 90% programmas, kamēr kolēģim skaidra plāna vēl neesot bijis.

Tagad plāns ir, un maijā, kad tika izziņots "Country Island" festivāls, izskanēja arī noteikts mērķis – izveidot lielāko kantrī mūzikas festivālu Baltijā.

Atšķirībā no Bauskas festivāla Ogrē ieplānotais burziņš notiks "Americana" stilā, kas esot populāri Eiropā un jo īpaši Skandināvijas valstīs un Britu salās. Tajos pārstāvēti dažādi amerikāņu mūzikas stili, ne tikai kantrī un vesterna.

Muzikālie prieki papildināti ar izvērstu kultūras un izklaides programmu, kā arī sporta aktivitātēm, un padomāts arī par bērnu izklaidēm.

Abos festivālos piedāvājumā ir gan pašmāju, gan ārvalstu grupas, un programmas abiem pasākumiem ir gana daudzveidīgas, tāpēc pašmāju kantrī mūzikas faniem atliek vien izvēlēties, vai dot priekšroku pārbaudītai vērtībai Bauskā, vai doties gūt jaunu pieredzi uz Ogres salu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!