Foto: Reuters/Scanpix

Pamazām visas Eirovīzijas starptautiskā izpildītāju konkursa dalībvalstis izvēlas savus pārstāvjus muzikālajai sacensībai, un sestdien, 28. februārī, tapusi zināma arī Somijas izvēle.

Somijas nacionālais atlasei bija izvēlēti 18 izpildītāji, bet divos pusfinālos puse no viņiem tika atsijāti. Finālā sestdienas vakarā tikās vairs tikai deviņas apvienības, bet lielāko atbalstu izdevās iekarot pankroka grupai Pertti Kurikan Nimipäivät (Perti Kūrikas vārdadiena; saīsināti - PKN) - viņi 19. maijā kāps uz Eirovīzijas skatuves pirmajā pusfinālā. 

Grupā PKN muzicē četri vīrieši, kuri sirgst ar Dauna sindromu un autismu, un konkursā viņi startē ar dziesmu Aina Mun Pitaa. Tajā tiek apdziedātas lietas, kas ir obligāti jādara, bet nesagādā nekādu prieku, piemēram, mazgāšanās un citas ikdienišķas rutīnas. 

Kā vēsta ārvalstu mediji, tagad viņi ir kļuvuši par pirmo panku grupu, kas jebkad piedalīsies Eirovīzijas konkursā, bet daudzi konkursa fani ir nopietni nobažījušies, kā aptuveni 90 sekundes ilgais priekšnesums iekļausies ierastajā konkursa formātā.
 

Apvienības līderis Perti Kūrika neslēpj - kolektīva galvenā misija ir nevis mūzika, bet "mesidžs" par daunīšu tiesībām. Viņš ir pārliecināts, ka uzstāšanās Eirovīzijā ļaus pievērst uzmanību sociālajām programmām garīgi atpalikušiem cilvēkiem.

Grupa Pertti Kurikan Nimipäivät dibināts 2009. gadā Helsinkos, un līdz šim laidusi klajā vienu studijas albumu un dažus EP diskus. Bez Perti grupā spēlē arī Kari Ālto, Sami Helle un Toni Vālitalo.

Plašāku atpazīstamību grupa ieguva 2012. gadā, kad nāca klajā dokumentālā filma The Punk SyndromeDrīz pēc tam viņi uzstājās arī Vecrīgas klubā Nabaklab.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!